onsdag 1 april 2015

1,5 plans New England hus ritat för kund

Rusar in i påskledigheten med att lämna ifrån mig detta förslag till New England hus till kund:


Detta New England inspirerade hus är i 1,5 plan. Kunden får bygga ett rätt så stort hus med en byggyta på 250 kvm. Den stora begränsningen är bygghöjden som är på 4,5 meter och där nockhöjden endast får vara 7,5 meter. Det blir ett såkallad 1,5 plans hus som får byggas.

Det är både ett önskemål från kund och ett krav från kommunen att huset är i vinkel. Inget problem för mig, då jag tycker man får vackrare hus om man får ha lite vinklar och vrån.

Vi har provat olika fönstertyper och entré alternativ. I slutändan önskade kunden stora spröjs som på detta förslaget.


Garaget på 50 kvadratmeter går i samma stil som huvudhuset.
Vi har valt att lägga takkupor på huset för att få bättre ljusinsläpp, men även här finns restriktioner om hur mycket takkupa man får ha. 1/4 av takutsprånget får vara takkupa.
På fronten är det lite flera medan jag på baksidan inte har ritat in många takkupor. 
Här får man får kompromissa.


Då delar av fasaden på huset är i norrläge har jag ritat in ett Attefallshus med pergola så att man kan njuta av södersolen vid poolen på baksidan av huset.


Delar av Attefallshuset har vikdörrar som kan stängas där man kanske vill sitta under kyligare kvällar. Delvis under tak finns öppen spis för kalla sommarkvällar. Infravärme i taket duger också som värmekälla. Under pergolan finns plats med utekök.

Attefallshus - pergola
På min Arkitektblogg där jag visar dom projekt jag jobbar med visar jag fler bilder inomhus på detta hus. Är du intresserad får du gärna besöka min andra blogg och klicka HÄR för att komma vidare.
Jag har även gjort en film där man kan göra en virtuell rundvandring i huset. Önskar du titta på den får du klicka HÄR.

Nu tar både jag och kunden påskledigt och vilar upp oss. Det är bra att ha ritningarna i bakhuvudet under en ledighet så att idéer får sätta sig och omprövas. Att jobba för snabbt är inte alltid bra. När saker får ligga till sig lite blir det oftast bäst.

Återkommer när huset är klar att lämnas in till bygglov.
Önskar du se fler av husen som jag har ritat är du välkommen att besöka min hemsida:



Önskar er alla en riktig härlig påsk.