fredag 12 december 2014

Bygglov beviljad för ridhus - men bygglovsavgiften är på tok för hög!

Visst kan man glädjas över att bygglov är beviljad för vårt ridhus, men bygglovsavgiften på drygt 72.000 kronor är väl ändå på tok för hög? Vi pratar alltså om ett plåtbygge - utan några faciliteter. 

Hade vi kallat det för en maskinhall hade det inte ens varit bygglovspliktigt, men bara för att vi söker för ett ridhus så tar kommunen ut en avgift på 72.558,-  kronor innan spaden sätts i jorden.


För plan- och miljönämndens verksamheter reglerar 12 kap. 10 §, PBL att en avgift inte får överstiga kommunens genomsnittliga kostnad för den typ av besked, beslut eller handläggning som avgiften avser. För all kommunal verksamhet gäller dessutom allmänt självkostnadsprincipen som uttrycks i 8 kap. 3c § kommunallagen. ”Kommuner och landsting får inte ta ut högre avgifter än som svarar mot kostnaderna för de tjänster eller nyttigheter som kommunen eller landstinget tillhandahåller (självkostnaden)”. 

Enligt prissättningen på vårt bygglovsärende av ridhuset skulle det innebära att tidsåtgången för det aktuella ärendet skulle vara drygt 90 timmar, vilket är helt orimligt. 

När vi kontaktade chefen för stadsbyggnadskontoret i Enköping så lovade han titta på det snarast. Det tog honom nästan 4 veckor att återkomma till oss för att säga att han tyckte att bygglovsavgiften var rimlig. Inte konstigt att det tar tid att få besked på sina bygglovsansökningar när chefen tar 4 veckor på sig för att svara på en anmärkning. Detta är helt horribelt.

Anser dom verkligen att dom använder 90 timmar på att titta på ett bygglovsärende som är ett ridhus utan något annat än fyra väggar? 

Nu är jag nyfiken. Har någon som läser denna blogg erfarenhet av att bygga ridhus? Vad kostade i så fall er bygglovsavgift?


När jag skickade in bygglovsansökan på ett sådant stort hus som är 48 meter långt fick jag inte plats att visa det i skala 1:100 då ett A3 papper endast är 42 cm långt på långsidan. Skalar man ned ett hus på 48 meter i skala 1:100 så blir huset 48 cm. Jag skalade då huset ned i skala 1:200 och fick med mig alla detaljer. 

Efter en vecka fick jag brev om att dom önskade fasad och planritningarna i skala 1:100. Det var när jag fick det mailet som jag undrade om dom har slutat tänka eller om dom endast tittar på en mall innan brev skickas. Jag ritade om bilden i skala 1:100, men delade upp bilden på 2 sidor (det gick ju inte att få det på en sida). När dom skickade ut ritningarna för grannhörande så använde dom ändå mina bilder i skala 1:200. Är det sådana mindre begåvade handlingar vi skall betala drygt 72.000 kronor för? Ja, och så förlängde dom ju bygglovshanteringen från 10 till 12 veckor då dom ansåg att handlingarna inte var kompletta.

Jag blir bara upprörd - och trött!



Så glädjen över att ha fått bygglov för ridhuset har övergått till vrede över en galen prissättning från kommunen. Vi skall betala över 72.000 kronor till någon som inte bidrar till något som helst mervärde i denna processen. Pomperipossa!

Avgift för att staka ut placeringen för ridhuset tillkommer. Och så kostar kontrollansvarig en slant. Vi lär hamna på runt 100.000,- innan vi har satt spaden i jorden.

Hör gärna av er om ni vet hur mycket bygglovsavgiften för ett ridhus som är byggt relativt nyligen blev! Vi skall överklaga igen. Detta är inte rimligt!

Tack Enköpings kommun för den julklappen!
Ni är på min shit-list!