Köket

Köket är husets hjärta. Det ligger mitt i huset och här finns plats för allt; matlagning, umgänge, läxläsning och avslappning.Aftonbladets bilaga Härligt Hemma hade reportage om vårt kök våren 2012:Köket är ett IKEA-kök med luckorna Ramsjö. För att få den rätta färgen har jag handmålat luckorna själv. Vill du veta mer om köket sök på fliken Kök brevid, så hittar du alla mina inlägg om köket; från uppbyggnad till slut!
Köket, tvättstugan och garderoberna är dom enda projekten vi gjorde själv i huset. Känns bra att ha gjort något själva. Vi som är vana renoverare och verkligen gillar att snickra och måla.


På ena sidan brevid öppna spisen har vi bästa fika-stället med fantastisk utsikt över hagar och hästar.
Soffan kommer från Slettvoll, soffbordet från Mio.


På andra sidan av öppna spisen har vi matbord med skönaste kökssoffan från Slettvoll. Köksstolarna är från IKEA och bordet från franska Antix. Lamporna över köksbordet kommer från DIS inredning.


Köket har generösa utrymmet och plats för allt. Dubbla kyl och frys finns bakom dom närmsta dörrarna. Microvågsugn, kaffemaskin och andra köksmaskiner finns i det andra högskåpet längst bort.

Frukt och färska kryddor piggar upp.

23 kommentarer:

 1. Hei

  Du har så nydelig farge på veggene dine på kjøkkenet. Hva heter den?

  mvh
  Iris

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Iris!

   Fargen som jeg har på veggene heter NCS 1505-Y30R

   Har også gjort et inlegg om farger: http://vitadromgarden.blogspot.se/2011/06/vaggarnas-farg-tillsammans-med-ncs.html

   Lykke til med ditt fargevalg.

   Heidi

   Radera
 2. Hej Heidi!
  Jag har nästan bestämt mig för att beställa Ikeas Ramsjö för att handmåla. Den enda funderingen jag har är om färgen håller i skarven i spegeln, så att det inte blir en spricka där för att det är olika material i ram och dörr? Har du gjort något för att undvika detta innan du målade eller har det gått bra ändå?

  Med vänlig hälsning Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!

   Färgen håller i skarven i spegeln. Nu har vi haft köket i 1,5 år och där har det inte spruckit. Enda stället det har skavts av lite är runt knoppen av kylskåpet. Det är väl det som används mest. Det har inte skavts av någon annan stans. Så mitt tips är att sandpappra lite extra där knoppen skall vara vid kyl och frys och sedan grundfärg och slutfärg. Lycka till!

   Ha en trevlig dag!
   Heidi

   Radera
 3. Hej jätte fint, vart har du/ni köpt de två vitrinskåpen som kan skymtas i bakgrunden på översta bilden?

  Mvh
  Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sara!

   Vitrinskåpen är inköpta på Indiska. Jag vet inte om dom har just dom längre, men kanske. Den bästa Indiska-affären ifall man söker möbler är Indiska i Värtahamnen eller i Västberga (Båda i Stockholm). Där finns både antika (eller gamla) och ny producerade möbler. Hur mycket spännande som helst. Skall själv dit dom närmsta dagarna för att få lite mera själ i ett av barnrummen. Dom har verkligen möbler med själ.

   Lycka till och må så gott!

   Heidi

   Radera
 4. Dette må være drømme kjøkken , nyttig og fint med lyse farger .
  Kanon at vi har ikea i Norge også , plukker ut noen av dine løsninger .

  SvaraRadera
 5. Hej Heidi!
  Ett sånt fantastiskt fint hus och kök!
  Jag är lite nyfiken på hur långt och brett köket samt köksön är. Lite mått helt enkelt....
  MVH Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Katarina!

   Jag har 60 och 80 luckor - det är bara att räkna ;-)
   Huvudsaken är att köket passar till det hem det skall vara i. Hela mitt kök är 8 x 8 meter.

   Må bäst
   Heidi

   Radera
  2. Hej Heidi
   vad har du för bänkskivor och vilket golv valde du till slut?
   Kjelle

   Radera
  3. Hej Kjelle!

   Bänkskivorna är Ek-bänkskivor från IKEA. Extra tjocka och specialbeställda i precis dom måtten vi ville ha. Våra bänkar är extra djupa (72 cm istället för vanliga 62). För att få dom mörka har vi betsat dom i samma färg som golvet. Tror betsen vi använde heter Black Walnut och kommer från Zar.

   Golven vi valde är Berg o Bergs Ek XL Dalarna. En bred enstavig ekparkett som är oljad. Efter 2 år oljade vi igen bara för att förbättra finishen. Det var mycket lättare än vi hade trott. Det var nog det enda som jag tyckte var negativt med oljade golv - tänkte det skulle bli omständigt att behöva förbättringsolja vartannat år, men det visade sig vara lätt och det är bara i rummen som slits vi har gjort det på. I sovrummen behövs det inte alls. Vi har även detta golv i sadelkammaren där vi trampar in med leriga skor och aldrig bryr oss om hur det är på golvet. Det är otroligt vad vackert golvet håller sig där. Ek är verkligen tåligt!

   Må bäst
   Heidi

   Radera
  4. tack för svar Heidi, varför valde du Berg&Berg? Var det svårt att lägga och kladd med lim. Hur gjorde du betsningen? Var det svårt?
   Stort tack för ditt svar igen
   Mvh
   Kjelle

   Radera
  5. Hej Kjelle!

   Valde Berg & Berg för att jag fick bäst pris från dom - väldig mycket lägre än Tarkett och Kährs. Jag hade dom 3 som val och körde en offertronda. Då vi hade närmare 330 kvadratmeter som skulle ha parkettgolv blev det mycket pengar att spara. Det var inte vi som lade golvet - det gjorde hantverkarna. Berg & Berg XL Dalarna har redan den färg vi önskade, så vi har inte betsat något.

   Lycka till!

   Heidi

   Radera
 6. Hej!
  Vi har precis köpt vårt drömhus och inspireras verklingen av ditt vackra hus och inredning. Just nu håller vi på att fundera över väggarna som definitivt behöver målas/tapetseras om innan vi börjar flytta in något. Jag undrar vad du har valt för färg i kök och vardagsrum? Gillar att det inte är helt vitt utan mjukar upp lite och ger värme.
  Tack på förhand!
  Lovisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lovisa!

   Kul att du gillar bloggen. Färgen som jag har på väggarna i hela huset heter NCS 1505-Y30R. Alla lister, snickerier och tak har NCS S0502-Y.

   Kolla även mitt tidigare inlägg om färgval: http://vitadromgarden.blogspot.se/2011/06/vaggarnas-farg-tillsammans-med-ncs.html

   Lycka till med ert färgväl!

   Heidi

   Radera
 7. Hej, vilket fantastiskt kök.
  Jag håller nu på att renovera vårt kök i vår gamla prästgård och tycker att den fläkt som du har i ditt kök också skulle passa i mitt kök. Så en enkel fråga vart har du köpt fläkten och kåpan? Hälsningar Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Agneta!
   Kul att du gillar köket. Vi är väldigt nöjda själv också. Ett underbart vardagskök och ett ännu bättre party-kök.
   Köksfläkten har jag beställd från http://luftbutiken.se/
   Dom har massor med fläktar på sin hemsida - och en hel del annat för innomhusklimat också.
   Lycka till med ditt köksfläkt!
   God Jul
   Heidi

   Radera
 8. Hej! Tycker er vita ugn är så fin i köket. Vad är det för sort, är den mattvit? Stort tack på förhand! Helt underbart kök ni har :)!

  MVH
  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej K!

   Trevligt att du gillar ugnen i köket. Ugnen är en varmluftsugn och kommer från IKEA. Den är i färgen NCS S0502-Y och är lite blank (ej matt). Samma färg på ugnen som vi har på snickerierna och köksluckorna gör att den smälter fint in i köket.
   Lycka till med ditt ugnsval!

   Må bäst!
   Heidi

   Radera
 9. Hej. Gillar verkligen stilen på er gård, helt fantastisk!
  Har en fråga angående de breda taklisterna, går de att köpa eller är de specialtillverkade?
  Mvh Sofie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sophie!

   Dom breda listerna (Alla i hela huset; tak, golv, fönster- och dörrfoder) kommer från Listspecialisten. http://www.listspecialisten.se

   Lycka till med ditt val av lister! Det är viktigt och sätter prägel på huset!

   Må bäst
   Heidi

   Radera