fredag 5 december 2014

"Mitt New England hus" flyttar utomlands

"Mitt New England hus" flyttar utomlands! Ja, lite så är det faktiskt. I somras blev jag kontaktad av en kund i Schweiz som absolut önskade ett liknande hus som vårt hus. Dom insåg att det inte kunde bli helt likadant p g a storlek, tomt och väderstreck, men dom gillade stilen och uttrycket i mitt hus och ville verkligen ha ett liknande. Dom har haft kontakt med arkitekter i Schweiz, men ingen förstod riktigt vad dom önskade. Dom kontaktade mig och i höstas var jag i Basel och träffade dom. Här är första förslaget!


Då väderstreck, tomt och byggnadsregler inte gjorde det möjligt att kopiera mitt hus fick det bli en variant av huset. Jag har sänkt taket avsevärt då dom inte får bygga högre. Det är rätt så strikta regler på kupor och taklutning, men jag håller mig inom reglerna och har fått till ett hus som jag ändå tycker liknar mitt rätt så mycket. Här är originalet:


Vad är det man säger i Thailand? Same same but different!

Något som dom riktigt har fastnat för är trappan mellan plan 1 och 2. Den stilen ville dom verkligen ha. I ett förslag som jag gjorde lade jag trappan på ett annat ställe, men NEJ den skulle verkligen finnas med! Jamenvisst! Jag gillar den också, så det var ju inget problem.


Såhär kommer deras trappa se ut:Vardagsrummet har full nockhöjd. Här är vyn från köket:


Såhär ser vårt vardagsrum ut när fotografen Ragnar Omarsson fotograferade vårt hem 2012:


Det Schweiziska huset är placerad på en villatomt med en väldig vacker utsikt över dalen. Som ni ser så sluttar tomten lite. Vi får bygga en stödmur så att tomten blir platt:


Huset med stödmur:


Byggarean på huset (utan terrasstak) är 183 kvadratmeter. Byggarean med terrasstaken är 230 kvadratmeter. Boytan på plan 1 är 161 kvadratmeter medan andra våningen har en golvyta på 117 kvadratmeter (detta är inte boyta då det är väldigt mycket snedtak).


Köket skiljer sig lite från mitt då jag valde att lägga entrén i mitten av huset. Jag har ju entrén på andra sidan och groventrén där kunden måste ha entré. Det blir lite ändringar för att få till allt, men jag tycker faktiskt detta blir riktigt bra:


Kolla skafferidörren! Har sett på kundens Pinterest konto att dom gillar lite rustika detaljer. Älskar själv skjutdörrar som denna:


Köket är 64 kvadratmeter stort och har gott om plats för matlagning och umgänge. I vårt hem är detta favoritrummet som vi alltid är i.Planritning i 3D:Kunden önskar sig en läshörna. Varför inte placera den på övervåningen där man kan titta ned mot vardagsrummet? Apartment Therapy visar denna på sin hemsida: 


Här är mitt förslag till placering:


Jag har gjort flera förslag och olika varianter till kund, men kan inte visa alla förslag här. När jag jobbar visar jag kunden olika alternativ och måååååånga bilder. Jag har även gjort en video till kund med en virtuell rundvandring. Kolla HÄR om du vill se videon på huset.

Här är entrén med carport:


Lite högre upp på gatan ser huset såhär ut:


Jag skall jobba vidare på förslaget. Håller på och ändrar taklutningen från 40 grader (som jag har på mitt hus) till 45 grader. Det kommer ge lite mer rymt på övre plan. Såhär ser det ut samma hus ut med 45 graders takvinkel. Undrar om kunden gillar det! 


Återkommer när jag är klar med detta hus. Det tar några vändor och jag hoppas vi skall kunna bli någonlunda klara innan jul. Jag kommer inte göra alla bygglovshandlingar på Schweizertyska. Där har jag en Schweizisk arkitekt som tar över. Dom kan ju vara lite känsliga med uttrycket och arbetskraft från utlandet. Kunden har också kontaktat Rörvikshus för att få det byggt. Ett spännande projekt!

Har nog aldrig jobbat så mycket som detta året. Jag drömmer New England hus. Mitt nyårslöfte kommer helt klart bli att jobba lite mindre. Över 12 timmars arbetsdag är nog inte helt hälsosamt även om jag har världens roligaste jobb. 

För några veckor sedan gjorde jag klart bygglovshandlingar för detta New England hus som kommer att byggas på Lidingö. Önskar du se fler bilder på detta projektet kan du klicka HÄR för att komma till mitt företags arkitekt blogg. Där visar jag alla mina uppdrag som jag jobbar med. Även detta hus har fått en egen film. Den hittar du HÄR.


Tjejerna bakar pepparkakor lite nu och då, så det är ofta pepparkaksdoft och julkänsla i hemmet. 
Nu tar jag mig en fika och lyssnar på lite julmusik! Undrar vilken pepparkaka jag skall välja?


I helgen får vi tända ett ljus till! Oj, vad tiden rusar iväg!

Glad 2a advent!
3 kommentarer:

 1. Vilket galet kul uppdrag! Grattis!

  Trevlig helg!

  Kram Lena

  SvaraRadera
 2. Stort grattis till uppdraget och lycka till! Jag väntar på den där trisslotten, för då ska jag anlita Dig :)
  Onsdagskram från Kate

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt snyggt och jag gillar verkligen skafferidörren och lilla läshörnan! Så kul med detaljer i huset. Ska bli spännande att se resultatet.
  /Johanna

  SvaraRadera