torsdag 10 oktober 2013

New England hus

När jag jobbar med att rita New Englandhus söker jag ofta inspiration på nätet från landet där New Englandhusen kommer ifrån - USAs ostkust.

Måste bara dela med mig av ett vackert New England hus med sin typiska amerikanska inredning.


Huset har den amerikanska arkitektfirman Crisp Architects  i New York ritat och byggt. Jag tycker de har gjort ett riktigt snyggt jobb. Jag inspireras till mina husritningar, men i ärlighetens namn så har nog Crisp Architects kunder med lite mera resurser än mina. Inget fel med mina kunder, men i USA finns ännu mera pengar. Dessa hus kostar en hel del och deras budget är klart över ett genomsnittligt svensk byggprojekt.
Man skall låta sig inspireras av det dyra och vackra och konsten blir sedan att förvandla inspirationen till något som är möjligt att göra här i Sverige. Man får välja bort en del. 
När man jobbar som jag - att förverkliga drömmar - att rita hus till människor - så måste jag vara realistisk. Fina bloggar i all ära, men alla har en plånbok - även dom med mera resurser. Det gäller att bottna i inspirationen. 
Inte alltid så lätt när man tittar på allt det vackra som finns. Man vill ju gärna ha det också. Jag vet av erfarenhet att det är lätt att lägga 100 tusen där och 100 tusen här och vipps så är man uppe i en miljon. Som arkitekt är allt möjligt att rita, men så skall det ju byggas också.

Detta huset ligger på landet med en sagolik utsikt. Tänk att få sitta här på porchen och blicka ut över ägorna. Nog saknar jag ett glas vin där på sidan av fåtöljen. Tror minsann det är en gungstol:



Hade en tanke om att åka till New England, Hamtons, Cape-cod under hösten som en inspirationsresa, men insåg att jag då inte får titta in i dom vackra husen som jag skulle se. Sedan har jag tyvärr inte tid. Lite mycket just nu.
Det är just det som är så skönt med internet - här finns även inredningsbilder till detta vackra New Englandhus.

Master Bedroom:


Köket - observera dom läckra golven:


Utanför köket finns en serveringsdel / bardel. Det är här man förstår att New Englandhusen verkligen är sekelskifteshus. Serveringsgångar är sällan något man ritar in i moderna hus. 
Köken här i Sverige vill vi gärna umgås i.


Badrum med walk-in shower:


I matsalen syns synliga balkar och här finns även en trevlig öppen spis:


Ett stort hus kräver en stor trappa:

Just nu sitter jag och ritar ett New Englandhus. Vi är inte klara än, men på god väg. 
Kundmöte igen i morgon. Kanske blir det såhär:



Kunden önskar ett New England hus samtidigt som man önskar högt i tak i vissa delar och mycket ljus. En trappa som delar vardagsrummet och köket var för kunden ett måste i huset.
 Såhär blir den delen i vardagsrummet som har högt i tak:


Det blir ett spännande hus med många läckra detaljer. När vi är klara med hur det skall bli kommer jag att visa flera bilder. Kolla gärna min hemsida: http://www.dreamsandcoffee.se/ om du vill se flera bilder från andra projekt som jag har ritat.

I tillbyggnaden med massor med fönster finns en inomhuspool och bastu i nära anslutning till gymmet.
Och som sig bör har även detta New England hus en American porch eller verandatak om man hellre vill.


Här är groventrén och baksidan mot parkering. Det är TV-rummet som har dom vackra fönstren i gaveln. Även här är taket upp till nock.


Jag fortsätter min dag framför datorn och gör ett avbräck med att fodra ut hästarna.
Det är ett skönt avbräck som behövs när man har ett stillasittande jobb som jag.


Här är vår egna New England hus på slätten utanför Enköping. Vad skall man med en höstresa till New England - jag kan ju gå runt på gården ;-)


Ha en riktig skön dag!