torsdag 25 juli 2019

Rent och snyggt i stall och sadelkammare

En gång om året gör vi riktigt rent i stallet och sadelkammaren.
Nu var det dax igen och det är en särdeles skön känsla när allt är rent, oljat, målat och fixat!


Detta är vårt stall som rymmer 6 boxar, sadelkammare och lösdriftsdel. Vi har också ett höloft där vi främst har massor med prylar, möbler, täcken och saker som vi inte vill slänga då vi kanske kommer vilja ha det senare. Ni känner igen er? Ni vet ju att ju större utrymmen man har ju mer sparar man. Vi försöker hålla i ordning och gjorde ett lyft för något år sedan och fortfarande ser det riktigt bra ut på loftet.

Nu ser det riktigt bra ut i sadelkammaren också.


Allt är tvättat, dammat och golvet oljad.
Vi har faktiskt samma parkett i sadelkammaren som inne i huset. Det bara blev så då vi hade lite parkett över. Extra lyxigt med enstavig mörk ekparkett.


Här i sadelkammaren har vi plats med sadlar, laddar, hjälmar, träns och grimmor. En öronlappsfåtölj från Laura Ashley har fått plats i sadelkammaren. Skönt (och fint) skall det vara.
Jag sparade den från vårt förra hem och tänkte att den skulle passa perfekt i sadelkammaren. 
Och det gör den!


Det är rätt så mycket prylar som man har när man har sex hästar.
Vi har ett täckesrum tillika foderkammare där vi förvarar både täcken och pellets.
I toalettutrymmet har vi även en tvättmaskin för täcken och hästgrejer.
En avfuktare står där också och hjälper till när saker skall torka upp efter tvätt.


Jag måste tacka mellandottern Filippa för allt jobb hon har lagt ned på att göra stallet fint igen.


Jag vet att hon tyckte det var oerhört äckligt när vi hittade en råttas bo med massor av bajs och smuts.
Råttan vandrade vidare i våras då en av hundarna tog den, men jag misstänker att det finns fler spekulanter att bo här till hösten. Vi får komma ihåg att stänga dörren mellan stallet och sadelkammaren. 


När Filippa gjorde rent i stallet fick det bli med munskydd då det var så dammigt.
Sedan blev det högtryck och superrent.
När det blivit rent i stallet tog vi alla saker ut från sadelkammaren och lade i stallet så att vi kunde göra ordentligt rent. Lite rensning av gamla saker blev det också.


Nu är det ordning och reda i både stall och sadelkammaren.
Nu har vi även installerat en högtalare i stallet så att man får lite skön musik medan hästarna tuggar i  sig pellets efter ett ridpass.


Det var inte helt planerat att alla hästarna skulle komma in i stallet idag precis när vi var klara, men någon körde in i vår hage med en bil och medan räddningsarbetet pågick och lagning av stängsel skedde fick hästarna vara i stallet.

Som tur var skadades inget djur eller människa. Bilen var helt trasig och lär nog inte köra mer. Den tog med sig 20 meter staket i farten så det får vi fixa.
Just nu står det plasstängel så att hästarna inte hamnar på vägen.


Nu när det är så varmt står hästarna mest i lösdriften och hänger mitt på dagen. Det är på kvällar, nätter och tidiga morgnar som dom är ute och äter.


Hönsen har nu också börjat vara runt hästarna och lösdriften. Misstänker att det är alla spännande saker som utvecklas i deras bajs som dom är intresserade av; maskar, larver och flugor. Mums!


Hästarna verkar inte bry sig särskilt om dom nya kompisarna.


Här på gården går både hästar, hundar och höns fritt och tillsammans.
Ett litet paradis!


Nu är det så rent i sadelkammaren att vi skulle kunna bädda upp här (igen) och sova.
För något år sedan sov vi här när ungarna hade fest i huset och vi ville ha lite koll men ändå inte vara där. Riktigt mysigt!


Nu har vi riktigt härliga sommardagar och vi varvar dagen med slapp vid poolen och lite småjobb på gården. Vi kanske väntar till det svalnar lite före vi tar tag i jobben som kräver mera fysisk ansträngning. Jobbet i stallet var helt OK då stallet är ganska svalt med sina stenväggar.


Stallet blev extra snyggt när dörrarna blev oljade med svartpigmenterad kinaolja.


Önskar er en fortsatt härlig sommar.

Må bäst!