söndag 8 april 2018

Egna höns och egna ägg

Påsk förknippar man ju med ägg och för oss blev det inte bara ägg - det blev egna höns!


Det känns faktiskt riktigt bra att veta att den mat man äter kommer från djur som mår bra. Vi äter inte kött eller mjölk, men vi äter gärna ägg och då vill vi också veta att hönsen som lägger äggen mår prima.

För att både få ägg och ha djur som mår bra köpte vi ett år gamla blandrashöns.
Visst är dom tjusiga?


Jag måste ju erkänna att jag har varit lite rädd för att ha en tupp som gal stup i kvarten, men vår tupp säger inget utom små kluckljud. Det är säkert så att han blir tuffare med tiden och är lite tystare nu när han är på ett nytt ställe, men man kan ju alltid hoppas att vi fått en tyst tupp. Trevlig är han också!
Man tackar!


Vårt mål är att våra höns endast skall gå i hönsgården om nätterna och när vi är borta, men det får nog bli en inväningsperiod där dom först lär kanna oss och sitt nya hus. Sedan måste vi träna hundarna så att dom inte jagar hönsen.
Jag säger inte att det kommer bli lätt, men målbilden är iallafall att ha hönsen vandrande fritt på gårdsplan.


Dom är små lugna individer och vi märker redan nu att dom börjar vänja sig vid oss. 
Ena dottern sitter mycket med hönsen och pratar och matar dom så att dom skall bli tama.
Det är faktiskt rätt så mysigt.

Den vita hönan som vi kallar Tuppelura känner sig lugn när Filippa sitter och pratar med henne. Efter ett tag stänger hönan ögonen lite. Tuppelura är en av dom mera framåt hönorna och hon är av rasen Leghorn.


Redan första dagen fick vi ett ägg, men sedan dröjde det till tredje dagen innan flera ägg kom. Bara idag på tredje dagen har vi fått tre ägg.
Dom är stora och fina.


Innan vi skaffade höns var det många timmar vid datorn och lån av hönsböcker på biblioteket.
Vi har ingen erfarenhet av höns tidigare så det var bara att läsa på innan vi skaffade djuren.


Vi köpte ett färdigt hönshus från Kellfri för kr 3.560,-
Det är isolerad och har värme så att hönsen inte skall frysa om vintern.
Först tänkte jag att vi skulle bygga ett själva efter mina ritningar men insåg att det skulle ta väldigt mycket tid och bli omständigt.

Sedan tänkte jag köpa en snygg lekstuga och fixa upp, men efter mycket funderingar insåg vi att denna lilla isolerade bostad som vi nu har köpt kommer bli helt perfekt för oss. Om vintern när snön yr kommer vi ställa den i en av boxarna i stallet så att hönsen både har sitt lilla hus med värme och kan gå runt i boxen och sprätta. Vi kan även koppla ihop hönsgården med boxen så att dom både kan gå ute och inne. Hade vi valt ett större och vackrare hus som var tänkt från början kunde vi inte gjort detta. Nu känns det mera flexibelt.

Vi kan även flytta hönsgården hur som helst på tomten så att gräset inte blir övergödd och fult. Hönsen vill ju också ha det rent och fräscht.

Hönshuset kom i platta paket och det var relativt lätt att skruva ihop.
Döttrarna hjälptes åt.


Mellandottern Filippa var huvudansvarig för bygget, men lite hjälp av storasyster Louise blev det.


Det är alltid roligare att göra saker tillsammans.
Pappa Håkan och Filippa byggde även en lösdrift där man får skydd av regn och där hönsen kan sandbada. Hästarna tycker det är väldigt roligt att kolla vad som sker.


Lösdriftsdelen får målas i sommar när dygnstemperaturen är på plus.
Hönshuset blev målat i vitt inomhus av Filippa och lillasyster Linnea. Vi tänkte att det var bra att göra det innan hönsen flyttade in. Det blir svårt med målarfärg när hönsen skal nyttja huset.
Det var en självklarhet att det skulle vara vitt - det måste det ju passa gården.


Detta blev ett helt familjeprojekt.

Själv fick jag vara chaufför och hämta hönorna med bil. Vi fick äntligen användning för vår stora transportbur för hund. Perfekt att transportera fyra hönor och en tupp i.


Hönsen var lite försiktiga när dom steg ur buren.
Tuppelura och Kucklik (vi kallar tuppen för det) var först ut.


Dom andra hönorna har också fått egna namn. Den silvriga heter Drottning Silvria, den bruna heter Lillemor och den gula heter Kakahlua.
Ja där har vi hela flocken!


Dom gillar att sitta högt på pinnar, så vi har fäst några sittpinnar högst upp i hönsgården. Där sätter dom sig på kvällen och sedan får vi lyfta ned dom och stänga in dom i hönshuset om natten.
På kvällarna när dom "somnat" på pinnen är det lätt att lyfta dom. På dagtid är dom inte lika lätta att få tag i, men det får vi hoppas ändrar sig när dom inser att vi är snälla och bara vill dom väl.


Ni lär få höra mer om hönsen framöver!
Kakahlua är den som hittills har lagt flest ägg. Svårt att veta vem som lägger äggen, men Kakahlua ropar till när hon är klar!


Just nu känns det så himla rätt!
Nu kan vi äta ägg och baka utan dåligt samvete.


Må bäst och kuckeliku!


När inte tuppen gal får vi stå för det själva!