lördag 25 april 2015

Gästhus eller fritidshus på 40 kvadrat i New England stil

 Det New England inspirerade huset som jag just nu jobbar med har ett gästhus på 40 kvadratmeter. Ibland när man ritar så blir man nästan lite "kär" i husen man håller på med. Visst är huvudhuset läckert, men denna lilla 40 kvadratmeter stora stuga tycker jag själv är alldeles ljuvlig. Jag hade lätt kunnat ha den som en solitär sommarstuga.


Såhär ser gästhuset ut tillsammans med huvudhuset som jag visade bilder på i förra inlägget. Klicka HÄR för att se bilder av detta.


Hade man valt att ha gästhuset som en solitär sommarstuga så hade jag nog valt att sätta på ett terrasstak. På vissa ställen får man endast bygga 40 kvadratmeter, men man får även bygga 15 kvadratmeter terrasstak som är bygglovsfritt. 
Kolla länken HÄR för mer information från Boverket över vad du får bygga utan att söka bygglov.

Såhär ser gästhuset ut med terrasstak:


Det är även väldigt vacker utan terrasstak:


Men som sagt - hade man haft det som ett solitärt fritidshus hade terrasstaket varit pricken över i-et som gör att man kan sitta ute under tak även om det kommer en liten regnskur. Terrasstak är även ett perfekt skydd när solen gassar.


Hos den kund jag nu jobbar åt så skall detta lilla hus vara ett gästhus, så det är endast tänkt att ha ett litet trinettkök så att gästerna skall kunna fixa sin morgonkaffe och kanske även en liten frukost själv.


Hade man haft huset som ett fritidshus så skulle man kanske vilja ha ett lite större kök. Gjorde detta som ett förslag:


Nu finns det plats med allt. En spis, bänkkylskåp, diskho och om man absolut inte gillar att diska finns det även plats med en diskmaskin. 

När jag gjorde om köket så att det blev större ändrade jag även utseendet på fönstren på gaveln för att möblera på ett annat sätt.


Ursprungsidén ser ut som på bilden nedan då tanken inte är att ha detta som ett separat fritidshus, men vem vet. Kunden kanske ändrar till bilden ovan när man får den idén presenterad. När man ritar hus finns det inget facit. Fönsterplaceringar handlar ofta om smak, utsikt och praktisk placering. Olika idéer och förslag leder projektet vidare.


Oavsett hur man väljer att inreda huset, så gör långsidans alla fönster så att huset känns större och ljusare än det i verkligheten är:


Just på detta hus har jag valt att lägga ett sovloft över hall och badrum. Här får man plats till 4 bäddplatser:
Hallen har plats med förvaring och här finns även ingången till badrummet:Badrummet är rymligt och har plats för en stor dusch. 
Personligen gillar jag inte små badrum med 80 x 80 stora duschar. 
Jag gillar duschar som är 100 x 100 cm.
Dock förstår jag att man måste prioritera. Med ett mindre badrum får man mera utrymme åt annat. Just detta badrum är handikapps anpassad vilket i och för sig inte är ett krav för fritidshus.


Planlösningen på detta charmerande 40 kvadratmeter stora huset presenteras nedan som 3D bild.
Här är förslaget med kök:


Här är förslaget med trinettköket:Sovloftet med plats för 4 sängplatser:


Man skulle kunna välja att ta bort sovplatserna på sidan och ersätta det med förvaring.

Jag jobbar vidare med förslagen på New England huset med gästhus och återkommer senare med den slutliga versionen. Just nu håller vi på att "leka" med olika fönsterplaceringar i vardagsrummet på huvudhuset. Vi provar också olika former på gavelfönstren. Vi får se vad det leder till i slutändan.


Just denna helgen tävlar mannen i huset i reining på Springbreak i Axevalla. 


Resten av familjen följer med spänning på livesändningarna när det är hans tur. Det är jätteroligt att kolla. Lite nervös blir man allt! Hittills har det gått rätt så bra - och vi är alla lite stolta! Fast jag vet att han kan ännu bättre, men så är det väl med alla. Själv skulle jag bara vara jättenervös innan och sedan skitförbannad för att jag inte vann, så det är lika bra att jag inte tävlar. 

Just nu håller jag på att tillverka plantstöd av virke vi har liggande. Återkommer med dom när jag är klar. Vi njuter av livet med ridning och vårpyssel!


Önskar er en riktig härlig helg!


Håll drömmarna vid liv!1 kommentar:

  1. Likar det eg ser!!! Kjempeflott at du har laga små sommarhus, ser i katalogar at det er sjelden å finne slike under 80 kvm. Lurer på om du har planer om å tegne for skrått terreng i den str, gjerne der ein utnyttar terrenget? Bur på vestkysten i Norge, her er det lite av flatt landskap, og en må ta omsyn til sterk vind mht tak/veranda.

    SvaraRadera