lördag 10 augusti 2019

Vegansk kost när vi bjuder på mat

Vad gör det att det blir lite regn och rusk när man har ett mysigt kök, en mysig familj och god mat och vin i kylen?


Dagen var perfekt för lite fix hemma och att tillsammans göra god mat.
Det blev vegansk lasagne med sallad och bröd till huvudrätt och till efterrätt slog vi till med vegansk chokladmousse gjord av silkestofu och kokosgrädde.
Riktigt mumsigt!


Även om det bara är familjen som skall äta är det trevligt att duka upp med linneservetter och göra det lite fint.


Jag gillar att duka upp lite fint även om det viktigaste är sällskapet!
Det är inget fel på både och!


Idag var både sällskapet och maten riktigt god.
Lasagne är en favorit för både vuxna och barn i vår familj. Då vi är veganer är köttet utbytt mot sojafärs, mjölken utbytt mot sojamjölk och mozzarellan utbytt mot ett veganskt alternativ.
Det smakar minst lika bra - om inte  bättre då man inte blir lika obehaglig mätt som jag tycker man blir av feta mjölkprodukter som t.ex ost.


Det är svårt att få lasagne vackert på tallriken, men gott var det iallafall!


Även chokladmoussen är vegansk och pyntat med mandelflarn och stora blåbär som vi har i trädgården. Lite flingsalt på toppen gjorde susen.
Chokladmoussen är gjord på silkestofu och kokosgrädde.
Recept hittar man om man Googlar. Vi kör lite eget race och mixar hejvilt så något riktigt recept kan vi faktiskt inte erbjuda. Vi brukar smaka oss fram till vad som är gott.


Det har blivit lite extra dukning i köket denna veckan då vädret har varit varierande.
Vi hade planer om att duka upp i växthuset, men när regnet öste ned orkade vi inte springa mellan köket och växthuset i regnet. Köket fick duga.


Idag blev det lasagne och chokladmousse men igår var det pannkakstårta när vår mellandotter Filippa fyllde 18 år. Tänka sig att ungarna barna växer och växer medans vi vuxna står still ..... det känns iallafall så!


Hos oss är det tradition med pannkakstårta när någon fyller år. Idén fick vi när vi såg Pettson och Findus när ungarna var små. Vi blev alla så sugna på att smaka pannkakstårta att vi ville prova.
Vi gillade det direkt och nu har det hängt med oss i över 15 år.


Även grädden och mjölken på pannkakstårtan är av soja.
Vi använder dock ägg i pannkakorna då vi har egna höns som lever ett fritt och riktigt bra liv på gården.


För oss är det viktigt att djur har det bra och lever ett så naturligt och fritt liv som möjligt.
Både hästar och höns går på lösdrift. Då vi har elstängsel runt hela hästhagen blir det även som en gigantisk hundgård så hundarna springer också runt fritt på över 7 hektar mark.


Förut åt vi kyckling och kött, men efter att ha förstått hur djuren har det i köttindustrin kan ingen av oss tänka sig att bidra till det hemska man utsätter djuren för. Vi ville nog inte ta åt oss av verkligheten förut, men nu går det inte att blunda längre. Det finns alldeles för mycket information om hur det ser ut hos djuren som är blir vår mat. 

Vi väljer att äta plantbaserad mat. 
Djuren är våra vänner.


Regnet har varit välkommet, men det kändes lite som om hösten gjorde sig påmint och tjocktröjan kom på. Hoppas på några varma augustidagar innan hösten kommer för fullt.
Det tror jag vi alla behöver.


Må bäst!