söndag 17 mars 2013

Äntligen kom hon - vår nya Thai-hundOch vad vi har väntat! I fredags kom hon - vår nya hund från Thailand. 

Vi var och hämtade henne på Arlanda tidigt fredag morgon. Barnen var lediga från skolan - detta var en stor dag för oss.


Monica och Svend Thygesen var så otroligt godhjärtade och tog med hunden på flyget på väg hem från Thailand. Vet inte hur jag kan tacka dessa underbara människor. Försökte med betalning, men då ville dom att pengarna skulle sättas in på Lanta Animal Welfares konto istället. Det är därifrån Pepsi kommer. Tack, tack, tack - det finns nog en särskild bra plats i himmelen för sådana människor.

Pepsi är rabiesvaccinerad, chip-märkt, har godkännt blodprov som visar att hon har antikroppar mot rabies. Hon har tagit tablett mot dvärgbandmask. Alla pappren var i ordning när hon anlände tullen.
Men döm om min förvåning när vi fick tulla in henne. Hon bedömdes ha ett värde på 5000 kronor. Jag fick betala moms på det. Inte så mycket pengar (kr 1.250) men principen var jag inte helt överens om. Detta är ju ingen vara - ingen produkt som jag köpt. Det är ju en räddningsinsats för en levande individ. En hund som levt i hundgård i hela sitt liv och som äntligen får ett hem. Nåväl - regler är regler - hade hon haft hundpass hade det inte kostat något.


Som sagt - regler är regler och nu tänker jag berätta för er alla vad som gäller om ni någongång har haft tanke på att ta hem en hund från Thailand eller Turkiet eller något annat land utanför EU.

Många frågar om hon har varit i karantän. Svaret är NEJ.

Såhär ligger det till. 1 januari 2012 ändrades reglerna med att ta in hundar/katter/illrar från andra länder utanför EU. Hunden/katten får tas in utan karantän om den är chipmärkt, har godkänd rabiesvaccinering (2 sprutor) och godkänd blodprov som visar att hon har antikroppar mot Rabies. Blodprovet skall tas 1 månad efter sista rabiesspruta. 3 månader efter godkänd blodprov får hunden/katten resa in till Sverige (jag tror att reglerna i Norge är lika). Hunden/katten måste också ha tagit tablett för dvärgbandsmask innan avresa.

Gå in på Jordbruksverkets hemsida för mera information: JORDBRUKSVERKET. Information från Tullen om införsel av hund finns via denna länk:  TULLVERKET

Lättare än man tror. Mycket lättare än man tror!

På Koh Lanta där vi hittade våra två Thaihundar finns LANTA ANIMAL WELFARE som steriliserar djur på ön och tar hand om skadade och oönskade djur. Här finns många fantastiska individer som längtar efter ett nytt hem. Besök gärna deras hemsida och kolla på vilket fantastiskt jobb som görs.
I Phuket finns SOI DOGS. Dessa två organisationer hjälper varandra och gör ett underbart jobb med djuren på respektiva öar i Thailand.

Fredagens bilder på Pepsi när hon kom till gården och fick se snö för första gången i sitt liv. Vilken chock det måste ha varit - från plus 35 till minus 15 grader. Som tur var hade vi köpt kläder till stackarn.


Hon tyckte hästarna var lite läskiga första gången hon fick se dom, men redan efter några dagar har hon vant sig en aning.

Och gott med mat. Tycker nog hon är en aning för smal.


Första dagen var det mycket mys och att sitta i soffan med Pepsi. Vi ville verkligen att hon skulle känna sig älskad och trygg. Nu efter 3 dagar känns det som vi lyckats med det. Hon tar för sig på ett positivt sätt. Är lugn och fin och älskar att bli klappad och vara nära.
Vilken hund - åh, vad glada vi är för henne!


Vad kostar det att ta hem en hund från Thailand?


Lanta Animal Welfare hjälpte till med allt - vaccination, pappersarbete och även incheckning på flygplatsen. 

För vaccination och allt pappersarbete: 2.900 kronor
Transportbur: 910 kronor
Biljett o resor: Från Koh Lanta till Bangkok 1.150 kronor
Från Bangkok till Sverige med SAS: 2.600 kronor
Tull: 1.250 kronor

Totalt kostade det kronor 8.810,- att få hem henne från Koh Lanta till Stockholm.

Priserna att ta med en hund på flyget varierar från olika flygbolag. Det är värt att kolla upp. Jag fick veta att bäst är KLM, SAS och Quatar. Thai var visst svindyr. Charterbolag funkar inte alls enligt dom uppgifter jag har fått.

Helgen har gått i Pepsi's tecken. Vi har tagit det lugnt och bara haft det bra.
Visst har det varit lite kyligt, men i solen värmer det och en fika ute är riktigt skönt.Syskonen återförenade - just här ser dom kanske inte så lika ut men vänta bara till Pepsi har fått några extra kilon och vinterpäls.

Russin

Pepsi


Pepsi och Russin
Två systrar som återförenats många mil från där dom föddes.Same, same but different!

Två syskon från samma oönskade kull på en ö i Thailand. Helt olika livsöden där den ena har bott i hundgård hela sitt liv och den andra har bott i aircon-villa i Thailand som valp och flyttade till Sverige när hon var 9e månader. Lustig histora som slutade i att dom både hamnade på samma gård i ett land högt uppe i Nord.
Den ena är som en Barbie (smal, vacker, mild och behaglig) den andra som en Bratz (Snygg, bortskämd och tar allt för givet).

Detta kunde man nog ha skrivit en hel saga om. En sann saga.

Historien om hur vi hittade Russin kan du läsa i ett tidigare inlägg i min blogg:
26 kommentarer:

 1. Tack för allt du delar med dej, jag njuter det vet ni och önskar er all lycka till med allt ert. Och ska bli spännande att följa Pepsi hos er hon kommer snart att trivas mer och mer, hur går det med den andra lilla vovven accepterar han henne? Nu hoppas vi på värme så Pepsi kan få slippa täcke,,kram kram till er alla

  SvaraRadera
 2. Men åh vad härligt att det gick bra till sist!

  Lycka till.

  Kram Lena

  SvaraRadera
 3. Lilla Pepsi - välkommen till Sverige!
  Vilken lycka för henne att komma till er. Håller med föregående inlägg, att du är så snäll som delar med dig. Av både djurliv och gårdsliv med allt vad den innebär.
  Må så gott och ha en underbara vecka. Förhoppningsvis sista vinterveckan!!
  Annika

  SvaraRadera
 4. Välkommen hem vovven!

  SvaraRadera
 5. Gratulerer med en ny i familien. Interessant og nyttig lesning for den som vil gjere det samme. Ønsker Pepsi varme dager, for snø og is må være litt rart for en hund som aldri har sett det. Men Russin fortel nok til henne på sitt vis! Lykke til alle sammen, kikker innom igjen snart!

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig solskens historia, man blir varm i hjärtat! Väldigt fina hundar! :) /Kristina

  SvaraRadera
 7. Hej
  Lycka till med den fina hunden Pepsi och vilken fin läsning om hennes historia.Vilken tur hon hade som fick komma till er.
  Tack för att du delar med dig.
  Lycka nu.
  Lotta.

  SvaraRadera
 8. Vad roligt att läsa om hundarna, vilket stort hjärta ni har! Önskar fler människor var så mot djur. Tyvärr är det alldeles för många stackars hemlösa hundar och katter som sliter ont.

  Vilket otroligt vackert hus, så väl genomtänkt. Älskar new englandstilen och hittar så mycket inspiration här.

  Ha en skön påsk!

  Malin Berglund Östersund

  SvaraRadera
 9. hej! äntligen får man läsa något positivt angående att få hem en hund från Thailand. Jag skulle jätte gärna vilja komma i kontakt med er då jag själv äger en hund i Thailand. Skulle mer en gärna vilja ha hem honom till nästa vår.
  Om du vill och har tid får du gärna skicka lite info, tips etc :)
  Min mejl är chamilieboman@hotmail.com

  //Mikaela

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mikaela!

   Alla tips jag har om att ta hem en hund från Thailand har jag skrivit om här i min blogg. Önskar du ytterligare hjälp på plats ber jag dig kontakta Soi Dogs i Phuket https://www.soidog.org/Default.aspx

   Dom kan hjälpa dig att få fram alla papper som behövs med vaccinering, blodprov m.m

   Lycka till!

   Heidi

   Radera
 10. Åh, vad kul att läsa :) Men jag måste fråga, inte för att "ifrågasätta" utan bara ren nyfikenhet. Hur vet ni att de är syskon och till och med från samma kull? Så himla häftigt, och vilken lycka det måste vara för dem :')

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag hittade Russin (vår första Thaihund) var hon bara 5 veckor gammal. Någon hade lämnat en hel kull med valpar till sitt egna öde på en Sea Gypsie kyrkogård. Dom andra valparna hade vandrat ut på stranden och blivit omhändertagna av snälla människor som lämnat dom vidare till Lanta Animal Welfare http://www.lantaanimalwelfare.com/.
   Russin hade inte vandrat iväg och låg kvar på kyrkogården över natten och morgonen. När jag satt och drack kaffe vid standen på morgonen hörde jag något skrika så fruktansvärt. Där var hon - den lilla valpen - livrädd för några kända elaka hundar - totalt uttorkad. Vi tog hand om Russin - dom andra valparna blev kvar i hos Lanta Animal Welfare i deras hundgård. Några dog av virus (faktiskt dom som var mest lik Russin med längre päls), några överlevde (överraskande nog dom med sårkador orsakade av kniv - Pepsi var en av dom). Russin kom till Sverige, Russins bror kom till Frankrike, Pepsi var kvar i hundgården .... i 3 år tills vi kom tillbaks och "upptäckte" henne. Det var just likheten i grundbeteendet, den blå tungan, skället och ögonen som gjorde att jag frågade extra om just Pepsi. Vad var hennes historia. Det var då det visade sig att hon blev hittat samtidigt som Russin.

   När vi mötte Pepsi var hon deprimerad och ville inte gå ut. Nu är hon en av dom mest livsglada jyckarna jag vet. Hade det varit upp till henne skulle hon kunnat gå på promenad i flera timmar i sträck - flera gånger om dagen. Riktig skön hund som till slut fick tur i livet när vi stack in huvudet. Kärlek!

   Må så gott!
   Heidi

   Radera
 11. Hur mycket fick ni betala för blodprovet för rabies? Jag håller på och ska göra samma som ni och fick ett pris på blodprov i dag på 10.000Thb.
  Mvh
  Ingemar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingemar!

   Vad trevligt att du tänker ta med en hund från Thailand. I ärlighetens namn vet jag inte vad just blodprovet kostade. Lanta Animal Welfare gjorde all vaccinering och blodprovstagande och allt pappersarbete samt hjälpte till med flygbiljett och transport. Detaljerna har jag ingen kännedom om. Beklagar.

   Önskar dig lycka till med att ta hem hunden.

   Bästa hälsningar
   Heidi

   Radera
 12. Hejsan
  Jag måste kommentera detta inlägg, för om jag inte läst detta hade jag nog gett upp.
  Vi har varit i thailand många gånger men just denna resa blev vi med katt.
  Hon började hänga hos oss redan första dagarna och bestämde sig för att stanna. Det har snart gått 4 veckor och hon har inte vikit från vår sida.
  Vi har haft katter förr i familjen men aldrig någonsin har vi träffat en katt som är så social och snäll.
  Vi har två pojkar i åldern 8 och 7.
  katten följer efter dem hela tiden och vill vara där dem är. Sitter mellan dem i soffan. Vill ligga i knä eller bara dela stol med någon av dem.
  Hon är så sällskapssjuk :)
  Två svängar till veterinären har vi varit pga ett skadat ben. Men hon har inte protesterat en enda gång. Mot varken resan i buren eller besök hos veterinären. Hon sa inte ett ljud.
  Hon är helt fantastisk och hela familjen vill ha hem henne till sverige.
  Hela den här veckan har jag och min man googlat, mailat och letat information för att få hem katten.
  Många avrådde oss och sa det skulle kosta vansinnigt med pengar och dessutom lång karantän.
  Jag höll på att ge upp... tills jag läste detta.

  Nu har vi hittat en veterinär som kommer hjälpa oss med alla vaccinationer och intyg.
  En vän här i thailand har lovat köra katten till Bangkok när det blir dags för resa till sverige.
  Det enda problemet som kvarstår är transportbur till flyget. Hur får man tag i en godkänd sådan??

  Ville bara skriva och säga att er berättelse fick oss att inte ge upp.

  Tack
  Mvh Sanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sanna!

   Vad kul att detta inlägg ger hopp :-) Det var det jag hade hoppats om mina inlägg angående våra numera 3 thaihundar som vi har adopterad från Thailand.
   Många tror fortfarande att det är många månaders dyrbar karantän som gäller vilket inte är fallet. Detta är ju en hus och byggblogg, men just dessa inlägg med våra thaihundar valde jag att skriva med förhoppningen att fler kan hjälpa djur i nöd (ja, jag vet att det finns hundar och katter i Sverige som också behöver hjälp).

   Toppen att ni har någon som hjälper er med vaccinationer, chippning, intyg och glöm inte att blodprovet skall skickas till europa för att godkännas. Katten får sedan resa till Sverige en månad efter godkänt blodprov.

   Det låter som en alldeles underbar katt och jag gläds för både er och kattens skull.

   Önskar er lycka till!

   Bästa hälsningar
   Heidi

   Radera
  2. Hej igen Heidi
   Vill bara skriva igen och säga att vi äntligen fått hem vår lilla tjej. Hon är precis lika kelsjuk och kärvänlig som när vi skiljdes åt i thailand.
   Nu efter 4 månader har hon äntligen fått komma hem till oss :)

   Radera
  3. Vad roligt att höra! Vilken julklapp - både för henne och för er <3
   Önskar er en riktig härlig juletid och all lycka framöver!

   Må bäst!
   Heidi

   Radera
  4. Hej..vad blev slutsumman för att få hem en katt?

   Radera
  5. Hej Anonym!

   Kolla med Lanta Animal Welfare för att få pris vad det kostar att få hem en katt. Dom hjälper till med adoption av många katter från Thailand till hela världen.

   Lycka till!
   Heidi

   Radera
  6. Hej igen
   Vi ångrar inte en sekund att vi tog hem vår lilla tjej från thailand.
   Snällare och mer kärvänlig katt får man leta efter ��
   Under vinterns resa till Thailand blev vi med valp.
   Så i sommar åker vi ner igen för att hämta hem honom och två av hans syskon.
   Hoppas allt ska gå lika smidigt och bra som med katten ��

   Radera
  7. Vad spännande, Sanna!
   Resan för hundarna kommer säkert gå riktigt bra. Dom sover mest hela tiden. En katt är ju smidigare än en hund sådär generellt, men en hund ger ju också lite mer tillbaks tycker jag som trodde jag var en kattmänniska tills jag fick våra Thaihundar :-) Lycka till med den nya valpen!
   Heidi

   Radera
 13. Fantastiskt. Trodde inte detta gick. Vi bor halva året i Thailand.Till vintern blir det ett besök på Koh Lanta. Är det en Basenji?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jomenvisst går det att adoptera en hund från Thailand. Alla våra hundar är från Koh Lanta. Vi har nu 3 Thailhundar. Ras: Ja - allt man kan tänka sig! Detta är ingen Basenji, men visst är dom lite lika. Detta är en riktig gatukorsning, och man kan se att hon liknar en typisk asiatisk hund. Jag väljer kalla dom för Koh Lanta Beach dogs :-)
   Vi kanske ses på Lanta i vinter!

   Må bäst!

   Heidi

   Radera
 14. Fantastiskt.Jag hoppas och tror att min Jojo från Lanta animal welfare ska komma på måndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt! Vilken lycka för både er och Jojo! Lycka till.

   Må så gott!
   Heidi

   Radera