tisdag 12 augusti 2014

Sommarprojekt; flaggstång, stensättning och grus

 Sommaren har varit helt magisk. Otroligt bra väder och regn om nätterna så att markerna inte är helt torra. Vi har hunnit båda med att resa, slappa och göra några sommarprojekt.

Flaggstång stod högst upp på min önskelista när jag fyllde år. Det var faktiskt det enda på min önskelista. Och titta, här är den!


Jag tycker flaggstången hjälper till att rama in gårdsplanet så bra. Men främst önskade jag mig flaggstången så att jag ser vart det blåser. Det är viktigt när jag om vintrarna fodrar ut och försöker hitta lä åt hästarna. Jag fodrar ut på olika platser beroende på väder och vind.

New England hus


Om sommaren är det inte mycket jobb med hästar. Det viktigaste är att se till att dom har vatten. Mat finns det gott om.

Här är hela gården som är byggd i New England stil. Det är jag som är arkitekten bak projektet och har ritat hus och stall. Rörvikshus blev den valda husleverantören som jag har valt samarbeta med efter detta lyckade samarbetet.

Gård i New England stil

Flaggstången är 12 meter hög. Passar precis till vårt hus och gård.


Vårt andra sommarprojekt har varit att lägga kantsten och naturgrus på gångvägarna runt huset.


Även runt stenhögen bredvid huvudentrén har jag lagt naturgrus för att det skall vara vackrare och lättare att klippa gräset nära stenarna.



När det gäller växtval gillar jag variera mellan rödbladiga och grönbladiga växter. Form och färg är viktigt för mig när jag kreerar i trädgården. Blandningen mellan rött och grönt och spetsigt och mjukt gör det spännande och levande.


Här på slätten är det också viktigt att välja växter som tål vind. Jag provade med bambu som jag tycker prasslar så vackert, men här är det för blåsigt så den tar sig inte. Annat prydnadsgräs tar sig dock väldigt bra.


Vid entrén finns nu grus, kantsten och steppstones till badtunnan så man slipper springa på gruset när man vill hoppa i tunnan som alltid håller 40 grader. Den använder vi inte så mycket om sommaren. Det är mest en höst, vinter, vår aktivitet hos oss.


Utsikten över fälten från gården.



Adirondack stolarna förstärker känslan av ett New England hus. Takkuporna och den amerikanska verandan likaså.

Adirondack stolar till New England hus


I en av planteringarna vid uteplatsen har jag satt en kopparkittel med en liten fontän. Jag gillar att höra vatten som kluckar sådär i bakgrunden.


Grinden var ett annat av våra sommarprojekt. Den har jag visat tidigare. 
Grinden blev tillverkad av Olle Olsson på Grindar.nu. Vi har själva målat den och gjort grindstolparna.


Kvar av sommarens projekt är att sätta staket från grinden ned till vägen. Vi har kommit en bit på väg, men är ännu inte klara. Ena sidan tror jag dock vi hinner innan sommaren är slut för oss. Några dagar kvar av semester har vi. Det lär kanske bli vårt stora helgprojekt under hösten.

Ett annat projekt vi har är att göra ett pulpettak bakom stallet för fyrhjuling, skottkärror och andra prylar som vi vill skydda från snön. Vi skall även göra om lite i sadelkammaren. Men detta tänker vi inte göra själva. Några duktiga byggare skall hjälpa till. 

Nu skall jag ut och skruva plank!