fredag 19 oktober 2012

Planering, placering och val av husleverantör!

För exakt 2 år sedan fick vi bygglov på drömtomten som vi köpte några månader tidigare - drygt 8 hektar åkermark med några åkerholmar som gör tomten lite spännande. Det var  20 oktober 2010.

Som jag har berättat tidigare hade jag ritat drömgården under hela vintern innan till just denna tomten (före vi hade köpt den). För att placera huset på rätt ställe inför bygglovsansökan köpte vi en stor paviljong och campade på tomten för att känna efter solens upp och nedgång, samt få känslan från vägen som går förbi och omgivningarna.


Det gäller att campa med stil för att få rätt känsla ;-)
Håkan skakade på huvudet när jag tog med mig campingsängar, brickbord, lyktor, matta och kuddar. Så är det att leva med en inredar-freak och trevligt var det!
Lite sådär "out of Africa"-känsla.


Kommer ihåg att jag sa när vi campade att här skulle vi inte ha någon trädgård "naturen är den bästa trädgårdsmästaren". Just det löftet har jag inte hållit.
Och jag misstänker att jag kommer att "hjälpa" naturen  ännu mera ju längre tid vi bor här. Har redan flera planer.Vi campade precis på samma plats som vi nu har satt huset. Det var väl investerade dagar. Gick runt under flera dagar och kände efter. Så här i efterhand blev det helt rätt.

Juni 2010 skickade vi in bygglovsansökan och i slutet av oktober fick vi bygglov.Under tiden vi väntade på bygglov tog vi kontakt med flera husleverantörer. Vi hade gjort en tydlig kravspecifikation med bygglovsritningar, krav på isoleringstjocklek i tak och väggar, krav på OSB-skivor bakom gipsen, tjocklek på mellanbjälklagret och isoleringsmetod för att minimera ljudtransporteringen mellan plan 1 och 2. Vi ställde krav på golvkvalitet (oljad mörk ekparkett - enstav), listverk, dörrtypar, fönster m.m.

Inför offertförfrågan gick vi noga igenom standardsortimentet hos dom olika husleverantörerna så att vi kunne ställa rimliga krav som var i enlighet med det husleverantörerna brukar leverera. Vi kollade deras underleverantörer noga och skrev i offertförfrågan i detalj vad vi önskade. För att verkligen kunna jämföra äpplen och äpplen plockade vi bort köket. När det gäller kök är det bara att inse att här finns det ett otroligt stort ekonomiskt spann beroende på köksleverantör. Vi valde att inte ta med det i offertförfrågan. Vi tog även bort badrum, golv och listverk. Dessa inköp valde vi göra själva, men vi hade med i offerförfrågan att byggaren skulle sätta in det. Det var alltså endast en del av material-leveransen som vi vill göra egen upphandling på för att få ned priset ytterligare.

Det var inte helt lätt att få ett konkret svar på vår förfrågan. Husleverantörerna tenderar att ge ett helhetspris på ett hus med deras standardnivå och sedan en lista för tillägg. Och våra val var just tilläggsvalen. Det tog ett tag före vi kunde få en konkret offert på det vi frågade efter. Annars är det svårt att jämföra.

Vi frågade flera husleverantörer och en byggare som levererade lösvirkeshus.  Priserna skillde avsevärt mellan den dyraste och den billigaste - över 2 miljoner! Efter att ha sorterat bort den dyraste stod vi kvar med 3 leverantörer som vi kände var positiva att jobba med; Rörvikshus, BraHus och MB-bygg. Vi fick jättebra känslor för dessa företag, men vi skulle ju bara ha en gård!

Vi mötte byggare och representanter för företagen. Efter förhandlingar fram och tillbaks föll valet på Rörvikshus. Det berodde både på att dom kunde leverera huset som vi ville till bästa pris och att byggaren även lovade ha tid att bygga stallet parallellt.
Men jag måste ändå tillägga att både BraHus och MB-bygg gav ett mycket bra intryck.

I februari 2011 kom husleveransen. I slutet av augusti 2011 flyttade vi in.


Nu står det här - huset - gården! Vi har bott här i drygt 1 år.

Vi är mycket nöjda med husleverantören och har fått den kvalitet vi önskade. Byggaren såg till att vi fick den bästa slutfinnishen.

Och vad kostade härligheten?

Huset kostade 5,5 milljoner att bygga.
Då är det nyckelfärdigt inklusive allt; Platta på mark, kök, badrum, listverk, golv, slutmålning, värmepump och terasser. Inflyttningsklart!
Huset är på 350 kvadratmeter, så det blir
kr 15.700,- per kvadratmeter.
Det är ett mycket bra pris för den kvaliten vi har fått.
I huset finns ett kök, 4 badrum, tvättstuga, verkstad, kontor, 4 sovrum och vardagsrum.

Hela gården kostade dock lite mera med mark, garage, stall, pool, växthus och ridbana.
Vi har haft bra koll på ekonomin och hållit budget. Det enda vi räknade fel på var grundjobbet - att göra vägar, hårdgjorda ytor och ridbana. Det är otroligt med grus och massor som vi har fraktat hit - och det kostar. Att anlägga 200 meter egen väg med avlopp och fiber kostar också. 

Så med facit i hand skulle det kanske varit billigare att köpa en färdig gård med all infrastruktur och ett sjaskigt hus, riva huset och bygga nytt. Fast då hade man kanske inte helt fått det som man vill och risken är att man stått där med flera ekonomibyggnader som man inte har användning för och som skall underhållas.

Vi är verkligen nöjda med hur vi har fått det. 

Vi hade gjort det igen!Allt har inte gått som på räls, men inget har varit omöjligt. När man kör igenom ett sådant stort projekt är det viktigt att vara flexibel och försöka lösa saker undervägs. Det blir inte alltid som man har tänkt sig - ibland blir det faktiskt bätte även om man kanske först tyckte det blev sämre.
Undvik konflikt - försök istället att lösa problemet. 

Och just detta känns så himla bra. Samtliga leverantörer och hantverkare på bygget har vi en god relation med och fortsätter gärna anlita om det behövs.

Tack till:
Rydéns Bygg
Larson Entreprenad

Åh, nu har jag säker glömt någon, men jag är säker på att jag har nämnt dom tidigare i bloggen.Och hur gick det med att stallet skulle byggas parallellt med huset?
Inte så bra. Stallet blev faktiskt inte klart förrän i början av november förra året (3 månader efter plan) - i grevens tid! Som tur var var förra året torrt och fint och inte alls så regnigt som i år. Där hade vi tur!

Som sagt - allt har inte gått som på räls, men slutresultatet har blivit jättebra. Här är lite före och efterbilder - från 2010 till 2012

Så här såg det ut för knappt 2 år sedan när kommunen stakade ut huset på tomten:Så här ser det ut nu:
  

Utsikten från huset mot stallet såg så här ut för knappt 2 år sedan:Nu finn här både ridbana, stall, växthus och pool:Första gången vi tittade på tomten tog vi denna bild!


Nu finns det en gård där bakom åkerholmen:Det finns en hel del att skriva om när man bygger en gård. Hoppas jag har gett några nyttiga tips under vägen. Tipsen ligger kryddat i bloggen under resans gång.


Kan vem som helst bygga en gård?
Ja, men om man inte har tid, är byggkunnig och detaljintresserad borde man ta hjälp. Det kostar lite extra, men det kan vara värt det.

Själv tog jag ledigt ett halvår för att köra igenom bygg projektet, göra materialinköpen, bygga kök, renovera gamla huset inför försäljning, styling, försäljning samt genomföra flytt och hästköp.
Det var det värt för oss!

Nu har vi bott här i drygt ett år. Här har vi det bra - riktigt bra!

Nu är det helg - det tar vi oss ett  glas vin på!


Må bäst!

8 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Hahaha, du är för rolig! Tältsängar i en paviljong! Rolig på ett positivt sätt alltså. Så smart. Har sagt det förut, säger det igen, ni har det så fantastiskt fint!

  Ha en fin fredag.

  Kram Lena

  SvaraRadera
 3. Campa med stil, vilken fantastisk idé!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Nu känner man igen sig :-) Däremot så har vi inte campat på vår tomt....ännu. Sedan så har vi gjort samma reflektion när det gäller husleverantörer , dom vill inte så gärna att man köper en del saker själv. Men det gäller att stå på sig som ni gjorde.
  (gör ett försök till att länka till min underbara sambo Linda's blogg) Trevlig helg !!

  SvaraRadera
 5. Mkt intressant inlägg :-) står o precis har börjat att spränga tomten tills vårt nya hus ska komma som kommer i januari, o sen är planen att få ihop ett stall, om man bara ser till stallet o lösdriften vad tror du den har kostat er? Gillar ert stall skarpt! Jättefint! Hälsningar Emelie

  SvaraRadera
 6. Så mycket jobb och beräkningar inför och under ett husbygge... Ni har verkligen lycktas med "Drömgården"..! OM jag någon gång ska bygga ett hus så är det ett enplanshus. Finns det i New Englandsstil..?! Kram Kate

  SvaraRadera
 7. Hej Emelie - bygget av stallet får bli en egen punkt lite senare. Måste in och leta summor och siffror, men det jag kan säga är att priset beror på materialval och hur mycket man gör själv. Vi har inte gjort något själv på stallet och inte sparat på materialet = dyrt ;-) Sedan har vi satsat på stora områden med hårdgjord yta runt stall och lösdrift. En nödvändighet och till stor glädje för både människa och djur, men som jag nämde tidigare så kostar det mycket att anlägga vägar och hårdgjorda ytor. Elen var också dyr, då man får säkra upp extra mycket när det gäller stall. Kraven är höga när man bygger nytt. Högre krav på elsäkerhet vid stall/ladugård än hus!

  Kate - när det gäller New Englandhus som enplanshus så funkar det jättebra. Riktigt bra!

  Må så gott och njut av livet!

  SvaraRadera
 8. Tack för snabba svaret :) ska bli intressant o läsa den punkten när den kommer. Vi har inte möjlighet att satsa så mycket som ni men så härligt och drömma sig bort när jag läser om er, ni bor så fint! Längtar nu tills vårt e klart, roligt då man får så bra instperation från dej
  Kram

  SvaraRadera