torsdag 10 oktober 2013

New England hus

När jag jobbar med att rita New Englandhus söker jag ofta inspiration på nätet från landet där New Englandhusen kommer ifrån - USAs ostkust.

Måste bara dela med mig av ett vackert New England hus med sin typiska amerikanska inredning.


Huset har den amerikanska arkitektfirman Crisp Architects  i New York ritat och byggt. Jag tycker de har gjort ett riktigt snyggt jobb. Jag inspireras till mina husritningar, men i ärlighetens namn så har nog Crisp Architects kunder med lite mera resurser än mina. Inget fel med mina kunder, men i USA finns ännu mera pengar. Dessa hus kostar en hel del och deras budget är klart över ett genomsnittligt svensk byggprojekt.
Man skall låta sig inspireras av det dyra och vackra och konsten blir sedan att förvandla inspirationen till något som är möjligt att göra här i Sverige. Man får välja bort en del. 
När man jobbar som jag - att förverkliga drömmar - att rita hus till människor - så måste jag vara realistisk. Fina bloggar i all ära, men alla har en plånbok - även dom med mera resurser. Det gäller att bottna i inspirationen. 
Inte alltid så lätt när man tittar på allt det vackra som finns. Man vill ju gärna ha det också. Jag vet av erfarenhet att det är lätt att lägga 100 tusen där och 100 tusen här och vipps så är man uppe i en miljon. Som arkitekt är allt möjligt att rita, men så skall det ju byggas också.

Detta huset ligger på landet med en sagolik utsikt. Tänk att få sitta här på porchen och blicka ut över ägorna. Nog saknar jag ett glas vin där på sidan av fåtöljen. Tror minsann det är en gungstol:Hade en tanke om att åka till New England, Hamtons, Cape-cod under hösten som en inspirationsresa, men insåg att jag då inte får titta in i dom vackra husen som jag skulle se. Sedan har jag tyvärr inte tid. Lite mycket just nu.
Det är just det som är så skönt med internet - här finns även inredningsbilder till detta vackra New Englandhus.

Master Bedroom:


Köket - observera dom läckra golven:


Utanför köket finns en serveringsdel / bardel. Det är här man förstår att New Englandhusen verkligen är sekelskifteshus. Serveringsgångar är sällan något man ritar in i moderna hus. 
Köken här i Sverige vill vi gärna umgås i.


Badrum med walk-in shower:


I matsalen syns synliga balkar och här finns även en trevlig öppen spis:


Ett stort hus kräver en stor trappa:

Just nu sitter jag och ritar ett New Englandhus. Vi är inte klara än, men på god väg. 
Kundmöte igen i morgon. Kanske blir det såhär:Kunden önskar ett New England hus samtidigt som man önskar högt i tak i vissa delar och mycket ljus. En trappa som delar vardagsrummet och köket var för kunden ett måste i huset.
 Såhär blir den delen i vardagsrummet som har högt i tak:


Det blir ett spännande hus med många läckra detaljer. När vi är klara med hur det skall bli kommer jag att visa flera bilder. Kolla gärna min hemsida: http://www.dreamsandcoffee.se/ om du vill se flera bilder från andra projekt som jag har ritat.

I tillbyggnaden med massor med fönster finns en inomhuspool och bastu i nära anslutning till gymmet.
Och som sig bör har även detta New England hus en American porch eller verandatak om man hellre vill.


Här är groventrén och baksidan mot parkering. Det är TV-rummet som har dom vackra fönstren i gaveln. Även här är taket upp till nock.


Jag fortsätter min dag framför datorn och gör ett avbräck med att fodra ut hästarna.
Det är ett skönt avbräck som behövs när man har ett stillasittande jobb som jag.


Här är vår egna New England hus på slätten utanför Enköping. Vad skall man med en höstresa till New England - jag kan ju gå runt på gården ;-)


Ha en riktig skön dag!4 kommentarer:

 1. Härlig blogg du har! Ser fram emot fler bilder och skisser på alla de hus du ritar, superfina! Efter att ha studerat i USA och rest en hel del så skulle jag, bortsett från att dom har större budgetar, faktiskt får mycket mer för pengarna. Det är otroligt mycket billigare att bygga i USA än här hemma. Men drömma sig bort, det är tack och lov helt gratis... :)

  Kram K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du har rätt. Det är billigare att bygga i USA, men materialval som visas i dessa New Englandhus är inte jättebilliga. Det är riktigt snygga saker. Kostar rätt så mycket även i landet i väst. Och om man försöker kopiera och göra det samma i Sverige, så blir det ännu dyrare. Lätt att drömma sig bort - det är ju som du säger - gratis :-) Och rätt kul ibland!

   Må bäst!
   Heidi

   Radera
 2. Eg nyter dine innlegg som veksler mellom inspirasjon og privat. Det er så godt å lese det du skriv om at en har drømmer men at det også skal byggast. Dei fleste av oss har hus av nordisk enkel størrelse, men det finst også i Usa kan vi trøste oss med. Min svigerson er frå Virginia i Usa, han voks opp i et hus på størrelse og standard som kanskje ligger litt under den standard vi ser rundt om i boligfelta både i Norge og Sverige. No bur han og min datter på garden her hos oss, i et lite nydelig restaurert hus på garden på 55 m2, et lykkelig par som no er blitt 3. Så det er ikkje størrelsen det kjem an på, men korleis ein brukar den muligheten en har. Ønsker deg en god helg, her i Nordfjord går vi mot en nydelig dag med klarver og varm høstsol! Herlig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Takk for koselig kommentar! Du har helt rett - det er ikke störrelsen på huset som gjör en lykkelig! Men det er veldig morsomt å drömme seg bort i store hus og det er veldig morsomt å få tegne de.

   Ha en fortsatt herlig höst!

   Heidi

   Radera