söndag 8 november 2015

American Paint häst till salu

Extra kommentar: 2015-11-11 Classy är såld!


När sanningen skall fram så har vi för många hästar. Tiden räcker inte till för alla.

Vi har bestämt oss för att sälja Classy som är en 10-årig American Paint vallack. 
Classy var min drömhäst - en sådan häst som jag alltid velat ha och som egentligen är den typ av häst som passar min personlighet. Pigg, snäll, snabb, följsam, vacker ..... min typ av drömhäst.

Varför vill vi då sälja honom? 

Jag berättar historien nedan.


Classy Spots är född 2005-07-01 och är en registrerad American Paint.
Mamman är en quarter och heter Dox Darlyng Bar och pappan som är en paint är Peppolinadotcom.
Classy är 152cm  i mankhöjd.


Första gången jag såg Classy blev jag helt tagen av hans utseende och utstrålning. Han är en otrolig vacker häst och är så himla lugn och snäll när man pysslar om honom. Har är snällheten själv personifierad. Jag tror inte det finns något ont i honom.

Han är flockens ledare - han vill ha ordning och lugn i flocken, men samtidigt om någon utmanar honom för mycket backar han av. Han vill absolut inte slåss eller bråka. Han vill liksom bara vara - vara med dom andra, vara social, vara nyfiken, vara glad.

Han är en av dom första som kommer om man ropar på honom i hagen.
Kan det bero på att han är väldig matglad?

Oavsett så är han väldig följsam. Han luskar lugn efter en när man hämtar honom.
Han har varit mycket NH tränad i sitt tidigare liv. Hos oss har han bara varit fantastisk.

Han är helt okomplicerad när det gäller all hantering såsom att sko, lasta, sadla. Det är en fantastisk fin och genomsnäll häst helt enkelt.


Då han är väldig lättlärd och köper allt som belönas med mat försökte vi lite på trick-träning. Känner att han skulle varit toppen att trickträna, men vi har inte haft tiden att göra det. Med 3 barn, 9 hästar, 3 hundar och en hel gård så har inte tiden räckt till med allt jag skulle kunna göra med denna häst. Döttrarna har varit fullt upptagna med sina egna hästar.

Här provar vi att lära honom niga. Det räcker inte att träna bara en gång, men han har rätt personlighet att göra sådant med:


Classy kan alla grundarna i reining såsom spin, stop, galopp och backning men har har inte rätt personlighet att bli riktig bra. Han har inte den där av-knappen när man har kört på-knappen. Har man kört en mycket snabb galopp har han svårt att gå ned i helt lugn galopp och i reining är det ett av huvudmomenten att kunna gå mellan riktig snabb galopp och riktig lugn galopp utan att ta i tygeln. Med Classy måste man ta i tygeln - det räcker inte med att bara sätta sig ned i sadeln och trycka ned hälen.

Classy är däremot väldig lätt att flytta, göra skänkelvikningar, göra cirklar och åttor med. Galoppombyten gör han på rullande band.

Jag har gjort en liten film som vi spelade in i ridhuset idag den 8e november 2015. 
Håkan rider här Classy:Den senaste tiden är det Håkan som har ridit Classy. Jag har haft vår andra paint Diva som jag fick överta efter min dotter som fick en ny häst för ett år sedan. Sedan har jag för några veckor sedan köpt en ny reininghäst och jag har tyvärr inte tid att rida alla hästarna.Han har en underbar trav och jogg. I traven verkan han hitta lugnet och rytmen. Både min man Håkan och jag har ridit Classy mycket. Vi har helt olika ridstilar och på något underligt sätt har både stilarna fungerat. Huvudsaken för att lyckas rida Classy bra är att ha bra balans både fysiskt och mentalt. 

Man får aldrig bli arg på honom - då blir han alldeles uppstressad. Han vill ju bara väl, men har för mycket motor för att vara en bra reininghäst. Vi har pratat om att han skulle passa perfekt som dressyrhäst då han både rör sig och beter sig mera som en sådan. Tyvärr är det ingen av oss som vill satsa på dressyr så det får vi överlåta till någon annan om intresset finns.

I ärlighetens namn så skulle han även vara en perfekt Barrelrace häst. Han är väldig snabb och gör snabba galoppombyten.
Det är mycket "power" i denna häst. Han är nog en av dom snabbaste hästarna jag har ridit. 
Jag som älskar fart och fläkt har verkligen njutit av våra snabba galopper över stubbåkrar och längs grusvägar.
Hade jag varit lite yngre så hade jag nog satsat på Barrel race med Classy. Med hans snabbhet och snabba galoppombyten skulle han nog bli en vinnare. Jag red Barrelrace när jag var ung och tyckte det var hur kul som helst. Jag har märkt att jag blivit lite fegare med åren. 

Jag tror att den som skulle älska att äga Classy är en person som älskar fart och fläkt men samtidig är väldig lugn och snäll.

Vi har bestämt oss för att satsa på reining nu när vi har investerad i ridhus. Med detta har vi valt att ställa högre krav på hästen och då är tyvärr inte Classy rätt för oss ridmässigt. 
Personligheten har han däremot och han är vackraste hästen i hagen enligt mig.


Han är som ett smycke i hagen. Otrolig vacker och väldig snäll!
 


När mar rider ut är Classy en snabb skrittare och ingen häst som såsar. Han går på och på vägen hem är tempot lite högre. Classy har mycket motor. Man skulle kunna kalla honom het, men fortfarande helt kontrollerbar. Han sticker inte - han bara vill gå på och när man skrittar på vägen hem kan det komma ett och annat travsteg i skritten. 

När man rider Classy, så rider man - det är ingen häst man sitter och slöar på.

Han är stabil och trafiksäker.
Hos oss är han riden mycket ute i skog och mark samt på ridbanan och nu även i ridhuset.

En av anledningarna till att vi inte har sålt Classy tidigare är p g a hans trevliga personlighet. Han är ju bara så snäll och han är arbetsvillig. Det är bara det att han inte har det lugnet som vi ställer på våra reininghästar. Han är lite för pigg.

Här tranas på backning:


Galopp:


Jag har tidigare nämnt att han är väldig följsam. Här har han följt med på ridtur till ett ridhus som ligger en 25 minuters ridtur från vår gård. Han har absolut inget problem att följa efter en annan häst eller människa.


Både vacker och snäll!


En riktig flock-häst! Snäll mot alla, men fortfarande en naturlig ledare! Om något utmanar honom viker han av. Detta är en häst som inte bråkar.


Han är väldig snäll mot människor också!
Han gillar att bli ompysslad!Med sin skönhet fick han även vara "fotomodell" när Johanna skulle visa upp Love Forevers kläder.


Det har blivit många ronder på ridbanan men även uteritter i skog och mark.


Man behöver inte rida med sporrar. Classy är väldig enkel att fråga om en galopp. Han är arbetsvillig och springer på.
Trail? Jag vet inte - har aldrig provat, men han är lätt att flytta så varför inte?


Han är och har varit ett smycke på gården, men man kan ju inte bara ha en häst för att den är vacker och snäll. Man måste ju hinna rida den också.


Att rida i full galopp på en snötäckt äng är läckert!


Classy har aldrig varit skadad eller sjuk. Han är friskheten personifierad.
Classy har gått på lösdrift och det passar honom mycket bra.

Innan Classy kom till oss var han på Okna Ranch. Det var därifrån vi köpte honom.
Classy är väldig snabb i både skritt, trav och galopp. Jag har ridit ut med honom både ensam och med dom andra hästarna i hagen. Han går faktiskt bäst med hästar som inte är stressade - då lugnar han också ned sig. Otroligt nog är han lugnast med lilla ponnyen även om den ibland får trava ikapp. Om man rider med någon som har en stressad häst påverkas Classy av denna. Då stressar han upp sig.


 Jag misstänker att det även är så med ryttaren. Är man en lugn ryttare blir hästen lugn. Är man stressad så stressas hästen upp sig.


Kan denna hästen vara något för dig?

Pris 50.000,-

Då vi är väldigt glada i denna fina och snälla häst är vi väldigt måna om att han kommer till ett trevligt stall med både snälla hästkompisar och människor. Vi lånar inte ut honom.

Vid intresse - kontakta 

Heidi på 0703-998755 

eller

Håkan på 070-5678989

Maila även till Heidi på heidi@dreamsandcoffee.se 


Fler filmer finns på Youtube när man ser Classy springer i flocken. Dessa filmer är tagna när vi har släppt in en ny häst i flocken.

Denna från november 2012:


Denna film från juli 2014. Här ser man Classy försöker skydda nykomlingen:

6 kommentarer:

 1. Åh! Så vackert och kärleksfullt skrivet om er fina, fina häst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hästen har en fantastisk personlighet och jag önskar att någon ser honom som jag. Jag har försökt vara så ärlig som möjlig. I morgon och onsdag är två spekulanter inbokade. Vem vet - han kanske får ett nytt hem snarare än väntat. Får faktiskt lite ont i magen av att tänka på det, men dom som har ringt verkar hur trevliga som helst. Fantastiska människor finns det ju gott om, så man kanske inte skall vara så rädd för att släppa taget.

   Må så gott!
   Heidi

   Radera
  2. Håller tummar och tår för att hästen ska hamna i ett kanonbra hem! Förstår att det känns jobbigt, det är ju trots allt en familjemedlem.

   Radera
 2. Så roligt! :) Lycka till i ditt nya hem, Classy! <3

  SvaraRadera
 3. Varifrån kommer loftstegen i attefallshuset Ewa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inget specifik leverantör för loftstegen, men om du Googlar loftstege så hittar du flera. Man kan själv sätta hjul på stegen så att den kan skjutas åt sidan. Man måste även ha hakar och en räls högst upp som den kan skjutas på. Lycka till med ditt letande! Byggvaruhandeln kan kanske hjälpa dig.

   Trevlig helg!

   Heidi

   Radera