söndag 21 september 2014

Ett fritidshus i New England stil

Vi har haft en alldeles underbar helg, men jag tänker ändå visa lite bilder på ett uppdrag som jag jobbade på i veckan som var. Det jag nu håller på att jobba med är ett fritidshus i New England stil på Sveriges västkust. Huset har en byggyta på 120 kvadratmeter utan terrasstaket. 

Här är det första förslaget - fasad mot sydväst:


Just detta projekt är lite speciellt då jag har tagit över ett projekt från en annan arkitekt där samarbetet mellan kund och arkitekt inte helt fungerade. Det är inte alltid lätt att ta över någon annans arbete och försöka tolka hur denne tänkte, men kunden är som tur är kommunikativ och jag hoppas jag har lyckats tolka önskemålen. Till vår hjälp använder vi oss av Pinterest. Det är fantastiskt bra att låta kunderna "pinna" bilder på hus och inredning som dom gillar. På detta sättet kan jag lättare förstå kundens drömmar och inre bilder.

 Kunden var relativt nöjd med planlösningen på plan 1 samt med placeringen på tomten, men sedan bröts samarbetet med det tidigare arkitekten. 

Jag har nu försökt tolka tidigare planlösningar och gjort om huset till det New England inspirerade fritidshus som kunden önskade sig. Jag har försökt att inte göra för stora förändringar, men det är svårt att inte göra förändringar när man ser uppenbara förbättringar. Jag har höjt takvinkeln och lagt till mera förvaring och ett loft över halva huset. Två fönsterkupor har tillkommit. Nu har jag lämnat detta förslaget till kund och vi har diskuterat lite fram och tillbaks om vidare utveckling.

Här är fasaden mot väst i 3D. Här finns ett utekök på trätrallen.


Här är en vanlig fasadritning - också denna mot väst.


Tomten är kuperad och det är mycket berg. En av förbättringarna som vi kommer att göra är att terrassera lite till runt huset. Här är fasaden mot syd.


Vardagsrumsdelen har full nockhöjd med en öppen spis vid gaveln.


Över köket finns ett loft. Här är vyn från öppna spisen mot köket.


Från vardagsrummet kan man se upp till loftet som ligger över köket, hallen och sovrummen. På ena delen av loftet har jag tänkt en TV-hörna. Har man småbarn är detta även en perfekt lekhörna där barnen kan ha sina leksaker framme utan att det stökar till resten av huset. När barnen leker har dom full koll på vad som händer i resten av huset.


Det finns även plats för en sovdel på loftet. Det är inte så högt i tak, men det finns gott om plats för stora inbyggda sängar.


På nedre plan finns plats för två sovrum. Här är det största sovrummet med mycket förvaring:


Här är ett mindre sovrum med plats för två sängar:


Planlösningen på detta fritidshus i New England stil presenteras i 3D. 
Plan 1 som har en byggyta på 120 kvadratmeter:


Sovloft och TV-hörnan på plan 2:


Vi kommer att jobba vidare med detta förslaget då både jag och kund inte är helt nöjda med entrépartiet som får så hög trappa p g a höjdskillnaden på tomten. Visst kan man ha matkällare och förvaring under huset och trappan, men det känns inte helt optimalt.
Vi kanske hittar på en ny lösning (jag har redan en ny på gång i huvudet, men det viktigaste är dock vad kunden tycker och önskar i slutändan). Vi får se hur det blir när vi är klara. Jag återkommer med det slutliga förslaget. Kolla gärna på min arkitektfirmas hemsida under referensobjekt om du är intresserad av att titta på flera hus som jag har ritat. Här är länken till min hemsida: Dreams & Coffee AB.


Jag fortsätter att jobba med New England hus och ser verkligen fram emot måndag då jag skall jobba vidare med idéerna som har poppat upp i huvudet nu under helgen. För mig är det ofta så att saker bara poppar upp när man är ledig och tänker på annat.

Själv har vi haft en fantastisk helg här på gården. Vi har hunnit med både besök och varit på besök, ridit och fixat. En härlig helg med både skratt, god mat och avslappning.


Önskar er en fortsatt skön söndag!

6 kommentarer:

 1. Sååå fint!!!
  Om vi någon gång i framtiden kommer att bygga hus igen, så har jag sagt till min sambo att då vill jag att du ska rita det :)

  Tack för bästa bloggen!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Tack för glada tillrop :-)

   Må bäst!
   Heidi

   Radera
 2. Hej,
  Har sett bilder på ditt hus som ser jättefint ut. En fråga vad är det för trappleverantör som ni har på trappan i vardagsrummet och hur gjorde ni med stegen för att få samma nyans som golvet hade de samma bets som ert golv?
  Med vänlig hälsning Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kristina!

   Trappan i mitt hus kommer från Nilenfors Trappindustrier http://www.nilenfors.se/. För att få samma färg på trappan som på golvet skickade jag en bit av golvet till Nilenfors och så hittade dom en bets som passade perfekt. Bra jobbat av dom då det är väldigt likt. Det är Ek i både golv och trappa vilket gör det lättare. Har man olik träslag i golv och trappa tror jag att det blir svårare.

   Ha en fortsatt skön helg!
   Heidi

   Radera
 3. Så fint hus du ritar! Håller precis själv på att klurar tillsammans med en arkitekt på ett husföretag då vi har köpt en tomt och ska bygga nytt hus. Det är jätteroligt men så svårt att bara titta på en planlösning och inte så som du presenterar det i 3 D. Tror du att jag kan få göra det hos en arkitekt? Tror att jag skulle förstå bättre hur det kommer att se ut i verkligheten. Tack för en inspirerande blogg!/Nina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nina!

   Jag förstår din känsla att det är svårt att få helt grepp om hur huset blir när man endast får det presenterad som en planlösning. Personligen tycker jag det är jättekonstigt att inte alla arkitekter och husföretag investerar i ett riktigt 3D program. Det är guld värd - både för kund och för en själv som arkitekt. Man får en mycket mer korrekt uppfattning över hur rymden upplevs och hur man kan möblera och leva i huset. Fråga ditt husföretag om dom inte har ett 3D program. Ibland har dom det, men har inte kommit helt igång med att använda det ...... Lycka till!

   Önskar dig en riktig skön helg!

   Heidi

   Radera