onsdag 24 oktober 2012

Trappa för New England hus

 Jag jobbar ju med att rita hus och just nu har jag flera uppdrag i New Englands arkitekturens tecken. Även jag söker inspiration på nätet och i bloggar, både i Sverige och utomlands. Inför ett av uppdragen har jag letat efter vackra trappor som skulle passa till huset.

Delar med mig av mina fynd - här är trappans stil och placering i fokus.Vilka otaliga idéer det finns. Vilka otaliga stilar och möjligheter. Trappor kräver sin plats och är rätt så dominerande. Därför är trappans utformning och placering otrolig viktigt för husets känsla och funktion. 

Trappan är kopplingen mellan husets olika plan och det är viktigt att den är placerad så att den är lätt-tillgänglig och binder ihop huset på ett funktionellt sätt. Jag tycker också det är viktigt att trappan speglar huset. Trappa och hus-stil skall passa ihop.

Trappan är ofta placerad i hallen. Ofta har jag sett att trappan kommer ned precis där man trampar in med smutsiga och sandiga skor. Ingen skön känsla när man kommer springande barfotad på morgonen och trampar i gårdagens ler och sand-samling. 
Det är lämpligt att trappan ligger lite inn i hallen så att detta inte sker. Samtidigt är det en avvägning på hur mycket plats en trappa får ta i huset. Trappor tar plats. Trappor kostar. Plats kostar.

Stora trappor är snygga - stora trappor tar mycket plats.
Här några stora trappor som har fått mycket plats och blivit som ett eget smycke:Större trappor placerade i vardagsrum. Trappan har blivit integrerad i hela huset.

Här är en av trapporna från den svenska tillverkaren Drömtrappor.
Trappan heter just New England:Drömtrappor har flera trappor som passar till New England hus. 
Modellen nedan heter Stenungsund:


Även vi på gården har en stor trappa som är nära kopplad till vardagsrummet.
Det ser ut som det bara är ett litet loft på ovanvåningen, men här finns hela sovrumsavdelningen med 4 sovrum och 2 badrum.


Sverige har flera duktiga trappleverantörer. Här en trappa från Trappfabriken i Rättvik:
Trappan Landhaus från Trappkompaniet använder minimal yta och har även förvaring under.
Både snygg och praktisk.


Nedan visas en snygg trappa, men just denna tycker jag är lite felplacerad. Det är just här man tenderar att ramla rakt ned i smutsen från ytterskorna när man kommer ned från ovanvåningen. 
En klassisk sekelskiftestrappa som passar riktig bra till ett New England hus.


En annan vacker trappa som är placerad på rätt sätt enligt mig; nära hallen samtidigt som man inte trampar rakt ned i ytterdörren. Nackdelen; kräver stort utrymme och takhöjd.


En lite mindre trappa som inte tar så mycket plats, men fortfarande är väldig vacker. 


Trappor kan även användas till förvaring.
Nedan en trappa med plats för TVn.


eller en trappa med vitrinskåp:  I mitt sökande på trappinspiration hamnade jag på den norska bloggen Camilla at Home
Här hittade jag både hennes egna trappa som är riktig snygg samt en samling av inspirationsbilder. Bloggen verkar inte vara så aktiv längre, men den är helt klart värt ett besök.  Den är ambitiös - som en tidning - med otaliga inspirerande sidor i New England anda. Och Camillas hus är en riktig New England Dröm.

Här Camillas egna snygga trappa:


För att göra det enkelt för mig och för er tackar jag Camilla så otroligt mycket för hennes inspiration och visar nedan på flera av dom trapporna som hon har hittat under åren:

Bågar och bågformiga dörrar är inte helt min smak, men här fick dom till det:


Avslutar trappinspirationen med en riktig stor trappa från ett Cape Cod hus från bloggen Hooked on houses 


Trappan tillhör detta vackra Cape Cod hus - ett nybyggd hus som är en kopia av ett gammalt. Någon som är sugen? Jag ritar gärna ett sådant till dig ;-)


Nu har jag fått massor av inspiration och sätter mig ned och ritar vidare.
Kolla gärna min hemsida så får du se några av projekten jag ritatMå bäst och ha en härlig dag!


4 kommentarer:

 1. Hejsan.
  Har smugit runt här på din blogg ett tag men nu måste jag ge mig tillkänna och säga att jag tycker du är mycket duktig.
  Vilket drömyrke det måste vara att rita hus!
  Så kul och spännande................

  Det där med trappor är inte lätt, väldigt viktigt hur den är placerad i huset.
  Min favorit av de du visade är nog ändå den som heter Stenungsund, jättesnygg och smälter in så fint i huset............

  ha en fin fortsättning på dagen,
  Anneli

  SvaraRadera
 2. Tack Anneli, vad trevligt! Ja, trappor är inte lätt. Måste nog säga att det är ett av dom svåraste områden. Man vill ju ha en snygg trappa samtidigt som man inte vill ge den för mycket plats. Dom flesta varken får eller har råd att bygga jättestora hus, samtidigt inspireras man av amerikas stora och vackra hus med jätteytor och jättetrappor. Det blir mycket trixande att få det ned på svensk standard. Därför är det så bra att det finns duktiga svenska trapptillverkare som har tagit till sig utvecklingen.
  Och drömjobb - ja, det har jag verkligen. Jag tycker det är otroligt roligt att hjälpa andra att förverkliga deras dröm.

  Må bäst och njut av hösten!

  Heidi

  SvaraRadera
 3. Hej! Fastnade för Stenungsunds trappan! Vet du ca pris på den? Mvh Josefina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Josefina! Jag vet inte vad trapporna kostar. Du får kolla med trapptillverkaren.

   Lycka till!

   Heidi

   Radera