onsdag 3 april 2013

Pelare till New England hus

Vad är ett New England hus?
Kort kan man väl säga att det är ett sekelskifteshus från Amerikas norra ostkust. Precis som våra sekelskifteshus är dom väldig varierande - vissa är rikligt utsmyckade, andra är väldig enkla. När jag själv skulle rita vår gård ville jag ha en ganska enkel utsmyckad gård. Önskade inte för mycket bling, bling. Hade New England som inspiration, men ville ändå göra något eget. Sedan är det ju en kostnadsfråga hur mycket vinklar, vrån och kvadratmeter man kan bygga.

Dock tycker jag att våra pelare till verandataken är väl enkla. Jag hade ritat dom lite mera detaljerade och tänkte att detta får bli ett av småprojektet i framtiden att smycka dom sådär lagom.
I sommar blir detta ett av projektet.

Huset nedan är inte helt lagom, men ändå väldig läckert med sina gigantiska pelare:Jag har två olika idéer på utsmyckning av våra pelare. Denna är i mera Country Style och det skulle faktiskt passa riktigt bra på gården:


Min andra favoritpelare är denna. Enkel men med lite lister högst upp och längst ned:


Våra egna pelare på verandorna ser såhär ut nu. Ganska raka - visst skulle det sitta fint med lite listverk på ovansida och en större sockel längst ned?


När jag letat efter inspiration för pelare till New England hus har jag hittat många vackra hus jag gärna delar med mig av:

Denna var nyss till salu via Sothebys (ni kan därmed tänka er att priset inte var gratis). Vackert är det iallafall. Kolla alla olika takkupor. Typisk New Englandhus - kreativt men ändå med en sorts helhet.


 Symmetriskt New Englandhus - iallafall nästan. Tillhör ovanligheten.Ett till vackert och symmetriskt New Englandhus. Kolla hur verandataket går upp mot verandan på ovanplan. Detta är kreativa lösningar som sällan skådas här uppe i skandinavien.


En enkel American Porch - vacker och fridfullt:


Vissa hus är lite "mer" än andra - ibland för mycket, men ändå fascinerande. När man söker inspiration gäller det att hitta små detaljer som kan användas på andra ställen. Här gillar jag fönstren - en kombination av smårutigt uppe och en stor ruta nede för bättre ljusinsläpp.


Ett stilrent enkelt och vackert New Englandhus:


Kolla detta vackra hotellet "The Four Columns Inn". För flera bilder klicka på länken HÄR. Ett vackert Bed & Breakfast i typisk New Englandstil.
Och så var det pelare igen - enkla men mastiga:


 Ett New Englandhus hämtat som från en saga:


Och några fler New England hus:
Ja, det var några vackra New Englandhus.
Nu tar jag mig en kaffe i solskenet och tänker på hur pelarna skall utsmyckas.

Önskar er några riktigt trevliga dagar tills nästa gång.
I helgen skall jag åka till Oslo för att jobba med ett nytt New Englandhus som skall ritas.
Det skall bli spännande - att rita helt från grunden utifrån kundens drömmar och preferenser.

Här en bild från gården och sommaren - snart, snart, snart!
9 kommentarer:

 1. Så många vackra hus! Tycker mer och mer om New England Hus. Och ert hus är helt underbart, verkligen en Drömgård! Kram Suss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst finns det många vackra hus - det är bara att njuta!

   Ha en toppendag!

   Heidi

   Radera
 2. Du skulle virkelig hatt en tur i kanalene i Fort Lauderdale!
  Du hadde elsket alle husene, se er til å bli helt slått ut av!!
  W

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hadde värt supert. Har planert en reise dit neste februar, så då blir det att ha framme kameran.

   Skulle även önska mig en tur till Cape Cod. Vem vet - en långhelg någongång snart kanske?

   Må bäst
   Heidi

   Radera
 3. Tycker din favorit #2 är skitsnygg jag med. Vet du vart man kan köpa sådana? Har kollat på lundsbergs-prod.se och deras sortiment. De har svarvade och så, men inget liknande detta. Går kanske att bygga själv, vad vet jag. Såg ett New Englandhus i Båstad som hade fina pelare också.
  http://www.blocket.se/bastad/CLAERENCE_HILL__Boarpsvagen_140_45666164.htm?ca=23_1&w=0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christopher!

   Har också haft svårt att hitta färdiga snygga pelare. Jag planerar själv fixa till våra så dom blir sådär snygga.
   New Englandshuset i Båstad som du refererar till är inte byggd ännu - det är en 3D ritning. Jag har själv sådana snygga pelare i mitt arkitektprogram. När jag ritade vårt hus lade jag in några riktigt läckra pelare som var bredare nede och smalare uppe med list, men husföretaget såg nog inte den detaljen och jag insåg att det skulle nog kosta lite för mycket så jag drev inte den linjen. I sommar blir våre pelare snygga - lovar :-)Lite plank, lite bröstlister m.m så trollar man dom snygga. Personligen älskar jag sådana pysseljobb så jag glädjer mig redan.

   Må bäst!

   Heidi

   Radera
  2. Ja, du har nog rätt. Det är nog svårt att köpa sådana :) Hör av mig ifall jag hittar några. Precis, det där huset är en 3D bild. Men det första huset i området är byggt. Och de har liknande som din "min andra favorit". Ett Willa Nordic-hus, superfint, och superdyrt.

   Radera
 4. Hej.

  Gillar din blogg och kikar in nu som då här från andra sidan vattnet. Och ni har så underbart hus. :) I länken finns snygga pelare på verandor. Har själv huset från denna leverantör, men vi tog endast element och gjorde resten själv. Nu i sommaren har vi terasstak på agendan. Hur börjar nya voffsingen trivas? *nyfiken*

  http://www.teritalot.fi/index.php?id=501ac0b05079d&lang=sv-fi

  trevlig fortsättningen på våren! :-) h. marina s

  SvaraRadera
 5. Stora vita pelare ger ju ett pampigt intryck. De är fina tycker jag.
  De smalare i trä är sirligare och fina de också.
  Men om jag fick välja skulle det bli det pampiga :-)
  Bor själv inte i villa...

  SvaraRadera