torsdag 22 maj 2014

Amerikansk ostkust arkitektur på svenska ostkusten

Just nu håller jag på med ett drömprojekt där jag ritar ett New England hus med sjöstuga i Stockholm skärgård. Kunden har köpt en fantastisk sjötomt med milsvid utsikt över skärgården. Tomten är kuperad och huset skal ligga högt. Sjöstugan skall ligga vid vattnet.


Det finns just nu ett hus och en sjöstuga i mycket dålig skick som skall rivas och ersättas av detta.
På grund av att tomten är kuperad får huset bli ett souterränghus. Fasaden mot vattnet är mot norr, och för att nyttja alla solens timmar har vi valt att lägga en veranda runt nästan hela fasaden.Här är fasaden mot ost. Här kan man njuta av sin frukost!Den största uteplatsen med verandatak är i västerläge med utsikt över skärgården. Här får man solen från både syd, väst och om sommaren går faktiskt solen nästan ned helt i norr.
Här kan man njuta länge!


Jag valde att först börja med huset så att vi där kom överens om stilen. Nästa steg är att rita sjöstugan som ligger helt vid vattnet och som skall matcha huset. Vi söker en helhet i projektet. Både kunden och jag tycker det är viktigt att husen "hänger ihop" och skapar en helhet.

Välkommen in - här är några 3D bilder över insidan på huset. Hur kunden väljer att inreda är upp till dom, men vi har kommit överens om denna planlösningen.

Jag har även gjort en film från mitt 3D arkitektritningsprogram så att kunden får en känsla över hur det blir i huset. Välkommen in på en virtuell visning. Klicka HÄR för att titta på videon.

Öppen och välkomnande hall:


Vy från vardagsrummet mot matsal, kök och trappa ned. Längst till höger bredvid finns ett kapprum och badrum:


Utsikten från köket:


Från matplasen som har en fantastisk utsikt över skärgården har man även full kontroll över resten av huset mot hall och vardagsrum: 


I vardagsrummet finns både plats för umgänge och TV-hörna.


Den öppna spisen som ligger mitt i huset kan njutas av alla rum här på övre plan:


Planlösningen på övre plan ser såhär ut:


Planlösningen på nedre plan ser ut såhär:


Huset har en boyta på 248 kvadratmeter där nedre plan har en boyta på 132 kvadratmeter och övre plan en boyta på 116 kvadratmeter. Dom extra kvadratmetrarna på nedre plan är främst förråd och teknikrum som ligger under verandan. 

Önskar du se fler bilder har jag även gjort ett inlägg på mitt företags projektblogg:

Ja, nu är alltså huset färdig ritat - nu är det bara sjöstugan kvar!


Det är lätt att drömma sig bort i denna vackra miljön.
Det är nästan så jag ser fram emot att komma på besök hos kunden när bygget är klart och läska mig med ett glas vitt på bryggan!


Just nu när solen skiner och världen är så vacker utanför fönstret känns det svårt att jobba mycket. Jag tror nästan jag skall ta ledigt i morgon, fredag och bara njuta. Man vet ju aldrig hur länge det varar. Det gäller att ta vara på dom bra dagarna.

Må bäst!4 kommentarer:

 1. Så underbart vackert! Vilken dröm!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, detta kommer verkligen bli ett drömhus på en drömtomt! Väldigt roligt att få vara med att förverkliga denna dröm åt kunderna.

   Må bäst!
   Heidi

   Radera
 2. Fantastiskt hus.

  Vilken takhöjd det blir på hela övervåningen, gör väldigt mycket för helheten.

  //Nybyggare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nybyggarna!
   Takhöjden på övre plan är 2,70 vilket är en takhöjd som jag verkligen rekommenderar för att få så mycket rymd som möjligt. Sedan är det ju full nockhöjd i flera rum så takhöjden upp till nock blir såklart ännu högre.

   Kolla gärna mitt företags blogg där jag även visar ett annat förslag på samma hus: http://dreamsandcoffee-arkitekt.blogspot.se/2014/05/new-england-hus-i-stockholm-skargard.html

   Ha en underbar dag!

   Heidi

   Radera