söndag 11 oktober 2015

Uppgradering av stallet och sadelkammaren

Helgen har varit en riktig fixarhelg där vi har gjort i ordning ute, stängt poolen och sist men inte minst fixat klart i sadelkammaren.


Tidigare hade vi en sadelkammare, en korridor mellan stall och lösdrift och en foderkammare där man även gick in till toaletten. Efter att ha använt stallet några år insåg vi att korridoren mellan sadelammaren och foderkammaren var helt onödig. 
Vi använde den aldrig till att transportera hästar från stall till lösdrift. Vad vore inte bättre än att öppna upp mellan rummen och göra sadelkammaren större. Sagt som gjort:


Dörren till sadelkammaren bytte vi ut mot ett isolerad fönster med säkerhetsglas. Nu kan man sitta i sadelkammaren och se ut mot stallet. I sadelkammaren är det varmt och skönt. Stallet är ett kallstall, så det är gott att alla träns, sadlar och täcken är varma och torra.

I kistorna och skåpet har vi plats med småsaker som man behöver:


Träns och grimmor hänger i tidigare hall.Sadlarna hänger vid ena väggen där dom alltid har hängt. Enda skillnaden från förr är att jag har hängt upp en hylla över sadlarna för paddar och annat som kanske inte används så flitigt.


Nu skall vi installera en tvättmaskin i badrummet så att täckena kan tvättas i stallet och hängas upp till tork i badrummet. Investering av fler täckeshållare får också göras. 

Vi har bra ventilation i stallet och i sadelkammaren och en avfuktare får hjälpa till att hålla fuktighetsnivån nede. Det skall bli skönt att få en tvättmaskin till alla hästtäcken.

Våra hästar går på lösdrift och ha en stor och fin lösdriftshall, men dom äter sin mat ute och när det regnar eller är riktigt kallt så får dom ha täcken på. Vi har märkt att dom mår bäst av det. Det är särskilt långvarig regn som gör att dom blir blöta och kalla och lite passiva. Direkt när dom får täcken på dessa våta och uschliga dagar är dom som vanliga igen - glada och tillfreds. Visst blir det lite jobb att ta av och på täcken utifrån väderlek, men vi har valt att ha djur och då får vi se till att djuren har det bra.


Det jag gillar bäst med vår sadelkammare är att man kan sitta inne och titta ut genom det stora fönstret på hästarna i hagen. 


Det att vi nu också har ett fönster där man kan se ut till stallet är ett lyft:


Och man kan titta in i sadelkammaren från stallet:


Vi är jättenöjda med vårt stall.
Boxväggar och dörrar heter Pegasus och kommer från LRS.
Alla dörrar och fönster kommer från Wester Byggträ. 
Det har ju varit en hel del stölder i sadelkammare runtom i Sverige. Väldigt störande och kostsamt. Vi har nu installerad kodlås på dörren och har larm. Hoppas även denna skylt hjälper att hålla objudna borta.


Vi har sex boxar i stallet. Hästarna går på lösdrift året om och stallet använder vi främst till att fixa våra häster före och efter ridning.


Och varför har vi fåtöljer i stallet? Jo, man sitter alltid och väntar på någon - antingen en människa eller en häst som skall äta klart.


Vi tackar för en härlig helg med underbart väder. Både människor och djur mår bra!Vi är även fått hjälp med att fylla upp med lite jord där vi lagt stenar tidigare i sommar. Nu skall det bara på lite finjord och sedan sår vi till våren. Lite nya planteringar lär det också bli.


Det är roligt att skapa, utveckla och göra fint.
Sedan är det såklart roligt att ha trevligt, rida ut och mysa också.


Hoppas ni också haft en skön hösthelg!


Må bäst!

6 kommentarer:

 1. Oj vad ni gör fint! Ordning och reda! Det är en fröjd att titta på bilderna.

  Ha en fin start på veckan!

  Kram Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi gillar att fixa och dona :-) Det är ju en del jobb om man har gård - det är helt säkert!

   Kram
   Heidi

   Radera
 2. Himmel så snyggt! Vad roligt för er att ha lyckan att kunna göra så fint för Er och hästarna. det är få förunnat...
  Stora måndagskramen från Kate

  SvaraRadera
 3. Vilken fin gård ni har! En fröjd för ögat �� tänkte fråga varifrån de fina fönstren som sitter på stall och sadelkammare är ifrån? / Caroline

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Caroline!

   Alla fönster och dörrar i stallet kommer från Wester Byggträ. Länk finns i texten ovan.

   Bästa hälsningar
   Heidi

   Radera