onsdag 3 augusti 2016

Båthuset i Nord-Norge

Har nyss kommit hem från en härlig semester i Nord-Norge där jag kommer ifrån. Det är ju inte alltid vädret är perfekt där och när vi såg att det skulle bli högsommar bokade vi om vår resa och åkte när solen sken. Ett helt rätt val! Semester i sol är klart bättre än semester i regn!

Vi hade underbara dagar - mest av allt njöt vi vid havet i vårt båthus eller "naust" som det heter på norska. Tyvärr var inte hela familjen med. Äldsta dottern fick passa gården medan vi andra åkte iväg.


Båthuset har plats för båten om vintern men när sommaren är här och vi är på besök bärs kuddar ned och båthuset blir som ett extra vardagsrum.


Det var otroligt härligt att komma ned till havet efter en lång resa. Min mamma och pappa hade dukat upp med räkor och vitt vin i båthuset. Sagolikt gott i en fantastisk miljö i gott sällskap!


Vi hade magiska dagar!

Här är båthuset på insidan.


Dynerna på bänken använder vi även när vi ligger på klipporna och solar.


 Väggarna är dekorerade med olika maritima detaljer.
Keramikfiskarna på drivved har jag själv gjort för många år sedan.


Haj-stolarna är tillverkade av en lokal snickare efter bilder på liknande stolar som fanns på Gran Canaria. Visst är dom läckra och humoristiska?


Det är något alldeles speciellt att sitta i stolarna och titta ut över fjorden och fjällen.

Inte var det varmt i havet, men galenpannorna i min familj (alla utom jag) badade i det 16 gradiga vattnet.


Med utsikt över Narvik i Ofotfjorden:


Det är helt fantastiskt att ligga på klipporna och titta utöver fjorden och se tumlare simma förbi. Tumlare är små delfiner. Ni ser dom lite svagt till höger i bilden nedan:


Nord-Norge är alldeles fantastiskt när det är vackert väder.
Tyvärr är det inte det så väldigt ofta. Jag har varit med om somrar där solen aldrig sken. Det är faktiskt sant. I 1983 var det mulet och regningt hela juni, juli och augusti. När solen då sken 2  september fick vi solfri från skolan.
Tror ni mig inte?
Här är ett tidningsutklipp från 1983 då jag och några kompisar var med i tidningen efter lyckan över solfri från gymnasiet.


Som sagt - vi var glada över solen då och otroligt glada över solen nu!

Om ni någon gång planerar en resa till Nord-Norge har jag ett resetips. Det gäller inga platser - det gäller tidpunkt. Statistiskt sätt är det vackrast väder i veckorna slutet av juli och början av augusti.
Jag har besökt Nord-Norge dom senaste decennierna vid denna tid och lyckats pricka in dom bästa dagarna. En gång reste jag inte upp då det regnade hela tiden ..... men kom ihåg - slutet av juli/början av augusti!

Vi fick möjlighet att åka båt med våra kompisar och titta runt lite längre ut i Ofotfjorden på väg mot Lofoten. Visst är det vackert här på ön Ramsöy?


Den vita sanden på stranden är små korallbitar fylld med olika små snäckor.
Så vackert!
Hela Nord-Norge är vackert. Det gäller bara att pricka in dom vackra dagarna så får man extra bonus!Det var härligt med semester där man kunde slappa, sola, bada, läsa böcker och njuta av den vackra naturen. 

Vi har en stuga vid havet och varje morgon är det en ny vy.
Bäst av allt gillar jag denna:


Vyn är klart skiftande. Här är samma vy olika dagar.
Vissa dagar ser man fjällen - andra inte. Vissa dagar ligger fjorden alldeles blank och stilla - andra dagar går det vita gäss på sjön. 


Tackar Nord-Norge för härliga dagar.
Efter en vecka saknade vi dock djuren och gården.

Det var skönt att komma hem!Borta bra men hemma bäst!

Det var en god känsla att hoppa upp i sadeln igen!
Hemma med djuren och hela familjen samlad!


 Hoppas ni också har en underbar sommar!


Må bäst!4 kommentarer:

 1. Åh...ser underbart ut...livskvalitet!!!!!

  SvaraRadera
 2. Magiskt vackert... Dit vill jag åka!!! Kram från Kate

  SvaraRadera
 3. Vakre bilder og et herlig naust. Bodde i din hjemby i 39 år, men flyttet til Sørlandet for tre år siden. Nord-Norge er vakkert.

  SvaraRadera
 4. Takk for nydelige bilder, har tilgode å reise til nord Norge så takker for tips om været!

  SvaraRadera