söndag 2 oktober 2016

Fantastisk hösthelg med vackra färger!

Men hörrni - vilken absolut fantastisk helg det har varit! 

Strålande sol och varma vindar i början på oktober. Denna sommar som nu faktiskt har gått över till höst verkar hålla i sig. Vi bara njuter!


Det blev sköna ridturer i skog och mark. Färgerna är sagolika.


Efter en ridtur är det gott med en fika i solen. Jag måste faktiskt medge att i lördags bytte jag ut kaffet med ett glas vin i den värmande höstsolen!


Det är skönt att sitta här och njuta medan man tittar ut över hästhagen.


Och hästarna verkar också njuta av solen.
P g a den torka vi har haft har vi börjat fodra ut hästarna. Temperaturen har varit helt fantastisk, men gräset har inte växt något den senaste månaden då det inte har fått något vatten.
Tja, det regnade någon dag nyligen, men det blir liksom ingen effekt på några millimeter vatten i en öken.

Hästarna verkar faktiskt rätt nöjda med att äta hö-ensilage:


Det är mysigt att gå ut till hästarna och klappa på dom medan dom äter. Det är ett sådant lugn. Dom verkar gilla att stå två och två och äta tillsammans. Det är inte samma par som alltid står där sida vid sida. Dom byter partner varje gång, men dom gillar att stå nära och tugga. Det är lite meditativt.


Vi fodrar våra hästar två gånger per dag med massor av olika högar i den stora hagen. Vi vill att hästarna skall röra på sig och leta efter maten. Högarna kan vara både på plan yta och i skogen.
Hästarna får gå mellan maten och vattnet som är i lösdriften.

Det blir mycket vardagsmotion för djuren. Dom står aldrig riktig still.

Här är quarterhästen Fjolle (ja, vi kallar honom för det då har var rädd för vattenpölar när vi köpte honom). Hästkraken hade nästan aldrig varit ute i skog och mark och han hade alltid täcke på sig. Hos oss blir det ridning både på bana, i ridhus och i skog och mark. Och täcke - det får man endast när det är nederbörd och blåsigt. Annars har dom en vacker täckande päls som klarar det mesta.
Fjolle har utvecklat den tjockaste och skönaste vinterpäls man kan önska sig om man är häst. 
Innan hade han täcke hela tiden och fick aldrig utveckla en skyddande päls.


Våra hästar går på lösdrift och är ute varje dag, varje natt, året om. Dom har en ligghall där dom kan söka skydd, men mest söker dom skydd i lä. Oftast i en av skogsdungarna.  

Det är precis som oss. Vi har också olika lä-ställen på gården. När det blåser från väst är detta bästa stället. Här är det absolut vindstilla. Här äter vi både frukost och fikar.


I helgen dukade vi upp för höstmiddag i växthuset.


Här inne är det alltid lä. Det är alldeles fantastiskt att sitta här och äta middag.


Jag hade varit inom Blomsterlandet och köpt höstblad i siden för att dekorera. När jag tänker efter är ju det en alldeles idiotisk grej att köpa när hela skogen finns utanför och erbjuder blad i olika färger.
Ja, ja - när jag köpte höstlöven så var inte skogen full av härlig färger som nu. 
Det var ett riktigt onödigt köp, men visst är dom vackra?


Även lampan är dekorerad med en höstlövs slinga för kr 89:


Men i ärlighetens namn så är naturens egna löv dom vackraste.
Dessa löv plockade yngsta dottern när hon red ut med sin lilla ponny i skogen:


Solen värmer upp växthuset på dagen:


På kvällen får vi ta hjälp av el-element och även en gasolvärmare. Stearinljus bidrar också till värmen. Man vill ju inte sitta och frysa när man sitter och njuter av en god middag.


Jag gillar verkligen gröna glas. Dom är som en dekoration i sig. Dessa glas har jag köpt på Indiska.


Vi njuter extra mycket av vårt växthus nu om hösten. Då kan vi använda det från morgon till kväll. Om sommaren kan det bli lite varmt inne i växthuset mitt på dagen. Det är mest om kvällarna vi dukar upp till middag om sommaren.


Växthuset heter Spira och kommer från Bossons:


Håkan skulle tävla i helgen, men det verkar inte som om det helt var meningen. På vägen ned till Vara och September Run Down (det tar ca 4 timmar och köra) fick han punktering på hästsläpet. 
Som tur var fick han hjälp av någon som hade en rätt utrustning (stor domkraft som kan lyfta ett släp med två tunga hästar i), men visst var det lite jobbigt.

Väl där nere på tävlingen fick hästarna stå i ett tältstall i box. Det blåste en hel del så hästarna var oroliga och verkade inte trivas så gott. Till och med hästarna som var kvar här på gården var oroliga när två av deras kompisar hade åkt iväg. Det var lite blåsigt även här så det kan ha bidragit till oron.

Nåväl - innan tävlingen är det en veterinärbesiktning och det visade sig att båda hästarna visade på hälta. Det var tråkigt då ingen av dom var halta när dom åkte hemifrån.
Fast det är klart. Fyra timmar i hästtransport och sedan en hel natt i box för hästar som är vana att röra sig hela tiden är nog inte helt optimalt. 
Håkan valde att åka hem igen och alla blev glada.


Thaihunden Patrick blev överlycklig när Håkan kom tillbaks hem och hästarna fick ett stort välkomnande i hagen av sina hästkompisar!


Lyckan är att vara med sina kompisar!


Och hältan - tja, dom visade inte på någon hälta här hemma dagen efter.

Det var nog inte meningen att han skulle tävla.
Egentligen är ju tävling bara för ryttaren. Hästarna vill nog helst bara vara hemma och ridas lite nu och då. Helst vill dom nog inte ridas alls om man frågade dom. En stor äng med massor av gräs och andra kompisar är nog det dom helst av allt vill ha.

Det fick bli ridning på vår egna ridbana istället:


Och även ridturer ut i skog och mark:


En härlig helg!

Till och med lillponnyn Solo fick en liten ridtur ut. Han brukar mest att köras med vagn nu när dottern börja växa ur honom, men en liten ridtur i skogen för att plocka vackra löv fick det bli.


Vi tackar för en härlig helg!
Nu har vi massor med energi för veckan som kommer!

Må bäst!


6 kommentarer:

 1. Karin Stjärnkvist2 oktober 2016 10:06

  Hej! Jag är en trogen följare av din blogg och jag njuter av att se hur fint ni har det, både hästar och människor! jag är gammal "hästtjej" själv och tycker det är ljuvligt att se hur fint ni har ordnat det med lösdriften till er flock. Jag skulle önska att alla hästar fick leva så här! Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad trevligt att höra! Vet du - jag skulle också önska att alla hästar fick leva såhär. Jag blir så ledsen när jag kör förbi olika hästgårdar där hästarna står en och en helt passivt med täcke i en liten hage. Det är ingen djurliv. Jag hoppas att om fler ser hur hästar kan ha det så kanske det kan bidra till en bättre djurvärld!
   Må så gott och njut av sista timmarna på helgen!
   Heidi

   Radera
 2. Ja, det har verkligen varit en fin hösthelg. Så vackert med alla dessa färger. Hitte-på-löv eller riktiga, hehe.

  Det där regnvattnet räckte väl inte till er. Här har det i alla fall blivit tillräckligt för att gräset ska ha växt. Jag körde säsongens sista klippar-rejs idag.

  Ha en fin start på veckan!

  Kram Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det har inte varit mycket till regn här. Tyvärr har dom senaste två veckorna varit grå (jag gillar ju sol i kombination med höstfärger) och fortsatt minimalt med regn. Nu hoppas jag att det inte regnar ikapp. Önskar en torr och fin vinter :-)

   Kram på dig!
   Heidi

   Radera
 3. Wow, ser helt underbart ut! Letade Slettvoll och hittade hit ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad trevligt att du gillar det. Ja, jag har lite Slettvoll-möbler och jag gillar Slettvoll jättemycket men kanske inte just i detta inlägg :-)

   Ha en fortsatt skön höst!

   Heidi

   Radera