söndag 17 mars 2013

Äntligen kom hon - vår nya Thai-hund



Och vad vi har väntat! I fredags kom hon - vår nya hund från Thailand. 

Vi var och hämtade henne på Arlanda tidigt fredag morgon. Barnen var lediga från skolan - detta var en stor dag för oss.


Monica och Svend Thygesen var så otroligt godhjärtade och tog med hunden på flyget på väg hem från Thailand. Vet inte hur jag kan tacka dessa underbara människor. Försökte med betalning, men då ville dom att pengarna skulle sättas in på Lanta Animal Welfares konto istället. Det är därifrån Pepsi kommer. Tack, tack, tack - det finns nog en särskild bra plats i himmelen för sådana människor.

Pepsi är rabiesvaccinerad, chip-märkt, har godkännt blodprov som visar att hon har antikroppar mot rabies. Hon har tagit tablett mot dvärgbandmask. Alla pappren var i ordning när hon anlände tullen.
Men döm om min förvåning när vi fick tulla in henne. Hon bedömdes ha ett värde på 5000 kronor. Jag fick betala moms på det. Inte så mycket pengar (kr 1.250) men principen var jag inte helt överens om. Detta är ju ingen vara - ingen produkt som jag köpt. Det är ju en räddningsinsats för en levande individ. En hund som levt i hundgård i hela sitt liv och som äntligen får ett hem. Nåväl - regler är regler - hade hon haft hundpass hade det inte kostat något.


Som sagt - regler är regler och nu tänker jag berätta för er alla vad som gäller om ni någongång har haft tanke på att ta hem en hund från Thailand eller Turkiet eller något annat land utanför EU.

Många frågar om hon har varit i karantän. Svaret är NEJ.

Såhär ligger det till. 1 januari 2012 ändrades reglerna med att ta in hundar/katter/illrar från andra länder utanför EU. Hunden/katten får tas in utan karantän om den är chipmärkt, har godkänd rabiesvaccinering (2 sprutor) och godkänd blodprov som visar att hon har antikroppar mot Rabies. Blodprovet skall tas 1 månad efter sista rabiesspruta. 3 månader efter godkänd blodprov får hunden/katten resa in till Sverige (jag tror att reglerna i Norge är lika). Hunden/katten måste också ha tagit tablett för dvärgbandsmask innan avresa.

Gå in på Jordbruksverkets hemsida för mera information: JORDBRUKSVERKET. Information från Tullen om införsel av hund finns via denna länk:  TULLVERKET

Lättare än man tror. Mycket lättare än man tror!

På Koh Lanta där vi hittade våra två Thaihundar finns LANTA ANIMAL WELFARE som steriliserar djur på ön och tar hand om skadade och oönskade djur. Här finns många fantastiska individer som längtar efter ett nytt hem. Besök gärna deras hemsida och kolla på vilket fantastiskt jobb som görs.
I Phuket finns SOI DOGS. Dessa två organisationer hjälper varandra och gör ett underbart jobb med djuren på respektiva öar i Thailand.

Fredagens bilder på Pepsi när hon kom till gården och fick se snö för första gången i sitt liv. Vilken chock det måste ha varit - från plus 35 till minus 15 grader. Som tur var hade vi köpt kläder till stackarn.


Hon tyckte hästarna var lite läskiga första gången hon fick se dom, men redan efter några dagar har hon vant sig en aning.

Och gott med mat. Tycker nog hon är en aning för smal.


Första dagen var det mycket mys och att sitta i soffan med Pepsi. Vi ville verkligen att hon skulle känna sig älskad och trygg. Nu efter 3 dagar känns det som vi lyckats med det. Hon tar för sig på ett positivt sätt. Är lugn och fin och älskar att bli klappad och vara nära.
Vilken hund - åh, vad glada vi är för henne!


Vad kostar det att ta hem en hund från Thailand?


Lanta Animal Welfare hjälpte till med allt - vaccination, pappersarbete och även incheckning på flygplatsen. 

För vaccination och allt pappersarbete: 2.900 kronor
Transportbur: 910 kronor
Biljett o resor: Från Koh Lanta till Bangkok 1.150 kronor
Från Bangkok till Sverige med SAS: 2.600 kronor
Tull: 1.250 kronor

Totalt kostade det kronor 8.810,- att få hem henne från Koh Lanta till Stockholm.

Priserna att ta med en hund på flyget varierar från olika flygbolag. Det är värt att kolla upp. Jag fick veta att bäst är KLM, SAS och Quatar. Thai var visst svindyr. Charterbolag funkar inte alls enligt dom uppgifter jag har fått.

Helgen har gått i Pepsi's tecken. Vi har tagit det lugnt och bara haft det bra.
Visst har det varit lite kyligt, men i solen värmer det och en fika ute är riktigt skönt.



Syskonen återförenade - just här ser dom kanske inte så lika ut men vänta bara till Pepsi har fått några extra kilon och vinterpäls.

Russin

Pepsi


Pepsi och Russin
Två systrar som återförenats många mil från där dom föddes.



Same, same but different!

Två syskon från samma oönskade kull på en ö i Thailand. Helt olika livsöden där den ena har bott i hundgård hela sitt liv och den andra har bott i aircon-villa i Thailand som valp och flyttade till Sverige när hon var 9e månader. Lustig histora som slutade i att dom både hamnade på samma gård i ett land högt uppe i Nord.
Den ena är som en Barbie (smal, vacker, mild och behaglig) den andra som en Bratz (Snygg, bortskämd och tar allt för givet).

Detta kunde man nog ha skrivit en hel saga om. En sann saga.

Historien om hur vi hittade Russin kan du läsa i ett tidigare inlägg i min blogg: