lördag 29 november 2014

Par ytterdörren som släpper in ljus


Hörde på nyheterna att vi endast har haft 3 soltimmar i November här i trakten. Den kan väl inte stämma? Nog har det varit en alldeles grå och uschlig månad - men endast 3 timmar? Är det den nya par ytterdörren som släpper in mera ljus som gör att det känns som mer än 3 timmar, eller är det så att glaset är halvfullt? 

En av dessa 3 timmarna var jag ute med kameran och bara njöt. Jag tog ett foto på den nya par-ytterdörrens utsida nu när vi har satt på foder även på utsidan. Vi är så himla nöjda med den nya dörren. Hela hallen har blivit ljusare nu när dörren släpper in ljus.
Dörren kommer från Schöns Snickeri i Rengsjö.


Den förra dörren som kom från Dooria var fin på utsidan, men jag gjorde misstaget att endast välja fönster högst upp. Det är toppen om man bor i stan och inte önskar att dom som kommer och knackar på dörren skall stirra in, men här på landet var det fel tanke. Det kommer aldrig någon på dörren och knackar på! Och kommer det någon så märker vi det på långt håll och alla blir utskällda av hundarna. Välkommen till oss!


Nu känns det bättre!


Innan jag valde ytterdörr ritade jag upp olika varianter i mitt datorprogram Chief Architect.
Svart eller vid dörr? Enkeldörr eller dubbeldörr?

Jag provade först med en svart dubbeldörr med hälften glas. Klassiskt och fint:


En enkeldörr med sidoljus och överljus ger ännu mera ljus in i hallen. Problemet är att det skulle bli ett mycket större ingrepp än att bara byta dörr ......


Svart dörr med mera glas:


Eller vit dörr med mera glas? Ja det fick det bli. Svart är fint, men det är lättare att måla om från vit till svart om jag skulle ångra mig någon gång.


Efter att ha tittat runt lite på nätet efter olika par-ytterdörrar hittade jag denna från Schöns snickeri som hade det där lilla extra som jag gillade:


Jag saknar dock en krans nu till jul som jag skall hänga på dörrarna. Två kransar får det bli. Tänker gå ut i morgon och leta rätt på lite mossa, pinnar och annat som kan bidra till en fin krans runt dörren. Något som matchar krukan som står på bänken kanske:


Just en av dom där 3 soltimmarna som vi hade i november tog jag mig en fika ute i solen. Det brukar bli många fikastunder ute, men i november blev det bara en. Får vi hoppas på en solig december?


Här är det skönt att sitta - och ibland ta sig en tupplur under dom tjocka plädarna:


Jag har smygbörjat med julbelysning runt hjärtat i trä:


Igår plockade vi dom sista blommorna. Nog har det varit varmt i november. Ringblommor och gröna olivträd:


Klotlönnen har börjat spira. Lite fel. Hoppas det inte knoppar sig mera.


Även styvmorsviolen blommar vid stallet. Naturen verkar inte helt förstå vädret. Inte jag hellre för den delen.Även hästarna njuter av dom få soldropparna som värmer i november:Ett härligt gäng!I flaggstången har jag nu hängt ljus så att det ser ut som en lysande julgran när det blir mörkt. Det behövs här på landet. Jag smygstartade även med denna - en vecka för tidigt, men dom hade ju julpyntat inne i stan, så då kunde väl även jag göra det.

 Nu är det advent hos oss! Vi tjuvstartade idag med pepparkakor, glögg och första ljuset tänd. Lite roligt får man ju ha!

Önskar er också en riktig skön 1a advent:

1 kommentar:

  1. Hej. Håller på att bygga hus med inspiration av New England stilen. Vårt garage blir stort och högt, så vi känner att vi vill ha ett fönster ovan porten. Har sett ditt fina åttkantiga fönster, tycker du att åttkantigt passar bättre än ett runt med tanke på New England stilen? Tack på förhand. /Sussie

    SvaraRadera