söndag 12 mars 2017

Omorganisering i köket!


 Omorganisering i köket. Matbordet har bytt plats med soffdelen.


Det hela började med att vi tänkte klä om sofforna från Slettvoll. Efter 10 år har tyget blivit slitet. Nu är det ju även så att tyget egentligen inte är tvättbarr, men hallå - har man 3 barn och 3 hundar så går det ju inte att ha soffor som inte har tvättbart tyg. Olyckan är lätt framme och man vill ju inte bo som i en utställningslokal. Man måste kunna leva i sitt hem.Jag tvättade faktiskt dynorna efter vi haft soffan några månader och det var ju inte helt optimalt. Tyget krympte och kuddarna såg mindre ut än dom egentligen var. Så har vi nu haft det i 10 år och jag har fortsatt tvätta klädseln - om och om igen.

Den hade ju redan krympt efter första tvätten så skadan var ju redan skett och man kan ju lika gärna fortsätta. Det har fungerat riktigt bra, men nu kände jag att det var dags att klä om möblerna. Kvalitén på sofforna är fantastiska och jag gillar kombinationen med chaiselongerna starkt.
Efter att fått pris på att det skulle kosta 43.000,- kronor att klä om dom kände jag att det var lite i dyraste laget och jag började fundera på andra alternativ. För detta priset kan jag ju köpa nya soffor med tvättbart tyg. Jag hittar inga soffor som passar lika bra som dessa från Slettvoll så det får väl bli att man klär om soffan ändå. Frågan är bara om det går att få ett bättre pris.
Jag får fundera lite till.

När jag började fundera på andra soffalternativ började jag även fundera på andra möbleringsalternativ och kom då fram till att det vore bättre att byta plats med köksbord och soffor.
En dag flyttade jag möblerna och provade den nya lösningen.
Visst blev det bra?


Vårt kök är på ca 65 kvadratmeter och känns stort och rymligt. Det är verkligen husets hjärta och här är vi hela tiden. Här gör vi mat, äter, umgås, gör läxor, har fest och bara är. Med fönster i 3 väderstreck har man full koll på vad som händer på gården utanför fönstren.
Det är husets allra bästa rum. 

Dom häftiga lamporna vi tidigare hade över matbordet valde vi att ha kvar vid soffdelen. På något sätt så gillade vi den ombonade känslan som dom gav.


Utmaningen blev att hitta nya lampor över matsalsbordet.
Efter mycket kort letande valde vi att köpa lampan Metro från Artwood. Den passar perfekt tillsammans med dom gamla Marockanska lamporna som vi redan har i hela köket.
För att få en helhet bytte vi även bort lamporna över diskhon med en liknande lampa som över köksbordet.


Det läckra med denna lampa är att den inte tar så mycket energi från rummet. Den är genomskinlig och ger bara ljus. Älskar den!


Köket kommer från IKEA och det har jag själv handmålat då ursprungsfärgen inte var precis den som vi önskade. Nu efter drygt 5 år tror jag att jag skall måla om luckorna vid kyl/frys samt diskmaskin. Feta fingrar har gjort så att färgen har nöts bort lite vid knopparna. Det är ganska läckert när det är lite slitet, men jag vill nog ändå måla om dessa luckor. Det tar nog inte så lång tid. 
Jag skall även måla lite över pärlspontan där kvistarna syns igenom trots att jag vet att vi har kvistlackat innan måleri.
Trä är ett levande material - kvistar får man därför leva med.


Det har varit en riktigt härlig vårhelg.
Det känns konstigt att tänka på att jag i onsdags plogade i flera timmar för att få bort snön på vägarna och i hästarnas hage medan det har varit en stor sol och nästan barmark i helgen.
Det svänger fort mellan vinter och vår.

Jag har även fixat i växthuset i helgen. Tagit bort gamla tomatplantor, borstat, dammsugit och tvättat.
Rullat ut mattan där någon mus verkar ha bott under vintern och plockat fram dynor, kuddar och plädar för fåtöljerna inne i växthuset.

Nu är vi redo för våren.


Växthuset heter Spira och kommer från Bossons.

Det finns ingen grönska i växthuset mera än att gräslöken har växt några millimeter.
Vi får vänta lite till innan jag vågar mig på planteringar.


Det var dock väldigt skönt att ta sig en fika i växthuset när solen sken. Det måste ha varit gott över 20 grader här inne. Vi satt i bara skjortan och njöt av en kopp kaffe. Sedan lutade vi oss tillbaks och tog en tupplur.


Nu längtar jag till alla härliga middagar som vi skall ha i vår, sommar och höst här i växthuset.
Betongmöblerna kommer från Livingstory som nu har avvecklat sin verksamhet, men tillsvarande betongbord finns hos Artwood.


Hundpromenader och ridning hann vi också med denna underbara helg.
Småfåglarna kvittrar. En hel del flyttfåglar flög över gården och har nu kommit tillbaks.
Glädjen var stor när vi såg en vacker trana vid sjön.

Nu är det vår på riktigt!


Jag som är en vädermänniska är överlycklig.
Jag har otroligt svårt för vinterns mörker och kyla.
Nu i mitten av mars är det rätt så långa dagar med en sol som värmer lite.
Nu känner jag att jag lever!

I helgen hade vi även premiär på solnedgångsvinet ute i sängen på verandan.
Vi hade både infravärmen och plädar på, men det var ändå otroligt mysigt att sitta ute i över en timme och bara prata och dricka gott vin med skön musik i högtalaren.


Hoppas ni också haft en härlig helg!

Frostätter att njuta av dom nya lamporna från Artwood i köket.

Må bäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar