söndag 22 januari 2017

Vi avslutade och började 2016 Thailand

Nu är vi hemma igen på gården efter 3 veckor i Thailand. 2016 både började och avslutades på ön Koh Lanta. I början av året var vi där i 2 månader och jag jobbade därifrån medan dom yngsta döttrarna gick i Lilla Svenska skolan. 

Strax efter julafton 2016 packade vi väskorna igen och åkte på en 3 veckors resa bara för att vila, sola, bada och ha det skönt. Skönt var det!

Koh Lanta är som ett andra hem När vi lägger ihop alla veckor och månader under dom senaste 14 året har vi varit där i drygt 2 år. 


När man vandrar på stranden möter vi fler människor som vi känner än om jag går runt i staden där vi bor. En resa till Koh Lanta innebär även att umgås med gamla vänner - en del av dom träffar vi bara i Thailand.

Ett kärt möte på denna resan var att vi mötte en familj som vi hade umgåtts med för 10 år sedan. 
Vi hade haft så roligt i hop, men Facebook fanns inte då och vi förlorade kontakten då vi bodde på helt olika orter i Sverige. Plötsligen träffade vi på varandra på morgonpromenaden på stranden.
Middag i solnedgången blev det sedan på kvällen. Tänk - 10 år sedan. Så mycket har hänt på dessa år. Vi pratade och skrattade över minnen, glädjen och pinsamheter.


Att komma till värme och uppleva färger under den mörkaste årstiden är guld värd för oss. 
Även det att bara göra ingenting känns nyttigt.
Att åka till Koh Lanta är verkligen att ladda batterierna. Vi reser inte så mycket, men om vi reser så gör jag gärna det på vintern. På sommaren älskar jag gården och livet vi har här.


Och vad gör man i Thailand?
Det är nog olika. 
Vi slappar mycket, läser böcker, äter god mat, solar, badar, hyr moppar och kör runt på ön, paddlar kajak. Vi försöker göra så lite som möjligt men samtidigt ha lite roligt.

Moppetur på ön är alltid trevligt.
Roligast är när man kör förbi dom vilda aporna som har upptäckt speglarna i parkerade moppar längs vägen.Det var roligt att se hur dom upptäckte spegeln - tittade i, bakom, försökte ta handen bakom för att se om någon var där. Intressanta små varelser.


En liten narcissist?


Jag personligen älskar soluppgångar och solnedgångar. På ön Koh Lanta får man både och beroende var på ön man bor. Helst bor vi på västra sidan där dom flesta boenden finns och där man får en magisk solnedgång nästan varje kväll.


Lek i poolen!


Vi valde att bo på 3 olika ställen under vår semester. Det var allt från lyxhus med egen pool till bambu-bungalows utan pool. Bara jag slipper uppleva människor som är uppe innan soluppgång och bokar solstolar så är jag nöjd. Jag stör mig oerhört på egocentriska personer som bokar solstolar som står tomma (med deras handdukar) i flera timmar innan dom behagar sig dit och som står bokade under lunch någon timme medan dom äter och vilar i skuggan. Usch .... Jag förstår inte hur dom kan anse att dom har större rättighet till områdets solstolar än alla andra som också bor där.
Detta beteende skapar en otrolig dålig atmosfär på ett ställe och sådana ställen väljer jag att inte bo på. Sådana människor vill jag inte umgås med. Man måste ju dela med sig!


Bäst är det att ligga i hängmattan i skuggan och läsa en bok.


Thailand är kontrasternas land.
Avspänd stämning på restaurangen  där personalen tar en powernap i hörnet. Till deras försvar får man väl säga att detta är ett kvällshäng och vi tog bara en dricka mitt på dagen efter att ha promenerat på stranden.


En backpacker spände en lina mellan palmerna och hoppade upp precis framför vårt hus. Vilken läcker underhållning. Min man provade också, men trots att han som ryttare har riktig bra balans gick det inte alls bra. Det krävs mycket träning!


 

Själv hade jag endast med mig mobilen på resan, men Håkan jobbade några timmar nu och då. Helt OK arbetsmiljö.


Efter drygt en vecka bytte vi boende från lyxhus till bambuhydda.
Lazy Days är ett riktigt läckert ställe. Lugnt, skönt, bra service och en härlig stämning. En extra bonus är att dom har mjuka sängar. Skönt!


Här är det gott om plats och ingen bokar solstolar!
Skön stämning!Lazy Days ligger på ändan av Relax Bay stranden och har endast 9 bungalows. 
Ni förstår vilken härlig lung stämning det blir då. Här kan man verkligen uppleva Lazy Days!Som sig bör var vi på besök på Lanta Animal Welfare och gick på promenad med hundarna.
En liten donation för djuren gjordes också. Hela centret är beroende på donationer och välvilja från människor. Besök gärna deras hemsida om du vill hjälpa till - antingen med pengar eller varför inte som volontär? Hade jag varit ung så hade jag lätt tagit ett sabbatsår och jobbat ett halvår med djuren.


Härliga hundar som söker ett hem. 


Vi har ju själva tagit adopterad 3 hundar från Lanta Animal Welfare.
Fantastiska djur - både friska, smarta och roliga.
Är du intresserad av att adoptera en hund från Koh Lanta hjälper Lanta Animal Welfare dig hela vägen. Det är ingen karaktän. Både billigare och lättare än vad man tror.
Det finns allt från valpar till äldre hundar som behöver ett hem. Här finns även många katter.


Som ni kanske hörde på nyheterna var det världens regnoväder i Thailand. Här på ön var det inte så extremt som på östra sidan av Thailand men det kom både regn och vind. Konstruktionen på vissa byggnader är ju inte så rejäla, så en hel del tak och skyltar revs bort.
Vi blev inte drabbade på något sätt. För oss blev det bara att ta på sig färgrika plastregnkläder och gå ut.


Efter regn kommer sol och vi valde att åka och paddla kajak.
Det är så vackert och fridfullt att paddla vid småöarna runt Koh Lanta.
Här finns även läckra grottor att paddla och vandra in i.
För att komma ut till öarna tar man en longtailbåt. På vägen kör man förbi mangroveträsket där dom vilda aporna bor. Man brukar slänga lite överbliven frukt till dom och det är mycket uppskattat. Lite läskigt blev det när en kavat apa hoppade upp på båten och satte sig på min axel. Vi pratar vild apa - ingen tränad sådan. Måste säga att detta var resans höjdpunkt!


Lite skraj blir man ju när en apa bara hoppar upp på båten.


Men det är ju klart. Får dom en ananasbit eller en banan så blir dom ju glada.


Barnen växer och det är kanske inte så många fler resor vi tar hela gänget. 
Äldsta dottern är ju 18 år. Till nästa år är det universitet/högskola som gäller för henne. 
Livet ändras. Egna drömmar skall uppfyllas.

Man får njuta av dom dagarna vi får tillsammans.

Vi har som sagt besökt Koh Lanta under en 14 års period.
För 10 år sedan tog vi en bild av tjejerna tillsammans. I år gjorde vi en rekonstruktion av samma bild på samma ställe! Visst är det lite roligt - och oj vad tiden rusar iväg.


Jag blickar tillbaks på livet och resan och njuter av alla minnen.
Det bästa enligt mig är tidiga morgnar med powerwalk på stranden ....


.... och solnedgångar med volleyboll och kanske ett glas vitt.


Hur många gånger har man inte spelat volleyboll under åren?
Åh, så roligt!


Vi tackar för tiden på ön .....


..... och avslutade med några dagar i Bangkok innan hemresa.

Bangkok är en fantastisk stad som erbjuder allt.
Här kan vi prata om konstraster.

Själva tog vi en drink på taket på 55e våningen..... och vandrade runt på Chatuchak week-end marked bland kläder och all världens prylar.


Man kan inte köpa allt man ser men man kan njuta av alla färger:
Ja, jag vet att man inte fick fotografera, men det gjorde jag ändå. 
Ett fotografi på färgrika tvålar har väl ingen dött av .... eller?


Asså - det där med hundkläder:


Min favorit är interiördelen på Chatuchak. Den är öppen varje dag och här finns allt från små detaljer till gigantiska möbler.
Som sagt så kan man inte köpa allt man ser, men dessa hästar i drivved skulle jag gärna velat ha på gården. Dom får bli inspiration till något sommarprojekt.


Alla dessa lampor!
Helst skulle jag velat plocka på mig massor med saker och skeppat hem dom i en container. 
Jag gjorde det för några år sedan och det fungerade jättebra. Har själv massor med unika prylar och lampor från just denna marknaden. Detta är ett tips till er som önskar något unikt.Vi tackar för dessa veckor i Thailand.


Må bäst!

10 kommentarer:

 1. Gud, vilka härliga bilder. Tack för att jag fick följa med på resan genom dem :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du gillade bilderna. Ser du att Gloria fick följa med på resan? Kolla i nedre vänstra hörnet på hängmattabilden tillsammans med solkräm och myggmedel. Tack för ditt bidrag till riktigt trevliga timmar med henne :-) Det var lite surrealistiskt att ligga i hängmattan och läsa om en vintrigt Stockholm. Skön känsla!
   Ser fram emot nästa bok med spänning!
   Må bäst!
   Heidi

   Radera
 2. Ja, det där med handdukar på solstolar kan jag bli galen på. Heeelt obegripligt hur man som vuxen kan agera så egoistiskt! Samma människor hänger förmodligen jackor och mössor vid bord på kaféer och SEN ställer sig i kö, samma människor ställer sig förmodligen i biltvättskön och SEN går in för att betala. Gggrrr!

  Vilken underbar resa ni verkar ha varit på. Kul bild med tjejerna nu och för 10 år sedan! Och det där med vildapan på båten, förstår att det både var kul och läskigt!

  Kram Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är mycket mellan himmel och jord - både roliga och tråkiga saker. Det mesta är kul!

   Må bäst!
   Heidi

   Radera
 3. Ååå vill haaaa... så fina grejer verkligen =) Kram Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det mycket läckert på Chatuchak Week-end marked i Bangkok! Stor plånbok och stor container skulle sitta fint :-)

   Må bäst
   Heidi

   Radera
 4. Tack för att ni delar med er till en som inte reser så långt.
  Gerd i Finland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad trevligt att du gillade det!

   Må så gott!

   Heidi

   Radera
 5. Hej, Var på Chatuchak hittar du all fin inredning?
  Hälsn Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en interiördel som ligger lite längre in i området. Det är även öppet på vardagar så man behöver inte välja helgerna för att besöka interiördelen. Om man skall gå på Chatuchak rekommenderar jag att man är där tidigt. Det blir så varmt och så många människor längre ut på dagen.
   Hoppas du hittar inredningsdelen när du är där. Det är ett ganska stort område.

   Må så gott!
   Heidi

   Radera