söndag 16 november 2014

En heldag i köket - god mat och dryck

En heldag i köket ..... iallafall en halvdag!
Svärfar fyllde 75 och familjen samlas runt mat och dryck här på gården!


Visst kan man dricka champagne till tårta?

Yngste dottern ville absolut göra tårta till farfar - och tårta blev det.
Vi hade köpt maränger och i paketet fanns två kakor. Jag frågade henne om hon tyckte det räckte att vi använde en bit, men då sa hon tydligt; "om man dör i morgon så skall man iallafall ha fått tillräckligt med maräng". Ja, då fick det bli extra mycket maräng i tårtan. Ett sådant argument kan man ju knappast gå emot.





Gott var det iallafall. Härligt och lite överraskande att kunna köpa jordgubbar som är söta nu i november.



Efter tårtan blev det en tur ut och lite umgänge. Sedan matlagning.

Kul när svärfar får vara med att göra sin egna födelsedagsmiddag medan svärmor låg på soffan och slappade lite. Det härliga med detta är att det alltid är svärmor som står för maten och fixar i köket. Aldrig för sent för förändring!

Skön stämning när 3 generationer står sida vid sida:



Middagen var en bouillabaisse med aioli. Receptet har hängt med sedan 1992 och vi har kvar tidningen Fest & vänner där vi hittade receptet första gången. Varför ändra ett vinnande recept när man hittar det.

Bouillabaisse:

Denna saffransgula fisk- och skaldjurssoppa är lätt att göra och smakar härligt med vitlöksmajonäsen. Rätten serveras med nybakad baguette till. Vi brukar förenkla rätten lite, men här är ursprungsreceptet:

200 g marulksfilé
100 g laxfilé
16 - 20 musslor
4 kokta havskräftor
4 schalottenlökar
1/2 fänkål
1 purjolök
1 morot
1 bit rotselleri
4 tomater
50 g smör
1 liter fiskbuljong
5 dl vitt vin
0,25 g saffran

Aioli:
2 dl majonnäs
2 - 3 vitlöksflyftor
1/2 krm cayennepeppar

Hacka scalottenlöken fint, strimla fänkål och purjo, skär morot och rotselleri i bitar. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. skär dem i tärningar (eller så köper man krossade tomater och är lite lat). 
Fräs alla grönsaker utom tomaterna i smöret i en stor gryta. De får inte ta färg. Späd med buljongen och vinet, tillsätt saffran. Koka ca 5 minuter.
skär marulken i bitar och blanda ner dem med musslorna och de skalade havskräftorna. Låt sjuda 4 - 5 minuter. Lägg i tomaten och laxen skuren i tärningar. Låt laxen bli klar utan att grytan står på värmen. Smaka av.

Aiolin: Pressa vitlöksklyftorna och blanda ner i majonäsen. Krydda med cayenne.

Dukningen står jag för. Jag älskar mitt nyinköpta service som jag köpte på loppis i somras. Jag är lite glad i brun keramik alá 70-tal.


Underläggen är av rullade bananblad inköpta på DIS-inredning för flera år sedan.
Några av lyktorna är från Åhléns, dom andra är från Indiska och är nyinköpta.



Skön stämning i köket när några lagar mat, några ritar och någon pluggar till prov och alla pratar:


Underbar söndag med god mat och dryck och trevligt sällskap.



Hoppas ni också har haft en trevlig helg!