måndag 22 oktober 2018

Ett himla kacklande!

Våra höns har verkligen tagit till sig gården.
I somras vandrade dom mest nära huset, men nu tar dom sig även en promenad i hästhagen.
Här kan vi snacka om frigående höns - vad sägs om 1 hektar mark per höna? 


Det är en fin liten flock vi har. Alla lägger inte ägg än - dom tre små kycklingarna från i somras som nu har blivit stora har inte börjat än, men det sker nog vilken dag som helst. Tänka sig att denna var en liten kyckling i somras. 


Såhär såg den ut för några månader sedan:


Åh, vad tiden går fort!

Tuppen som normalt ser så stolt ut med sina långa stjärtfjädrar är inte lika tjusig nu om hösten när dom ruggar för att sätta "vinterpäls". Att rugga innebär att dom gör sig av med sina gamla fjädrar för att sätta nya. Det brukar ske nu efter sommaren.
Jag ser fram emot till dom växter ut igen. Vår vita höna som vi kallar Tuppelura har större stjärtfjädrar än tuppen nu.Det är lite lustigt detta med hönor. Man tror ju att dom lägger ägg mest hela tiden, men Tuppelura lägger endast ägg när dom andra ruvade i våras. Då fick hon tuppen för sig själv och då tyckte hon det var lämpligt att lägga ägg. Nu när dom andra hönorna är aktiva lägger hon inga. 

Tror inte hon gillar konkurrensen med dom andra damerna - hon vill ha snygga killen för sig själv. Tja, då blir det inga ägg från henne för någon ny tupp tänker vi inte skaffa.
Två av våra kycklingar från i somras var tuppar, men dom finns inte kvar. Den ena blev sjuk och den andra blev tagen av räven. Under sommaren när det var så torrt vågade vi inte ha den lägsta elstängseltråden  på med rädsla för om det skulle komma någon gnista och då vågade sig räven på hönsen tidig på morgonen när jag hade släppt ut dom. 
Han måste ha legat och väntat bakom garaget för att norpa en direkt.
Tur att det var en tupp som togs! Räven skal ju också ha mat.


Det var verkligen tidigt på morgonen räven tog lill-tuppen. Jag tror inte räven skulle vågat sig till gården under dagtid när hundarna är ute. Det är helt otroligt att våra hundar inte jagar hönsen. Dom är helt omöjliga på kråkor och skator som dom jagar och inte tillåter att dom landar på vår tomt, men höns och småfåglar bryr dom sig inte om. Dom har nog fattat att vi anser att hönsen ingår i familjen och dessa rör man inte.


Thaihunden Pepsi har full koll!
Hon gillar också gå runt i hagen och jaga möss och andra gnagare.


Vi gjorde om ett förråd i garaget till hönshus och säljer därför vårt lilla hönshus som vi köpte i våras.
Intresserad?


Hönshuset har en eluppvärmd platta på botten. Här finns två sittpinnar och två ruvlådor.
Det passar för två till 5 höns.
Huset är L1460 mm x B 740 mm x H 820 mm

PRIS kr 3.200,-


Vi köpte den på Kellfri för kr 5.200,- och 
säljer den nu vitmålad och monterad för kr. 3.200,-
Mer information om hönshuset hittar du på Kellfris hemsida. Klicka HÄR för att komma dit.


Vi har endast använt hönshuset i en månad. Nu är det ren och redo att användas av nya hönor.

Är du intresserad av att köpa detta isolerade hönshus med värme för kr 3.200,- kan du kontakta mig på telefon 0703-998755 eller maila mig på heidi@dreamsandcoffee.seRekommenderar verkligen att skaffa höns! Det skulle vi gjort för länge sedan om vi hade vetat hur trevliga, roliga och lättskötta dom är. Har man egna höns vet man iallafall att dom mår bra och man kan äta ägg med gott samvete.Det kacklas på rejält ibland utanför mitt kontor om dagarna.
Tror dom hoppas på lite extra mat.

När man tar sig ett glas fredagsvin i solnedgången är dom gärna där och hoppas på popcorn eller ostbågar. Det är verkligen sociala varelser.


Ha en fortsatt härlig höst!
Vi har njutit rejält av alla vackra färger i naturen!


Må bäst!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar