tisdag 21 mars 2017

Gör om - gör rätt! Nytt underlag i ridhuset!


Äntligen är våren här - och både djur och människor njuter. Gräset har börjat växa lite och även om hästarna får höensilage utfordrat så letar dom efter dom små, små grässtråna som visar sig. Misstänker att det är som godis för dom.


Efter lång vånda och mycket jobb med ridhusbotten som är flera lager med mosand har vi kommit på att det inte fungerar som det var tänkt. Det nedersta lagret skall vara hårt och plant medan ca 7 cm skall vara luftigt för att vara säkert för hästarna när man gör manövrar som slidestop, spin och rollback. Det är viktigt att hoven kan glida lite på det nedersta underlaget och att det är plant. 

Trots att vi (läs: HÅKAN) har harvat, vattnat, saltat, vattnat, harvat, harvat, saltat, vattnat, harvat, harvat, harvat .... har vi inte lyckats få det underlag som vi önskade. 
Nu har vi lyft ut all material och gör om.

Utanför ridhuset står nu högar med sand.


Det är mycket jobb och en hel del pengar som skall till för att ta ut allt material och sedan lägga på nytt. Samtidigt är det värdelöst att ha ett underlag som inte är säkert för hästarna så det är bara att bita i det sura äpplet. 
Gör om - gör rätt!


Som tur är har vi en enorm öppning i ena gaveln på ridhuset så att stora maskiner kan köra in. Det behövdes denna gång. Vi har gjort en ny väg runt huset så att lastbilarna inte skulle köra in i hagen och fastna i leran. När vi byggde huset var det sommar och snustorrt. Nu är det blött och lerigt. En väg behövdes.

Topplagret med mosand behåller vi. Det är bottenlagret med stenkross som läggs som ett golv som nu skall till. Flera lager är gjorda varvad med salt och vatten. Sedan skall allt plattas till och med hjälp av laser skall allt vara jämt och plant. Några cm av mosanden skall få ligga precis över stenkrossen och pressas ihop. Sedan skall 7 cm luftig mosand ligga på toppen.
Hoppas det blir bra till slut. I helgen borde det vara dunderunderlag i ridhuset.


Under tiden får hästarna njuta av våren och ha lite semester från ridning i ridhuset.
Dom ser ut att njuta av vartenda ögonblick.


Vissa av hästarna är riktiga grisar. Direkt när dom ser en lerpöl så tar dom sats och rullar sig i den.
Vissa av hästarna gör det inte. Jag har en som gör det och en som inte gör det. Gissa vem jag rider mest under leriga dagar?

Vackra Qarterhästen Barbie är en av dom som mycket sällan rullar sig i lera. Hon är alltid lika vacker.


Det har blivit träning på ridbanan under tiden vi håller på att göra om i ridhuset.



När vädret är bra och ridbanan torr är det faktiskt riktigt trevligt att rida ute.
Här är Håkan med unghästen Luna som också är en talangfull quarterhäst.


Det bästa med att rida på ridbanan är att man har nära till både stallet och kaffet som kan serveras när som helst. Sedan tycker jag att det är trevligt att titta på dom som rider medan jag fixar med annat på gården. Själv rider jag sällan på ridbanan eller i ridhuset. Jag gillar att rida ut i skog och mark. När jag är på ridbanan tar jag några rundor, gör några galoppombyten, kanske ett spin eller två. Sedan tröttnar jag och vill bara rida ut. Håkan är tvärt om - han kan träna hur mycket som helst. 

Här tränar han quarterhästen Barbie på ridbanan:


För att inte hästarna skall tröttna tränar han nästan alla hästar han kan på gården.
I helgen blev det 4 hästar på lördagen och 5 hästar på söndagen. På vardagarna hinner han med ca 2 hästar, men det kan även bli 3. 
Vi har vältränade hästar - alla utom den ena som är min och den lilla ponnyn.


Det är inte bara djuren som njuter av vårsolen. Att vakna upp på lördagsmorgonen och ha strålande sol är som att få jackpot. Frukost ute i bara skjortan. Nu kan man börja leva igen.


I morse när jag vaknade var hela marken täckt av snö, men när jag kom hem från ett kundmöte var allt borta igen. Nu hoppas vi att våren håller i sig även om jag vet att det kan bli lite bakslag en dag eller två.

Önskar er en riktig trevlig vår!