lördag 15 november 2014

Äntligen kom min nya par ytterdörr

Åh, vad jag är lycklig! Äntligen kom dörren som jag har längtat efter sedan husets begynnelse.
Varför kan man undra - varför inte välja rätt från början? Ja, ibland tänker man fel och det går lite för snabbt när man gör alla val vid nybyggnation. Måste haft hjärnsläpp när jag valde ytterdörr från första början - nu har misstaget rättats upp!


Dörren är från Schöns snickerier och är verkligen ett hantverk. Den är tjock, isolerad och känns riktig stabil. Den är flera cm tjockare än den gamla som ändå var helt ny.

Åh, vad jag är nöjd! Äntligen, äntligen, äntligen har hallen blivit det som jag önskade! För mig är dörren det smycket som jag tycker en entrédörr skall vara.

Kolla gärna på Schöns snickeriers hemsida HÄR. Dom gör otroligt vackra dörrar som passar både gamla sekelskifteshus och nya New England hus.

Kolla på bilden nedan - ljuset har kommit in. Nu är det ju väldigt grått ute, men trots det kommer ljuset in både på dagtid och kvällstid då jag har lampor ute.


Men hur såg det ut innan? Såhär - före och efter bilder:


 Helt ärligt så har jag skämts för dörren jag valde från början. Den kom från Dooria och när jag valde en parytterdörr till huset så trodde jag att det var vanligt att insidan hade samma snickerier som på utsidan och att det ena dörrbladet var större än det andra. För mig fanns inte alternativet att insidan skulle vara slät (och ful) och att dubbeldörrarna skulle vara lika stora.  Men så var det och det var ju faktiskt jag som hade valt det (även om jag inte var klar över det) ..... ibland gör man misstag ..... nu har det rättats upp! Har förstått att allt det jag önskade i en ytterdörr var extra val och det är dåligt med information om detta på dörrföretagets hemsida. 
Detta gäller många dörrleverantörer - inte bara Dooria. 

Men hallå! Kan man inte göra snygga ytterdörrar från början så folk slipper göra samma misstag som mig. Det är dyrt att göra misstag. Det är tråkigt att leva med en ful dörr.

Nu är allt glömt och det var jubel när nya par ytterdörren kom!


Håkan och jag har jobbat hela förmiddagen med att montera ned den gamla dörren och sätta upp den nya. För mig har det varit lite julafton. Samma glädje!
Tur att det inte var så kallt ute för det tog lite tid att få loss gamla dörren, byta låskolvar och fixa allt.


Det känns som om hallen har blivit mycket ljusare. Då vi har skjutdörrar med speglar till garderoben i hallen så speglar sig dörren och ljuset i skjutdörrarna. Det blir dubbelt ljust!
 

Före och efter - Dooria vs Schöns Snickerier 0 - 10
Och priset skiljer sig inte mycket!


 Jag har sett hos flera nybyggare hur ytterdörrarna är släta på insidan medan utsidan är profilerad. Jag tror faktiskt att dom har gjort samma misstag som mig. Många har en otrolig smakful smak när det gäller inredning och val av hus. Det blir så tråkigt när kvaliteten inte speglar sig hela vägen.

Nu måste jag i ärlighetens namn nämna att jag har Dooria Kungsäter innerdörrar i hela huset och är jättenöjd med dom. Dessa är snygga hela vägen och det känns som det är bra kvalitet. Det är endast ytterdörren jag var missnöjd med.

Varför valde jag nu en dörr med nästan inga fönster från första början? Jo, det berodde på min erfarenhet där jag bodde i ett villaområde där ytterdörren var 4 meter från gatan och trottoaren och många besökare kom inom. Man kunde då se rätt in i vardagsrummet och jag tyckte det kändes otryggt att ha en glasad dörr rakt mot gatan. Nu har jag ju inte den situationen här på landet, men det var iallafall orsaken till mitt val från första början. Nu är jag en erfarenhet rikare som jag gärna delar med mig av till mina kunder och här på bloggen. 
Jag vill inte att ni skall göra samma misstag som mig när ni väljer ytterdörr.

Utsidan är inte klar än - vi skall sätta på listerna. Jag återkommer här på bloggen med bilder ute och lite tankar om val av kulör samt detta med pardörr kontra enkeldörr.
Många beslut och många tankar.

Ha en härlig helg!
Nu skall jag gå och titta på min nya par ytterdörr igen! Jag är lite kär!


Kan man köpa sig lycklig? Tja, iallafall lite!
7 kommentarer:

 1. Så snygg! Tack för tipset, vi står inför byte av ytterdörr :-)

  SvaraRadera
 2. Vilken skillnad. Jättefint och ljust nu!

  SvaraRadera
 3. �� Inget jag tänkt på tidigare. Jag stör mig faktiskt inte på min släta dörr inifrån, men iom att vi har en glasad dörr så dominerar glaset. Stör mig inte än ska tilläggas. �� Vilken skillnad det blev hos er. Jättefint. Vi valde till överljus då det är en snygg detalj och ännu mer ljusinsläpp. Vi behövde det i vår mörka hall. Tack för världens bästa blogg.

  SvaraRadera
 4. Vilken skillnad!!! Skall jag absolut tänka på nu när vi ska bygga nytt och funderar över dörr osv..Tack!!!/Nina

  SvaraRadera
 5. Får man fråga hur mycket den nya dörren kostade? Den är sååååå fin!!
  Vill ha en exakt likadan:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bettina!

   Jag kommer faktiskt inte ihåg priset, men kom ihåg att det var billigare än flera av konkurrenterna. Jag få be dig ta kontakt med Schöns snickerier för pris.

   Lycka till!

   Heidi

   Radera