söndag 18 oktober 2020

Härlig hösthelg med middag i växthuset, ridning och flytt av möbler


Vilken härlig helg det varit! Soligt och med vackra höstfärger, men bäst av allt var att stortjejerna som pluggar i Uppsala kom hem redan onsdagskvällen och vi fick en riktig härlig långhelg tillsammans - hela klanen samlad. Tog jag en bild av oss alla - nej, det glömde jag i hela uppståndelsen - så Filippa och chihuahuan Teddie får fronta besöket.


Det blev hundpromenader, ridning och mys på både verandan, växthuset och inne i huset.


Här ute på verandan är det höstfärgerna som dominerar.
Det är riktigt mysigt och jag har nu lagt fårskinn på dynorna så att det skall kännas riktigt varmt under rumpan. Hundarna älskar också fårskinnen och väljer att ligga här i möblerna ute om dagarna. Här kan dom sova och samtidigt ha full koll på vad som händer på gården.

Just chihuahuarna ligger inte ute på dagarna - dom är bara ute när vi är det.


Det var riktigt härligt ute i helgen. Vi åt frukost på verandan och tog faktiskt kaffe nr 2 på morgonen bara för att njuta extra mycket av höstsolen. Det känns som om detta var sista varma hösthelgen. 
Redan nu under söndagen kännes det lite kyligare.


Sommaren är helt klart slut. Vi har börjat mata ut hästarna 2 gånger per dag nu. Visst finns det fortfarande gräs i hagen, men det räcker inte för att mätta magarna på hästarna som behöver extra energi nu när dagarna börjar bli kallare.


Vi kör ut hö 2 ganger om dagen på olika ställen i hagen. Vi kollar alltid åt vilket håll det blåser och matar så att hästarna står i lä för vinden. Det blir många högar så att hästarna kan vandra runt i den 6 hektar stora hagen och röra sig. Vattnet finns i lösdriften så dom får vandra långt och mycket för att gå mellan mat och vatten. Det är viktigt att få evig rörelse på hästarna som faktiskt är stäppdjur och skapta för att röra sig hela tiden.


Jag blir extra glad när Filippa kommer hem och säger sig sakna att rida. Hon har inte ridit på flera år och känner frihet när hon kommer hem. Det är härligt att kunna erbjuda en frihetskänsla till sina vuxna barn när dom kommer hem på besök. Filippa rider utan sadel och bettlöst. Så häftigt!
Själv tar jag det säkra före det osäkra och sadlar min häst innan ritt. Har nog blivit lite kärring med åren.


Hennes chihuahuor vill gärna hänga med, men dom har ingen chans att hålla uppe tempot så dom får stanna hemma när hon rider iväg.


I helgen har vi flyttat möbler.
Soffan från Attefallshuset har fått flyttat upp till köket för att få fler sittplatser. Numera är vi ju inte bara kärnfamiljen. Det utökas med pojkvänner och för att få plats för alla var det bara att ändra. Vi vill ju att alla skall känna sig välkomna.

Visst har vi plats i vardagsrummet, men alla vill ju vara i köket så här fyllde vi på med mera möbler.
Köket är 60 kvm så det är stort nog.



Vi har även bytt plats på matplatsen och loungedelen. Nu är matbordet placerat på samma ställe som det ursprungligen var tänkt och det känns jättebra.

För att få in höstkänslan här hemma fick nya kuddar, plädar och en pall från Artwood flytta in.
Pallen är en av höstens nyheter och det rutiga tyget har färger som gör så att alla kulörer i rummet hänger ihop; grått, brunt, ljust.


Soffan och fåtöljerna heter Färlöv och kommer från IKEA. Dom är riktigt sköna att sitta i.
Jag har redan beställt en ny bäddsoffa i samma stil till Attefallshuset. Har man en favorit så har man.

Thaihunden Patrick älskar placeringen av soffan. Här ligger han gärna och har full koll på vad som händer utanför fönstret.



Det känns bra att ha matbordet tillbaks där det var planerad från första början och så att taklamporna får hänga över. Lamporna köpte vi för en herrans massor med år sedan från DIS inredning och dom är fortfarande favoriter och helt unika.


Även om vi har en riktigt trevlig matplats inne i köket är växthuset mera magisk.
Även i helgen dukade vi upp till en god middag.


Att tända alla ljus i växthuset gör att det blir helt magisk på kvällen.
Vi har el-element, infravärme och gasolvärmare för att inte frysa.  Här skall det njutas.


Under varje tallrik ligger det små lappar med samtalsidéer såsom: 

  • VAD ÄR DET MEST PINSAMMA ÖGONBLICKET I DITT LIV? 
  • VAD ÄR DET GALNASTE DU NÅGONSIN HAR GJORT?
  • HUR SKULLE DU BESKRIVA DITT FÖRHÅLLANDE MED DIN FAMILJ?

  • VAD ÄR DET VIKTIGASTE DU LÄRT DIG I LIVET?
  • VILKA ÄVENTYR SKULLE DU VILJA HA INNAN DU DÖR?
  • VAD ÄR DEN SUPERKRAFT DU MEST VILL HA?

  • VAD SKULLE DU GÖRA MED DIN TID OM DU INTE ARBETADE?
  • EN BOK ELLER FILM SOM DU VILL LÄSA ELLER SE OM OCH OM IGEN?
  • HUR HANDSKAS DU MED EN ÖVERSITTARE/BESSERWISSER?
  • VAD VILL DU FÖRÄNDRA I DITT LIV JUST NU?
  • HUR VILL DU ATT DITT LIV SER UT OM 10 ÅR?
  • OM DU SKULLE GÖRA NÅGOT OMVAL I DITT LIV, VAD SKULLE DET VARA?
  • OM NÅGON BAD DIG HÅLLA ETT TAL HÄR OCH NU, VAD SKULLE DET HANDLA OM?
  • HUR UPPLEVER DU DIG SJÄLV?
Det trevliga med samtalsämnen är att alla får komma till tals och alla får berätta vad dom tänker och hur dom ser på saker. Det blir inte samma gamla samtalsämnen. Nu får man tänka till lite och även lyssna på vad andra har att säga. Lapparna funkar i alla åldrar. Vi har provat från åldrarna 16 - 60.


Jag körde samma lappar på min dammiddag för några veckor sedan och det var så himla trevligt att vi ville verkligen inte gå och lägga oss. Vi började kl 15:00 och kl 02:00 var vi supertrötta och nöjda. 

Jag skulle vilja bjuda er alla på diskussioner som dessa, men livet räcker ju inte till alla härlig människor. Denna kvällen var vår!


Dagen efter fortsatte vi efter frukosten. Då hade vi inte lapparna framme, men tankarna och diskussionerna från kvällen innan fanns med.


Älskar frukost! Det är nog den bästa måltiden på dygnet enligt mig.



På dammiddagshelgen anlitade jag vår yngsta dotter Linnea att göra all mat då hon är grymt duktig på det och åter gjorde hon det med bravur. Det blev bruchetta till förrätt, egentillverkad ravioli med vitvinssås och smörstekta kantareller samt chokladpudding med färska bär och kolakaka.
Det var så grymt gott och jag är så himla stolt över henne.
Frukosten dukade hon också upp till oss ..... och ja, hon fick betald! Det var så himla lyxigt att ha någon som både gjorde maten, serverade och plockade undan.

Håkan var också hemma, men han var mest i ridhuset och "förvisad" till vardagsrummet.
Har man dammiddag så har man.


Hoppas er helg också har varit ljuvlig!
Satsar på fler strålande höstdagar och att jag får ta en tupplur med min fyrbenta följeslagare i växthuset! Efter att vi tog bort planteringsbädden och ersatte den med en gigantisk bänk med massor av kuddar har det blivit en riktig favoritplats!
Vem har sagt att man måste ha växter i växthus? Här inne växer själar och tankar! 
Växterna får vara ute!


Må bäst!