söndag 3 september 2017

Dotterns nya studentlägenhet i Uppsala


Det var ett glädjande besked när äldsta dottern fick veta att hon kom in på den utbildningen hon hade sökt - byggnadsingenjör vid Uppsala universitet.
Nu bor vi inte långt ifrån Uppsala, men det är ohållbart både tidsmässigt och ekonomiskt att pendla nästan 2 timmar varje dag för att komma till och från utbildningen. Sedan missar man ju massor av det roliga och sociala studentlivet om man bor hemma. 


Vi valde därför att köpa en lägenhet i Uppsala med tanke på att där kan alla våra tjejer bo i framtiden när dom skall studera. Uppsala har otroligt många bra och olika utbildningar så det borde finnas något för alla.

Vi har köpt en 3a så att man kan vara 2 personer som bor tillsammans. Då vi är en social familj så är det inga som vill bo ensamma. Det är roligare att bo flera.

Det var jobbigt med budgivning, men skönt när vi äntligen fick tillgång till lägenheten. Den var i mycket bra skick då den är relativ ny, men vi valde ändå att måla och tapetsera om lite för att få den känslan som vi ville.

Vi kände oss som i ett TV-program när vi omedelbart efter att få nycklarna satte igång med att måla och tapetsera.


Vi hade planerat inredningen innan flytt så allt var färdigpackat i en hästtransport hemma. Det var bara lite ändrade färger som skulle till för att bli som vi önskade. Lite spackel, färg och tapet löste det hela.


Efter två dagar med renovering, flytt och möblering var vi klara. 
Ett nöjd gäng; Mamma, pappa, barn!


Lägenheten på 74 kvm är en 3a med 2 lika stora sovrum och där man kan dela på vardagsrum, kök, badrum och stor inglasad balkong.

Planlösningen:


Lägenheten var snyggt inredd tidigare, men inte just den stilen som vi önskade.
Här några före och efterbilder.

 

Vi har valt att inreda i mera svart, grått och vitt. Kanske inte det mest kreativa färgvalet, men just nu tycker vi det kändes helt rätt. Vi har blandat nytt med gammalt. Målat om och köpt nytt.

Matplatsen där matbordet är ett gammalt bord från IKEA medan stolarna heter Aspen och kommer från ARTWOOD.


Väggklockan kommer från MIO och tavlorna från IKEA. Spegeln till höger är en gammal guldspegel som vi spaymålade svart. Det har stått på höloftet i flera år nu och det är extra roligt när gamla möbler får en ny chans.

Soffan i vardagsrummet var den gamla soffan som vi hade i vårt förra hem. Den var i fint skick så den fick återanvändas. Även här spraymålare vi benen svarta för att passa stilen. Soffbordet heter Aspen och kommer från ARTWOOD. Yngsta dottern har en grej för sig och brukar gömma sig på bilder och sticka fram huvudet med en creepy look. Hittar ni henne?


Före och efterbilder på lägenheten:


Tavlan över soffan kommer från Canvasbutik.se. Dom hade många trevliga tavlor att välja mellan. Vi föll för denna.


Utanför matplatsen finns den inglasade verandan. Även här har vi återanvänt gamla möbler. Daybedden från IKEA som heter Veranda (finns inte lägre att köpa) passade perfekt som utemöbel. Här kan man sitta/ligga om kvällarna eller dagen och bara slappa. Dom tidigare ägarna hade installerat ljus i taket så att det ser ut som en stjärnhimmel när man tänder. Jättemysigt om kvällarna!


Före och efter:Bredvid matplatsen anar man det svartvita sovrummet där en kompis får bo.
Det blir en läcker känsla med det grafiska svartvita i rummet.
Sänggaveln kommer från Ellos.Hakuna Matata är ord som är bra!
Posters är köpta från Desenio.se. Ramarna kommer från IKEA.


Tidigare var detta ett barnrum. Nu är det ett studentrum med dubbelsäng och skrivbord. I rummet finns även två garderober som inte syns på bild:


Äldsta dottern tog alla sina möbler i sitt rum hemma på gården och stoppade in dom i detta rummet.


Lägenhetens sovrum är ett mindre rum än hemma, men vi tycker det blev riktigt mysigt.


Sänggaveln, sängkappan, sidoborden och lamporna kommer från ARTWOOD. Den turkosa byrån och alla turkosa detaljer kommer från INDISKA medan den stora väggtavlan kommer från IKEA. Buddhahuvudet är hemtaget från Thailand.


Före och efterbilder. Samma rum men olika stilar:


Nu står dotterns rum tomt hemma på gården, men vi har redan börjat måla och fixa så att mellandottern kan flytta in där. Jag får återkomma med förändringen där om några dagar. Full fart i renoveringen har det blivit både i Uppsala och i vårt egna hem på gården. 
Vi flyttar runt och försöker tänka nytt samtidigt som vi använder oss av det gamla.

Ni kanske har förstått att jag tycker det är väldigt roligt med projekt. För mig är det inte någon belastning - bara kul. Extra kul är det att få återanvända gamla saker och ge dom nytt liv.

Massor av lampor och andra detaljer har blivit spaylackade. Det har lite blivit som sommarens nya upptäckt. Himla kul:Alla lampor i lägenheten förutom dom från Artwood är gamla lampor som fått nytt liv.
Här har vi det färdiga resultatet - den svarta taklampan var blank tidigare, lampan i hörnet var i guld med vit lampskärm, lampan till vänster om sängen var tidigare röd, brickan på skrivbordet var ett slitet fusksilverfat. Från förråd till nytt liv!


Badrum och kök var vitt och fräscht så dom har vi inte gjort något med ..... än.
Det fanns en tvättmaskin i badrummet och nu har vi beställt en torktumlare som mormor och morfar bidragit med. I denna lägenhet är flera generationer delaktiga.
Det är mycket som skall införskaffas i ett nytt hem så det har varit tacksamt när mormor och morfar gav bidrag till både torktumlare och köksgeråd, handdukar, lakar och massor av nödvändiga saker som inhandlades på IKEA.

Även om det finns tvättstuga i föreningen är det rätt så skönt att kunna sköta all tvätt i lägenheten själva.


Köket var ljust och fräscht.Vi kommer att öppna upp delar av väggen mellan kök och vardagsrum så att det blir en köksö där. Genom detta får man mera dagsljus in i köket och köket känns inte lika instängt. Detta projekt kommer vi göra under hösten. Man får ju spara lite på det roliga .....


TVn har vi satt på en arm så att den kan vinklas mot antingen soffan eller matplatsen beroende på från var man vill titta på TVn.

Dom första dagarna kändes det tomt och lite vemodigt när dottern flyttade hemifrån, men sedan insåg vi att det bara var 45 minuter bort så vi har både varit på besök där och hon har hunnit vara hemma på helgerna. Man säger att man inte både kan äta kakan och ha den kvar, men just nu känns det som om vi har lyckats med det.

Uppsala är en otrolig trevlig stad och numera kommer vi nog åka dit när vi skall shoppa. Då kan vi både shoppa och vara på besök. Lite kulturliv finns nog också så det känns som vi får möjlighet att upptäcka en ny stad nära hem.
När jag var liten och bodde i Narvik, Norge lärde jag mig en gång en sång som lät "... en student från Uppsalalala , Uppsalalala, Uppslalala ....". Inte kunde jag tänka mig då att jag skulle ha en dotter som skulle gå där.

Ha en fortsatt trevlig helg. I helgen har dottern varit hemma och snart skall vi åka till Uppsala och lämna henne tillsammans med lite småsaker till lägenheten.


Glömde att nämna att det finns en Sushi restaurant på bottenplan i bostadsrätten.
Är det lyxigt eller inte?Må bäst!
SparaSpara

2 kommentarer:

  1. Superfint....där får de en härlig studenttid :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är nästan så att man önskar man var student igen :-)

      Radera