söndag 15 oktober 2017

Halt häst - hovböld och sjukhage!

 Det är så otroligt frustrerande när ett djur blir sjukt och har ont. Igår upptäckte vi att vår Quarterhäst JJ var halt. Hans hov var varm och han var lite svullen över hoven så vi insåg snabbt att det troligen var en hovböld. Vi ringde en hovslagare som kom och hjälpte oss redan på lördagskvällen, men hästen hade så ont att det blev besvärligt att öppna upp för bölden. Världens lugnaste och snällaste häst stegrade i stallet så det blev faktiskt lite farligt för hovslagaren. 


Hästen stod i stallet över natten och var en aningen bättre men inte alls bra på något sätt. Han hade fortfarande väldigt ont.  Hästen var mycket otålig av att stå inne i stallet så vi fixade i ordning en sjukhage på morgonen samtidigt som vi ringde till Distriktsveterinärerna och hovslagaren så att veterinären kunde ge hästen lugnande och bedövning så att hovslagaren kunde göra jobbet säkert och grundligt denna gång.

Vilken service! På under 1 timme från vi ringde kom både hovslagare och veterinär hem till gården.
Kan man vara mera än tacksam och imponerad över den service som finns och att människor ställer upp för djuren?


Duktigt folk hjälpte hästen med att öppna hoven så att varet i bölden fick komma ut. Öppningen sköljdes ur och sedan gipsades hoven så att smuts inte skall komma in i såret. 
Gipsen tål inte att det blir vått, så vi täckte sedan den gipsade hoven med gummi och tejp så att han kunde gå ut i sjukhagen som vi hade gjort i ordning. 


Denna häst gillar inte alls att stå i stall och det är bra för hästen att få röra lite på sig.

Dom andra hästarna såg nästan lite avundsjuka på att han fick äta av det saftiga gräset som ligger mellan deras hage och vår trädgård. Vi har planerat gården så att denna extra gräsyta kan användas som sjukhage ifall vi skulle få en sjuk häst. Det är några år sedan sist vi stängslade in gräsytan. Nu var det dax igen.För att den sjuka hästen skulle slippa att stå ensam fick lillponnyn vara sällskap. Snacka om jackpot för lillkillen!
Massor med gott och saftigt gräs!Det är skönt att kunna göra en sjukhage snabbt så att den sjuka hästen får en box som egen lösdrift väldigt nära den andra lösdriften där dom andra hästarna står. Avskildhet och lugnt men ändå socialt.


Det är också väldigt skönt att ha sjukhagen nära huset så att man alltid har koll på hästen ifall den skulle bli sämre. Nu tror jag dock att detta kommer att gå snabbt. På onsdag kommer hovslagaren igen och lägger om gipset och om en vecka är troligen hästen helt återställd. Vi håller tummarna och hoppas vi slipper några komplikationer. Redan några timmar efter ingreppet gick hästen nästan utan att halta. Man märker på honom att han redan mår så mycket bättre.


Både vi och djuren har njutit av att det var soligt i helgen.
Här äts och slappas det i hagen.


Det ser så himla skönt ut när man lägger sig i sin egen mat och ligger och tuggar i solskenet.


Snacka om livsnjutare!


Men sedan kommer någon annan och stör och då får man stiga upp ur sin dvala. 


Det har varit helt underbart med sol och värme i helgen. Det är härligt att få njuta av alla höstfärger.
Det allra mest storslagna är ändå när alla flyttfåglar samlas på fälten runtom för att sedan flyga vidare söderut. Kolla här när himlen fylls av alla dessa gäss.


Jag önskar dom lycka till på deras färd söderut. Tänk att dom skall flytta så långt och flyga hela vägen.
Jag ser redan fram emot att dom skall komma tillbaks.


Hoppas ni haft en trevlig hösthelg utan sjukdom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar