torsdag 19 april 2018

Det var en gång - del 4 - Sovrummen

Ljust och fräscht sovrum, men så har det inte alltid varit.
Scrolla ned och se hur det såg ut innan renoveringen av vårt förra hus som var en Nationalromantisk villa från 1917.


Såhär såg det ut när vi flyttade in.
Pappspända gröna väggar. Grönt är skönt brukar det heta, men det gällde inte här. 
Det kändes bara oskönt.


Längs enas sidan fanns en kattvind för förvaring. Det var svårt att komma åt sakerna lägst in så vi valde att öppna upp i mitten och ställa sängen där för sedan att ha skåp på vardera sida.


Det fanns vackra fönster i sovrummet. Utanför hade det funnits en balkong som hade ruttnat och ramlat ned. Vi byggde upp balkongen efter en kopia av den gamla.


I huset fanns tre fungerande kakelugnar och en öppen spis.
Här är kakelugnen i sovrummet - vackert dekorerat med maskrosor enligt nationalromantisk stil.



Det fanns två rum på ovanvåningen. När vi flyttade in var det ena rummet ett genomgångsrum där trappan från nedervåningen gick rakt upp i rummet och man fick gå igenom rummet för att komma till sovrummet.
Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg så ändrade vi trappan och gjorde en hall så att vi fick två separata sovrom. Vi byggde igen dörren mellan dom två rummen.

Före och etterbild på genomgångsrummet som blev ett eget sovrum med inbyggd säng i kattvinden:


Kattvindar är svåra att komma in i. Det blir lätt så att man endast har koll på dom saker som ligger närmast dörren då det är svårt att få tag på sakerna längst in. För att utnyttja rummet mera byggde vi in sängen i snedväggen och fick därmed mer golvyta för annat.


I början gjorde vi ett skåp bredvid sängen, men när vi fick barn nummer två och hon ville ha en egen säng tänkte vi göra en liknande som den första, men vår lilla dotter önskade bo i skåpet så vi öppnade upp en lucka så att hon kunde sova i skåpet.
Här fyllde hon hela härligheten med en säng och massor av gosedjur.
Hon trivdes så gott i sitt skåp att när vi byggde gården önskade hon att vi skulle bygga en skåpsäng åt henne. Det blev iallafall en inbyggd säng. 


Den öppna spisen var rejäl och snygg, men jag kan väl ärligt säga att vi sällan använde öppna spisen och kakelugnen på ovanvåningen. Man vill ju helst inte ha det så varmt i sovrummen.
Kakelugnarna i matsalen och vardagsrummet användes dock dagligen om vintern.



När vi gjorde om i hallen ställde vi in en vindstrappa. 


Tidigare fanns det endast en vindslucka till vinden och vinden var helt oinredd.
Efter att fått barn nummer tre och ungarna växte upp kände vi att vi behövde mer utrymme och valde därför att inreda vinden. Då vi hade barn tog vi in hjälp med att göra grundstrukturen såsom att sätta in takfönster, lägga golv, isolera och skruva gipsskivor. Spackling och målning tog vi själva hand om.

Före och efterbilder på vinden:






Vinden hade ståhöjd mitt i rummet och i övrigt var det bara snedtak. 
För ett barn var det här det perfekta sovrummet.

Ungar leker ju oftast sittande på golvet så det var inget problem att det var mycket snedtak. Det var faktiskt rätt mysigt här uppe och ungarna älskade att bygga miljöer i och runt skorstensmuren.
För att få ljus på vinden satte vi in takfönster.

Mitt i vinden fanns skorstenen som delade rummet i två.
Muren lagades där den var trasig och målades sedan med kalkfärg.


Temat på vinden var strand - på ena sidan valde vi att ha soluppgång och på andra sidan var det solnedgång.


När jag tittar på alla bilder från vårt förra hem inser jag att det fanns en orsak till att vi byggde nytt istället för att köpa en gammal gård när vi önskade ha häst och byta liv. Vi hade renoverat i över 15 år och kände att nästa livsstilsförändring skulle handla om annat än hus.

Vi ville fokusera mera på familjen och djuren i vårt liv. Vi skaffade hästar och hundar och numera också höns.

Visst jobbar vi mycket nu också. Vi är projektmänniskor och har alltid något på gång men en så omfattande renovering och förvandling av ett hem som vi gjorde i Älvsjö lär vi inte göra på ett tag.
Jag skulle kanske kunna göra något liknande om några år, men först skall vi leva och njuta av det vi har skapat på gården ett tag till.

Fler bilder från vår renovering av vårt förra hem hittar du i tidigare inlägg:

Vi renoverade och gjorde om källaren också och jag får avsluta detta blogginlägg med att visa gästrummet med eget badrum som fanns under den nya glasverandan som vi byggde ut.



Året var 2011 när vi sålde huset. Hoppas dom nya ägarna trivs lika bra som vi gjorde.


Tack för att du hängt med på min tillbakablick!
Hoppas det kan inspirera någon, och kom ihåg - ingen är född med en hammare i handen.
Det är aldrig för sent att lära sig något nytt om man bara vill.

Må bäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar