Sidor

söndag 22 april 2018

Springbreak - tävlingshelg

I helgen var det den stora tävlingshelgen för Håkan och två av våra hästar.
Spring Break i Axevalla.
Håkan tävlar i reining och denna gång tog han med Barbie och vår unghäst Luna som har själv har ridit in.


Inför en tävlingshelg är det en hel del fix. Sadlar skall rengöras, huvudlag likaså. Bootsen skall se snygga ut och skjortorna strykas.

Sedan får man ju inte glömma hästarna som skall tvättas och göras fina.


Som tur har vi haft sagolika vårdagar så det var skönt att vara ute och fixa hästarna.
Luna ser nästan svart ut när hon tvättas. Hon är en vacker och slank unghäst.

Barbie är också väldig vacker och vinner nog "längsta man" tävlingen om det nu finns en sådan. 


Manen tvättas, borstas och flätas för att inte tova sig.
Yngsta dottern får följa med och vara groom när Håkan tävlar.



När allt är packat och klart är det bara att lasta in hästarna.
Dom är lätta att lasta, men hade dom vetat att dom skulle åka flera timmar och inte få stanna hemma över natten så hade dom nog inte gått in i det trånga släpet sådär lätt. Vilka otroligt snälla djur.

För hästarnas skull önskar jag att det hade funnits en tävlingsarena för reining i Mälardalen. Då hade man kunnat tävla över dagen och jag tror att både ryttare och hästar skulle må bättre. Det hade även varit bättre för både miljön och ekonomin. 
Men vem är jag som önskar - jag tävlar ju inte och kommer aldrig göra det.


Tidigt på fredagsmorgonen tävlade Håkan med unghästen Luna som han själv har ridit in med stöd från sin tränare Waldemar Wass.


Det var en mycket stolt Håkan som mottog förstapriset efter en ritt med en score på 70,5.
Detta var Lunas andra tävling och tredje gången hon lämnat gården och åkt hästtransport. Vilken prestation av en otrolig läcker häst som bara är 5 år. 
Tja - Håkan är rätt duktig han med!



Håkan och Luna gjorde allt rätt på första ritten.
Stort grattis - förstapriset var välförtjänt. Det känns extra stort när man vet att Håkan har gjort allt jobb själv - ja, med lite coachning av Walle.


Luna är en otrolig cool individ. Hon har varit cool sedan hon kom till oss som 1-åring. Hon har en sådan självsäkerhet och är inte rädd för någon eller något. Hon har rätt psyke och talang.


Jag skulle så gärna ha sett vinnarritten, men fick nöja mig med att se på live-sändningen via datorn.
Luna är ett 5 årigt quartersto som egentligen heter Custom Ruf Style.


Barbie som är 10 år kom på tredjeplats i samma tävling. Det är så lustigt att hon på hemmaplan presterar långt över det hon presterar på tävlingsbanan. Egentligen är hon bättre än Luna. Hemma plussar hon på alla manövrar och det ser riktigt bra ut. När hon kommer på tävlingsbanan är det en helt annan häst. 
Hon gillar verkligen inte att tävla. Hon trivs inte i denna miljö.


Håkan berättar att hon blir som förbytt när hon kommer till tävlingsarenan. Hon gnäggar och ropar på sina kompisar. Hon beter sig nästan som en hingst. Hon blir orolig och svår att få kontakt med.
Det är så tråkigt, för här hemma är hon den mest fantastiska individ vi har. Hon är grundsnäll, trygg, stabil och riktig, riktig duktig. Sedan är hon ju grymt snygg med sin långa man och tjocka svans.



Vi får väl acceptera att vissa individer inte är gjord för tävling.


Som det ser ut nu blir nog det här dom sista tävlingsbilderna av damen på ett tag.
Hon skall få vara hemma på gården och vara den fantastiska häst som hon är och hon köptes faktiskt inte för att vara tävlingshäst. Det var jag som köpte henne för att jag ville rida lite reining i ridhuset. Jag är inte alls så bra som Håkan att rida och när han red henne såg det så himla snyggt ut. 

Det var ju bara för att hon var så duktigt att Håkan kände att det skulle vara roligt att träna henne mera och prova tävla henne också.  
Nu har vi provat och vi vet att hon mår bättre hemma. 

Själv satt jag hemma och tittade på några av ritten på dator via direktlänk.
Här en bild från datorn. Barbie heter faktiskt Jacie Jo Jackpin, men vi bytte namn på henne då vi tyckte hon såg ut som en Barbiehäst.


Det var inte bara Barbie som gnäggade och ropade efter sina kompisar. Här hemma på gården ropade hästarna som var kvar på dom två som lämnat. Diva var klart värst - och ropade om och om igen och gick runt i hagen och letade.


Det var ett himla liv och den första dagen var dom andra lite oroliga i hagen och sprang runt och letade. 
Vi har en fin liten flock på 6 individer och det märks när någon lämnar.

Lyckan var stor när dom kom tillbaks och lugnet sänkte sig över flocken igen.


Stackars Barbie var helt slut. Hon har nog varit så stressad på tävlingen att hon inte har vilat tillräckligt. Hon hade inte legat i boxen under dom två nätterna dom var där. Här hemma har hon legat ned mycket och länge under hela söndagen. Hon har varit som en tonåring som varit på sin första fest.


Helt "död" men äntligen hemma!
Det var inte förrän på eftermiddagen som hon verkade återställd ..... en tonåring efter sin första fest ...


Medan Håkan har tävlat i Axevalla i helgen och haft yngsta dottern med som hjälpreda (groom som det heter bland hästfolket) så var jag och mellandottern hemma och njöt av vårsolen.

Vi har tränat hundarna i att acceptera våra nya höns som älskar att sprätta runt i trädgården.
Det enda tråkiga är att dom gillar tulpanerna som precis kommit upp lite. Men vad gör väl det när vi får ha fina höns i rabatterna istället.


Det har gått över förväntan. Vi kan inte helt lita på alla hundarna, men det har gått riktigt bra under helgen. Hönsen har fått varit ute i trädgården hela dagarna och jag måste erkänna att det är riktigt mysiga individer.  Jag har varit lite skeptisk över höns då jag inte haft något erfarenhet av fåglar och inte gillar djur i bur, men nu är jag bara kär i dom. Helt rätt beslut att skaffa höns och så får vi ju så goda ägg.

Det är endast på nätterna dom får vara i sin inburade hage. Dom går in dit när solen går ned. 
Det känns riktigt bra. 
Vi vill ha lyckliga djur här på gården.


För dom som varit iväg har det varit både en givande helg med egoboost samt även en viss frustration när det inte helt går som planerat. Håkan valde att åka hem en dag tidigare när han märkte att hästarna inte trivdes längre. 
Han fick visa vad Luna kunde och man skall ju sluta när flaggan är i topp.

För oss som varit hemma har det varit en riktig ljuvlig helg med sol och varmt.
Vi har både hunnit med en Stockholmstur och att vara hemma och njutit av solen.
Långa hundpromenader och slapp i utomhussofforna har det blivit.

Gammalt hö har krattats upp och storhagen är nu redo för vår och sommar.


Med grepen i högsta hugg får jag önska er en riktig härlig vår!

Nu är den äntligen här!

Njut!

torsdag 19 april 2018

Det var en gång - del 4 - Sovrummen

Ljust och fräscht sovrum, men så har det inte alltid varit.
Scrolla ned och se hur det såg ut innan renoveringen av vårt förra hus som var en Nationalromantisk villa från 1917.


Såhär såg det ut när vi flyttade in.
Pappspända gröna väggar. Grönt är skönt brukar det heta, men det gällde inte här. 
Det kändes bara oskönt.


Längs enas sidan fanns en kattvind för förvaring. Det var svårt att komma åt sakerna lägst in så vi valde att öppna upp i mitten och ställa sängen där för sedan att ha skåp på vardera sida.


Det fanns vackra fönster i sovrummet. Utanför hade det funnits en balkong som hade ruttnat och ramlat ned. Vi byggde upp balkongen efter en kopia av den gamla.


I huset fanns tre fungerande kakelugnar och en öppen spis.
Här är kakelugnen i sovrummet - vackert dekorerat med maskrosor enligt nationalromantisk stil.



Det fanns två rum på ovanvåningen. När vi flyttade in var det ena rummet ett genomgångsrum där trappan från nedervåningen gick rakt upp i rummet och man fick gå igenom rummet för att komma till sovrummet.
Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg så ändrade vi trappan och gjorde en hall så att vi fick två separata sovrom. Vi byggde igen dörren mellan dom två rummen.

Före och etterbild på genomgångsrummet som blev ett eget sovrum med inbyggd säng i kattvinden:


Kattvindar är svåra att komma in i. Det blir lätt så att man endast har koll på dom saker som ligger närmast dörren då det är svårt att få tag på sakerna längst in. För att utnyttja rummet mera byggde vi in sängen i snedväggen och fick därmed mer golvyta för annat.


I början gjorde vi ett skåp bredvid sängen, men när vi fick barn nummer två och hon ville ha en egen säng tänkte vi göra en liknande som den första, men vår lilla dotter önskade bo i skåpet så vi öppnade upp en lucka så att hon kunde sova i skåpet.
Här fyllde hon hela härligheten med en säng och massor av gosedjur.
Hon trivdes så gott i sitt skåp att när vi byggde gården önskade hon att vi skulle bygga en skåpsäng åt henne. Det blev iallafall en inbyggd säng. 


Den öppna spisen var rejäl och snygg, men jag kan väl ärligt säga att vi sällan använde öppna spisen och kakelugnen på ovanvåningen. Man vill ju helst inte ha det så varmt i sovrummen.
Kakelugnarna i matsalen och vardagsrummet användes dock dagligen om vintern.



När vi gjorde om i hallen ställde vi in en vindstrappa. 


Tidigare fanns det endast en vindslucka till vinden och vinden var helt oinredd.
Efter att fått barn nummer tre och ungarna växte upp kände vi att vi behövde mer utrymme och valde därför att inreda vinden. Då vi hade barn tog vi in hjälp med att göra grundstrukturen såsom att sätta in takfönster, lägga golv, isolera och skruva gipsskivor. Spackling och målning tog vi själva hand om.

Före och efterbilder på vinden:






Vinden hade ståhöjd mitt i rummet och i övrigt var det bara snedtak. 
För ett barn var det här det perfekta sovrummet.

Ungar leker ju oftast sittande på golvet så det var inget problem att det var mycket snedtak. Det var faktiskt rätt mysigt här uppe och ungarna älskade att bygga miljöer i och runt skorstensmuren.
För att få ljus på vinden satte vi in takfönster.

Mitt i vinden fanns skorstenen som delade rummet i två.
Muren lagades där den var trasig och målades sedan med kalkfärg.


Temat på vinden var strand - på ena sidan valde vi att ha soluppgång och på andra sidan var det solnedgång.


När jag tittar på alla bilder från vårt förra hem inser jag att det fanns en orsak till att vi byggde nytt istället för att köpa en gammal gård när vi önskade ha häst och byta liv. Vi hade renoverat i över 15 år och kände att nästa livsstilsförändring skulle handla om annat än hus.

Vi ville fokusera mera på familjen och djuren i vårt liv. Vi skaffade hästar och hundar och numera också höns.

Visst jobbar vi mycket nu också. Vi är projektmänniskor och har alltid något på gång men en så omfattande renovering och förvandling av ett hem som vi gjorde i Älvsjö lär vi inte göra på ett tag.
Jag skulle kanske kunna göra något liknande om några år, men först skall vi leva och njuta av det vi har skapat på gården ett tag till.

Fler bilder från vår renovering av vårt förra hem hittar du i tidigare inlägg:

Vi renoverade och gjorde om källaren också och jag får avsluta detta blogginlägg med att visa gästrummet med eget badrum som fanns under den nya glasverandan som vi byggde ut.



Året var 2011 när vi sålde huset. Hoppas dom nya ägarna trivs lika bra som vi gjorde.


Tack för att du hängt med på min tillbakablick!
Hoppas det kan inspirera någon, och kom ihåg - ingen är född med en hammare i handen.
Det är aldrig för sent att lära sig något nytt om man bara vill.

Må bäst!

onsdag 18 april 2018

Det var en gång - del 3 - Vardagsrummet

Bilder från vårt tidigare hem var med i tidningen Drömhem & Trädgård våren 2011 där vackra bilder från vårt hem visades upp. Ibland när man ser reportage i tidningen tänker man att "såhär vill jag ha det" och man tänker liksom att hemmet man ser alltid har sett så ut. 
Det har det sällan. Iallafall inte vårt gamla hem.

Här var vårt vardagsrum på drygt 20 kvm med innermåttet 4,5 x 4,5 meter.



Vårt förra hem var verkligen ett drömhem ..... när det var klart.
När vi köpte huset 1995 var det nergånget och inte alls särskilt charmigt.
När ungarna tittar på bilderna av huset innan dom var födda skakar dom på huvudet och undrar hur det står till i vår skalle.

Det pappspända taket var upprivet och allt såg mörkt och murrigt ut.
Ber om ursäkt för den otroligt dåliga fotokvaliteten. 


Håkan och jag såg däremot bortom allt bråte och tänkte att vi skulle skaffa oss ett drömhem av detta skal av ett charmigt litet Nationalromantiskt hus från 1917.

En bild från hallen till vardagsrummet - år 1995:


Samma vy efter renovering när plastmattorna var borttagna, golvet slipat, väggarna spacklade och målade, nya listverk, nya elementskydd ...... mycket arbete:


När vi köpte huset var jag lite förtvivlad över att kakelugnen hade kakel med båtar på, men när vi flyttade in visade sig att båtarna endast var klistermärken.
Glad blev jag att det nu var  en vacker kakelugn som fungerade:


Samma kakelugn efter renoveringen:


Bakom den dolda dörren i hallen fanns den minsta toalett man kan tänka sig. Det var faktiskt den enda toalett som fanns i huset när vi flyttade in. Med målarfärg och extra arbete blev den charmig. Det fanns dock inte plats med handfat så man fick tvätta händerna i köket.

Ingen tillgänglighetsanpassning här inte:



Vi köpte en gammal pardörr från Gysinge byggnadsvård som jag renoverade och satte in i dörröppningen mellan hallen och vardagsrummet. Ambitionsnivån var på topp.
Vi lärde oss mycket om byggnadsvård, pappspända tak och väggar, färg, måleritekniker, listverk, profiler m.m. 

Kom ihåg alla som anser att ni inte kan någonting - det gjorde inte vi hellre. Ingen är född med en målarpensel eller hammare i handen. Det finns däremot jättemånga människor som har skaffat sig kunskapen och gärna delar med sig av den. Numera finns även massor av information på nätet. 
Läs på och ta det lugn så blir det bra till slut. 
Det går bra att misslyckas också - det mesta kan man göra om.

Här jobbar jag med att ta bort färg från den gamla dubbeldörren som också var rutten på delar av träet. Även det lagades så att dörrarna blev vackra smycken i huset.


Som ni ser på bilden ovan var det inte en så värst vacker trädgård. Nu är bilden tagen på våren, så grönskan syns inte, men tro mig - rabatterna var fyllda av ogräs. Det fanns ingen växt att bevara.

Samma vy några år efter när friggeboden var byggd och trädgården fixat:


I nästa inlägg skall jag visa hur det såg ut på sovrummen på ovanvåningen och hur vi gjorde om där.
Visst blir man sugen att se vad som finns uppe i denna trappa?


Efter oändligt många timmar blev det bra. Trappan blev slipad trären, väggarna fick renoveringsgips för det var faktiskt inte särskilt vackert eller funktionsdugligt med pappspända väggar.

Planlösningen på ovanplan var speciell. Det var ett genomgångsrum med öppen spis och ett sovrum. I "skåpet" i sovrummet hade man ställt ett handfat och ett badkar.


Planlösningen i huset var inte en lösning som passade oss. Golvet i badrummet som var av asfalt (ja, det var någon svart hård sörja) bilades upp innan vi kunde lägga nytt golv och ändra på planlösningen så som vi ville ha det.
Det enda badrummet i huset var detta krypin (handfat och badkar) samt den lilla toaletten utan handfat i hallen på entréplan.


För att få en planlösning som skulle passa en familj valde vi att vrida trappan så att det blev en hall på ovanvåningen och två separata sovrum. Halva trappan revs alltså och en kopia byggdes på.

Planlösningen nedre plan:


Planlösningen övre plan:

Tyvärr har jag inte så många bilder på processen och innan vi blev klara, men såhär såg slutresultatet ut på ovanvåningen.


Här kommer trappan upp från nedervåningen.
Den lilla vindstrappan leder upp till vinden som vi sedan renoverade. Återkommer i nästa inlägg om vindens utveckling.


Vi gjorde en hall längs ena sidan så vi fick plats med två sovrum bredvid varandra.
I snedtaket gjorde vi platsbyggda garderober.

Det var lite jobb innan vi kom dit:



I slutet på hallen byggde vi ett nytt badrum med dusch, handfat och toalett.


Vi satte dit ett takfönster för att få in lite ljus. Det var ju mycket snedtak och som ni ser så var det inte världens största badrum:



Vi levde utan badrum i 2,5 år! När vi flyttade in sa vi att det var det första vi skulle göra, men som ni sett så fanns det många rum att ta tag i och renoveringsarbetet var omfattande. 

Toaletten på nedre plan fanns ju och i källaren fick vi duscha i det stora betongkaret som vi sedan gjorde om till minipool så att ungarna kunde bada där när vi var i tvättstugan.


Under tiden vi bodde i huset och renoverade var vi båda karriärister och jobbade mycket på våra vanliga jobb. På kvällar och helger renoverade vi. Vi gjorde allt själva förutom att bygga den nya trappan och allt V/A-arbete där vi tog in erfarna hantverkare.

Det kanske låter jobbigt, men jag kommer ihåg tiden som rolig! 
Av någon anledning lyckades vi både jobba, renovera, resa och umgås med vänner. 
Det var kanske därför det tog så pass lång tid att bli helt klar. Vi gjorde allt i vår takt.
Vi renoverade ett rum i taget och firade varje lilla steg.

Det var när jag blev gravid med första barnet som vi gjorde sista rycket och gjorde klart badrummet.
Jag lärde mig kakla, något som jag faktiskt varken hade gjort innan eller efter. Resultatet blev bra efter att ha läst på hur man skall göra. Jag är noggrann, nitisk och har tålamod.


Håkan lade golvvärme i badrummet innan flytspackel och kakling.


Hörs snart igen - jag måste ju visa sovrummen!

Må bäst!