torsdag 16 augusti 2018

Sju riktigt bra år!

Tänka sig - just idag är det sju år sedan vi flyttade från Älvsjö i Stockholm till gården här i Enköping.
Idag ser vårt New England inspirerande hus såhär ut:


Den dagen vi flyttade in såg huset ut såhär:


Skorstenen var inte uppmurad och trätrallen var under uppbyggnad. I övrigt var huset helt färdigt!
Det var bara grus, lera och jord runtomkring och då det är ganska mycket med att flytta och komma i ordning fixade vi inte trädgården förrän våren efter.

När vi flyttade in var vi så nöjda. Vi tyckte det var så läckert. När jag tittar på bilderna i efterhand inser jag hur mycket jobb vi har gjort för att få till gården och trädgården som den är idag. Vi har inte legat på latsidan.

Rörvikshus var den valda husleverantören och det är jag som arkitekt som själv har ritat vår gård. Mitt företag heter Dreams & Coffee AB. Detta var en lyckat projekt och jag samarbetar fortfarande med Rörvikshus som numera ofta bygger dom hus jag ritar åt kund.

Här är huset strax innan vi rullar gräsmatta och planterar buskar och träd. Året var 2012:


Nu sju år efter har det blivit grönt och vackert.


Gräset har blivit grönt och våra bollpilar har blivit gigantiska. Särskilt den vid växthuset.
När vi fyllde upp marken och gjorde en mur med stenar som grävdes upp när vi byggde ridhuset fick bollpilen massor med extra jord och näring. 


Samma vinkel från våren 2012 när vi precis hade rullat ut gräsmattan och planterat träden:


Ett tips till alla som bygger nytt;
 Planera och sätta av en rätt stor summa pengar för trädgården.
Planera för stensättning, vägar, stigar, växter, häck, buskar och träd. 

Det kostar en hel del men ett hus är så mycket vackrare när det är grönska och uppväxt runtom.
Trädgården är som en vacker ram runt huset.


Jag kom ihåg att när vi flyttade in var vi så lyckliga och spända på själva huset så dom första månaderna hann vi inte bry oss så mycket om utsidan. Det var inte förrän första våren som vi bodde i huset som vi gjorde storsatsningen i trädgården. 
Här byggs skorstenen upp som sätter prägeln på huset.


Extra vindskivor sattes också upp. Snickarna hade hittat på egna kreativa lösningar på gaveln och det justerade vi våren efter.
Träd planterades och gräs rullades ut. Bara det att få grönt gräs runt huset gjorde en hel del:


Samma vy idag!


Vägen upp mot hus och stall, våren 2012:


Nu har det tillkommit staket, grind och träden har växt upp.
Vi har även planterat en allé med bollpilar från huvudvägen upp till gården.


För 7 år sedan när vi flyttade in i huset var inte stallet helt klart. Det var under uppbyggnad och blev inte klar förrän några månader efter.
Stallet - Augusti 2011.


Stallet med lösdrift - Augusti 2018:

Vy från verandan mot stallet - våren 2012:


Samma vy idag - 7 år senare:


Vi byggde ridhus för några år sedan och det blev en hel del sten som grävdes upp när vi gjorde grundarbetet. Stenen lade vi som en mur och inramning av gårdsplan:


Samma vy våren 2012 när allt bara var nytt ..... och platt!


Det har varit 7 helt fantastiska år och vi satsar på 7 lika bra år till ..... om inte flera.
Projekten är färre nu. Strukturen på gården sitter. Nu är det mest underhåll och ogräsplockning som skall till. Saker och ting slits med åren och det skal fixas och göras i ordning. Vi gillar att ha fint runtom oss och det tar tid att hålla i ordning och underhålla. Det är roligt att ha lite småprojekt och vårt nya liv här på gården blev verkligen en lyckad resa i livet.


Jag får tacka er alla som har följt oss dessa sju goda år. Hoppas ni hänger med på nästa sjuårsperiod! Jag lovar att dom också kommer att bli goda! Annorlunda, ja - men goda på sitt sätt!

Våren 2012 red jag och min yngsta dotter ut. Jag på min paint och hon på sin lilla welsh mountainponny.Vi rider fortfarande ut, men dottern har växt och ponnyn är utbytt mot en större häst.
Lillponnyn finns kvar i hagen, men han rids inte längre. Alla människor på gården har blivit större. Det händer en hel del på sju år.


Önskar er alla en fortsatt härlig augusti. Nu är det snart skolstart och jobbstart. Vi suger ut det bästa av dom sista lediga dagarna.

Hörs mer under hösten! Nya spännande jobbprojekt väntar och fix i huset kommer också ske!

Må bäst!

2 kommentarer:

 1. Fantastiskt vilken skillnad. Ni har verkligen en idyll. Jag måste fråga vad är det för träd ni planterat vid den stora stenen? Den har ju verkligen växt på sig bra. Kram Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sofia!
   Visst har trädet vid stenen växt på sig bra? Jag tycker det har blivit otroligt vackert. Det är en bollpil (Salix Bullata) och den kommer bli större. Den blir inte så hög, men den växter på bredden som ett moln. Just denna har fått extra jord vilket gjorde att den växte extra mycket. Erfarenheten med plantering av träd är att ge dom ett riktigt stort hål med bra jord att växa i - särskilt om man bor på en leråker som vi. Leran är tät och svår att utvecklas i. Gör man ett riktigt stort hål och ger växten bra jord ger man den också dom bästa förutsättningar att växa och utvecklas.

   Ha en bra dag!

   Heidi

   Radera