tisdag 11 juni 2013

Ritar stall med lösdrift till kund

Känns orättvist när djuren bara ligger och slappar medan jag jobbar inne vid datorn.


Fast å andra sidan känns det som jag gör en god gärning samtidigt som jag gör mitt jobb. 
Har precis avslutat uppdraget att rita ett stall eftersom kundens gamla stall brann ned i höstas. Som tur var såg hunden i huset att det började brinna och hon förde ett sånn himla liv så att grabben i huset tittade ut. Där stod stallet i lågor och han hann precis få ut dom två hästar som stod där inne. 

Som tur i oturen hadde dom kvällen innan tagit ut unghästarna i sin nya lösdrift. Hade alla hästar varit inne i stallet hade det varit svårt att hinna med att få ut alla. Usch vilken tanke.

Nu står det här - det nya stallet - i mitt 3D arkitektritningsprogram. Nu är det bara för dom att bygga.Stallet skall byggas på en röd och vit gård i dalarna. Då passar det bra att bygga med NCblock med vit puts på nederdelen och överdelen i falurött trä panel. 
 

Utanför varje box i fronten önskas en liten hage så att hästen kan stå där ett kortare tag inför t.ex tävling då man har gjort klar hästen och vill låta den vara ute och vänta istället för inne boxen. Kan också vara bra om man har en sjuk häst som inte kan röra sig så mycket men ändå låta den få lite frisk luft. Så här ser hela planlösningen ut i 3D:Nu sitter jag här och håller precis på att skriva ut och avsluta stallprojektet. Visst blir det läckert? Sex boxar, sko och spolspilta, foderkammare, tvättutrymme, toalett och en gigantisk sadelkammare med plats för både sadlar, pyssel och fika. I anslutning till stallet finns en lösdriftsdel för 7 hästar.


Länsstyrelsen rekommenderar att man skall ha ingång åt en sida, men nu efter jag noggrant har studerat våra hästar som går på lösdrift året om så är jag hundra procent säker på att det är en fel rekommendation. Man borde ha ingångar åt flera håll så att det i alla lägen finns skydd mot vind och blåst samtidigt som att låg-rangade hästar har möjlighet att komma undan när hög-rangade hästar domderar och kommer in.
Med denna lösningen finns det skydd för vind oavsett åt vilket väderstreck den kommer ifrån.
För att verkligen tänka på dom låg-rangade individen har vi satt till ett veranda tak som skydd utanför lösdriften. Skyddar inte så väl mot vind om det kommer rakt på, men dock mot regn.Det blev så bra att nu tänker även jag göra en liten ändring i min egna sadelkammare. Det var genom egna stallerfarenheter tillsammans med kundens stallönskemål som vi fick till detta. 
Återigen tänker flera hjärnar bättre än en. 
Visst blir det läckert?Här vore det trevligt med en fika efter ridturen!


Och hästarna har gott om utrymme i stallet med både fölboxar och vanliga stora boxar. 
Här är vyn från ytterdörren mot sadelkammaren:


Här är vyn från sadelkammaren:


Ja, som sagt - nu blev jag sugen att göra om vår sadelkammare.
Fast det får vänta till hösten. Har några sommarprojekt som skall avklaras först;  som grind till gården (har fått den men skall måla och bygga grindstolpar), göra räcke till uteplatsen och ingången på baksidan, bygga plank vid parkeringen och plantera ännu mera! 

Än så länge får jag njuta av det snygga stall och sadelkammare som vi ändå har.


Även vi har gott om plats till alla våra sadlar!


Vår stallinredning kommer från LRS och heter Pegasus Star.
Har sett att den numera finns hos Myrby. Medan jag har bloggat är utskriften klar att slänga på posten.
Är du intresserad av att titta på fler bilder av mina arkitektuppdrag, kolla då mitt företags hemsida; Dreams & Coffee AB

Skall bli spännande att se det klart!


13 kommentarer:

 1. Superfint stall du ritat! Jag undrar över ditt växthus. Vad heter den modellen och var kommer den ifrån?

  Tack för en trevlig blogg med jättefina bilder! Ni bor verkligen kanonfint.
  /Jenny

  SvaraRadera
 2. Hej Jenny!

  Växthuset heter Spira och kommer från Bossons http://bossons.se/

  Bästa hälsningar
  Heidi

  SvaraRadera
 3. Åh vilken underbar sadelkammare du ritat/skapat. Det får mig att önska att jag hade ett större stall och kunde bygga ut min sadelkammare.........Tack för att du inspirerar och delar med dig. Hälsningar Ullis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ullis!
   Kul att kunna dela med sig av sina lärdomar. Vet ju själv att jag inspireras av andra och utvecklas genom det.
   God Natt!
   Heidi

   Radera
 4. Underbart, jag tror på lösdrift. Lösningen med egen box och egen liten hage är också praktisk ibland när hästarna är konvalescenter eller behöver äta själva.

  När vi hade hästgård hade vi en sådan där gammal jätteladugård, där de två ponnyerna hade boxar i ett hörn. Stallet var fint men alldeles för stort och opraktiskt. Bygga nytt stall låter som en dröm.

  /Susanna

  SvaraRadera
 5. Dubbel lycka för kunden: Att det gick bra för hästarna vid branden och det nya fina stallet med lösdrift du ritar och som byggs åt dom!
  Önskar Dig en strålande dag, kram Kate

  SvaraRadera
 6. Fy så hemskt med brand i stall. Men skönt nu att allt gick bra med djuren! Det är min stora skräck att vår gamla ladugård, som vi byggt om till stall, ska börja brinna. Under "inneperioden" kollar jag bort mot stallet varje kväll innan jag somnar... Huua.
  Ett stall i betong, eller vad man nu har, är verkligen det bästa!! Så fint du skissat åt dem!
  Fortsatt trevlig dag!! /My

  SvaraRadera
 7. Hej! Otroligt vacker :) Vad skulle en likadan kosta fast med 8 eller 10 boxar? Mvh Emma. Du kan maila mig på, Emma.sofia.abrahamsson@hotmail.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emma! Jag vet inte vad stallets pris hamnade på. Jag har endast ritat två stall - mitt egna och detta. Det är inte något jag normalt tar på mig att rita då jag är fullbokat med andra arkitektuppdrag där jag ritar villor till privatpersoner. Beklagar att jag inte kan hjälpa dig. Önskar dig lycka till att hitta någon som kan.

   Ha en fortsatt trevlig helg!

   Heidi

   Radera
 8. Hej Heidi. Jag följer din blogg och tycker att er gård är fantastisk. Vi bygger stall för 6 hästar just nu och hittade till Wester Bygg tack vare din länk där vi får fönster och dörrar till stallet. Det vi inte riktigt blir kloka på är hur vi skall göra med ventilationen. Vi vill helst ha lika fin fasad som ni utan tilluftshål, hur löser man det? tack för all inspiration som du delar med dig av, både inredning och trädgård! Å ditt växthus...så fin!! // Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linda!

   Jag förstår att ni inte vill ha massor med hål i fasaden, men ventilationen är viktig. Vi har själva valt att ha ventilationen i taket vid varje box så luften kommer in under överhänget i taket och vidare till boxen inne i stallet. Sedan har vi en stor ventilationstrumma mitt i stallet så all luft åker ut. Viktigt att läsa på hur mycket ventilation som behövs för ett stall. Det är mer än vad man tror!

   Lycka till!

   Heidi

   Radera
 9. Jättefint stall, hela din blogg är fantastisk! Får jag fråga vad det är för mått på boxarna och bredden på stallgången och ytterdörren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej MalliZ!

   Jag kommer inte helt ihåg måtten på just detta uppdrag, men jag tror det var 3x3 boxar (kanske 3,5 x 3,5) och 2,5 meter i mittgången (kanske 3 meter). På Jordbruksverkets hemsida kan du hitta mer om krav om mått. Allt beror på vilka hästar du skall ha i stallet och vilken verksamhet man har: http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/hastar/mattistallochbyggnader.4.1cb85c4511eca55276c80002425.html

   Lycka till med ditt stallprojekt!

   Heidi

   Radera