onsdag 2 april 2014

Nytt New Englandhus

Har precis kommit hem från en Norgetur med både kundmöten och fest med gamla vänner. Hela turen kändes som en stor fest - solen sken, trevliga kunder och härliga vänner. Livet blir nog inte mycket bättre än såhär.

Vill bara visa er skissen som jag nu har skickat till kund. Detta New England hus skall finnas på en gård i Norge med utsikt över böljande fält och lite skog. Det var viktigt att man från köket hade uppsikt över vägen upp till gården och gårdsplan. Det skulle också finnas uteplatsen under tak i flera väderstreck. Köket ligger i utbyggnaden. Här har man utsikt i 3 väderstreck - faktiskt 4 om man räknar med att man kan se igenom fönstren i vardagsrummet. Såhär ser det ut från köksön mot vardagsrummet:Verandan som är så typiskt för New Englandhuset går runt hela huset från syd till nord.Jag rekommenderar verkligen verandor med tak här uppe i norden. Det är ett suveränt skydd mot såväl sol som regn och man kan använda verandan året om.
Glasverandan kan man både använda som ett vardagsrum eller som matsal. Här kan man duka till många och om sommaren kan långbordet gå ut igenom dubbeldörrarna och vidare ut på verandan. Vardagsrummet ligger mitt i huset med köket på ena sidan och glasverandan på den andra sidan.För att få karaktär till huset har jag lagt skorstenen utanpå. Det riktiga skorstensröret går på insidan av huset för att använda värmen och få bättre drag. Den utanpåliggande skorstenen är uppbyggd av lecablock med fasadsten på.Huset har en byggyta på 171 kvadratmeter utan verandataken och 249 kvadratmeter med verandataken. Boytan på plan 1 är 150 kvadratmeter och på plan 2 är den 130 kvadratmeter. Total boyta på 280 kvadratmeter och då har huset 4 sovrum på plan 2. 

För kunden gjorde jag bilder med och utan utanpåliggande skorsten.
Här är med skorsten:
Och utan skorsten:


Vi provade också med rött tegeltak:


Detta är ett av dom första förslagen. Vi kommer att göra ändringar - det vet jag. 
Som ni ser från dom första bilderna till dessa jag visar här så ser ni att jag har tagit bort dom övre fönstren på huvudhuset, men behållit dom höga fönstren på glasverandan. Att minska fönstren innebär att det blir billigare att bygga. Det är viktigt att hålla budget. Det är ju inget svårt att rita stort och flådigt. 

Det skal bli spännande att se vart vi hamnar.


När man har en idé kommer det upp många andra alternativ till just det jag presenterar, men någon gång måste man presentera något för att försöka rama in vad kunden gillar och önskar. Denna gången hamnade jag rätt så nära kundens förväntningar. Det underlättade väldigt att kunden hade min egna gård som förebild. Bara där hade vi samma referensram:

Min egna New England inspirerade gård

Jag gjorde ett förslag innan vårt möte på gården och det så såhär ut:


På detta förslaget fanns fönsterluckor. Nackdelen med detta är att fönstren blir mindre då man måste få plats med luckorna på fasaden. Vi valde bort fönsterluckor.

Även detta förslaget hade en stor American Porch.


Kunden gillade köket, men köket var placerad i fel väderstreck. Nu har vi fixat till det. Som ni ser är köket lika med förslaget ovan:
Idén med en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum finns kvar, men på detta förslaget finns det på sidan:


En av dom stora skillnaderna mellan förslag 1 och 2 var att vardagsrummet hade tak upp till nock på förslag 1 och trappan kom ned i vardagsrummet.Det där med tak upp i nock är en smak och känslosak. Det är inte alla som gillar att ha riktigt högt i tak. Det kan se läckert ut, men upplevas otryggt. Här är vyn från entrén:
Vill du se fler av mina uppdrag? Kolla på mitt företags hemsida Dreams & Coffee AB.


5 kommentarer:

 1. Hej, jag undrar om du skulle kunna skriva ett inlägg om ditt arbete, för- och nackdelar? Älskar din blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kanske jag gör en dag. Just nu ser jag inga nackdelar med mitt jobb, men det beror nog mera på hur man är och gillar att jobba. För mig är det som hand i handske.

   Kul att du gillar bloggen!

   Ha en skön helg!
   Heidi

   Radera
 2. Hej!
  Väldigt vackert hus! Hur många sovrum har det?
  Har du någon gång ritat ett viktorianskt hus?
  Ha det underbart i vårsolen!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emma!

   Javisst blev det ett vackert hus. Vi håller på att göra vissa justeringar, men grundindén ser liknande ut som detta förslaget. Det finns 4 sovrum och ett extra vardagsrum på ovanvåningen (man kan alltså ha 5 sovrum) och 1 kontor på nedre våningen som kan användas som sovrum och gästrum. Så totalt finns det möjlighet att ha 6 sovrum i huset. Trots det finns det stora ytor och huset känns inte trångt.

   Jag har än så länge inte ritat något viktorianskt hus med gör det gärna om någon kund önskar. Orsaken till att man inte väljer viktorianska hus kan jag tänka mig är att byggkostnaden och krav på byggare ökar avsevärt då viktorianska hus har en hel del utsmyckning och många vinklar och vrån. Detta påverkar byggkostnaderna avsevärt. Jag håller med dig att det är otroligt vackra hus och jag skulle jättegärna vilja rita ett.

   Ha en skön dag du med!

   Heidi

   Radera
 3. Min mail verkar inte fungera - provar nu skicka till mig själv!

  SvaraRadera