måndag 28 april 2014

Val av golv - ljust eller mörkt?

Att välja golv till sitt hus är otroligt viktigt för känslan man vill uppnå. Mörkt eller ljust är en smaksak. Det finns även en praktiskt vinkel på det hela. Slitage, utsatthet för sol, smuts och vatten.
Trä eller klinkel? Stora eller små plattor? En, två eller trestav  eller kanske även riktigt plankgolv. Det finns många aspekter.

Tänker inte gå in på alla golvtyper, men vill gärna visa skillnaden på parkettgolv och kanske hjälpa till med besluten när det gäller ljust eller mörkt golv samt en, två eller trestavig parkett.

Billigast är trestavig parkett, men jag tycker det ger ett rätt så stökigt intryck - som ett lapptäcke. 
Kolla denna bilden av ett golv i Ask - Kährs Skagen, så förstår ni kanske vad jag menar:


Samma bild med ljus ekparkett - Kährs ek Nouveu Snow:


I många New England hus är det populärt med mörkt golv - här Ek Romanov:


Kaptensgolv är också populära, dom är smalare än enstav och mera markant mellan brädorna. Personligen tycker jag det tar mycket energi från rummet, men det är som sagt en smaksak och det beror mycket på vilken inredning man väljer till. 
Även detta golvet kommer från Kährs och heter Ek biarritz:


En tanke när man väljer golv är att tänka på dom träslag man redan har i huset. Detta rummet med möbler från Artwood som har en lite mera rustik "driftwood" känsla kanske skulle ha ett golv likt detta - Kährs Ek Sture:Alla bilder från detta inlägg kommer från Kährs. Var inom Kährs hemsida som jag tyckte var rätt trevlig. Gillade deras miljöbilder och att man verkligen kan prova olika golv på samma miljö och se skillnaden.

Vem önskar sig inte en glasutbyggnad med utsikt över havet? Visst påverkar golvet upplevelsen av rummet?

3 stav - Kährs Ask Skagen:


En stavig ljus ekparkett - Kährs ek Nouveu Snow


Enstavig mörk ek-parkett - Kährs ek Romanov


Kaptensgolv - Kährs Ek biarritz


Ljusa golv gör rummet större. Mörka golv tar mera energi och kräver nästan att man har lite mörka detaljer i inredningen för att "lyfta" golvet.

Här är samma golv med en annan inredning:

 

Ja, vad säger ni? Ljust eller mörkt? En, två eller trestav?
Själv är jag väldig förtjust i mörka golv, men har en liten kärlek till ljusa golv också. Jag tycker det är viktigt att tänka på vilka möbler man har och vilken stil man önskar på huset när man väljer golv. Olika golv ger olik karaktär.

Det negativa med för mörka eller för ljusa golv är att smuts syns väldigt väl - både damm, hundhår och lera. Det optimala golvet ur smutssynpunkt skulle nog vara ett gråtonigt golv typ dessa tre enstaviga parketterna:

Kährs - Ek Danaborg

Kährs - Ek Indossati 

Kährs - Ek Sture 

Ju mera varierat golvet är ju mindre smuts syns. Å andra sidan kan golvet upplevas för stökigt och stjäla energi från övriga rummet om det är för "stökigt". 
Detta är något man får gå till sig själv och diskutera. Hur har man det hemma? Har man husdjur eller barn - eller både och? Jag som själv har ett mörkt ekgolv förbannade mig själv mycket i början av bygget när det bara var lera runt byggarbetsplatsen. Då undrade jag verkligen vad jag hade valt. Nu när vi har gräs och grusgångar upplever jag inte alls något problem, men är man pedantisk lagd måste jag ändå avråda er från att välja väldig mörka eller väldig ljusa golv.

Här en bild från mitt kontor med ett mörkt enstavigt parkettgolv från Berg & Berg. XL Dalarna heter golvet som är en oljad ekparkett:


Jag försökte med olika golv på detta New England hus hos kund. Vardagsrummet med mörkt golv:

Vardagsrummet med ljust golv:

Kunden i detta projekt väljer mörkt golv. Eller vem vet - efter att ha sett detta inlägget så kanske det går mot gråbrunt.

Detta klassiska New England hus har också fått olika förslag med olika typer av golv:Vardagsrum med mörkt golv:

Vardagsrum med ljust golv: 

Detta projekt är inte klart än så vi får se vad kunden väljer för golv. 
Hoppas detta inlägget kan hjälpa dom att välja. Då jag vet att dom både har barn och hund så kanske en mera gråtonad ekparkett är att föredra.

Önskar er lycka till med era golv!
Oavsett vad ni väljer så rekommenderar jag er att välja samma golv i hela huset så att ni får en helhetskänsla och upplevelsen av ett större hus. Har man klinkel och parkett i samma rum rekommenderar jag er att välja färger som passar varandra. Prova er fram - lägg parkettbiten och klinkelbiten bredvid varandra - passar dom? 

Må så gott och njut av dom sista dagarna med sommarvärme!