torsdag 7 november 2013

Sveriges Charmigaste hem skal bli snyggt på utsidan

Har julaftonstämning i mitt huvud. Känner mig som ett barn som har fått den där presenten som man längtat så länge efter. Den fick jag igår. Idag har jag fått igång den; ny dator och ny uppgradering av mitt arkitektritningsprogram Chief Architect.

Även om jag inte har tid, så har jag tagit mig tid idag att gå igenom nyheterna i programmet. Mest av allt handlar det om att jobbet kommer att gå fortare med snabbare dator och bättre funktioner i programmet, men som det barn jag är tycker jag det var extra roligt att även få "nya möbler" och prylar i programmet. När jag såg att det fanns både snögubbar och julkransar så fixade jag till en kunds ritning och fick extra julstämning på köpet. Har jag julstämning i huvudet, så får mina ritningar också det.


Detta är 20-talshuset som jag tidigare har visat. Kunden önskade en ganska stor utbyggnad och en "american porch" runt huset så man kan vara ute och njuta både sommar som vinter.
Såhär ser huset ut nu: 


Det blir lite skillnad! Först hade kunden önskemål om att göra om 20-talshuset till ett mera New England inspirerad hus, men efter flera förslag har vi enats om att vi håller oss kvar i 20-talet och lånar vissa funktioner från den amerikanska ostkusten.

Såhär har tidigare förslag sett ut:
 På dom första förslagen var tillbyggnaden på samma nivå som ursprungshuset, men efter att ha gjort en grundligare markanalys bestämde vi oss för att göra tillbyggnaden 6 trappsteg upp. Detta är radonmark och man vill inte gräva sig ned i den, så vi höjde oss upp ovan mark.


I början provade vi svart tak och svarta fönsterluckor. Nu har vi gått ifrån det och gått tillbaks till tegeltak och utan fönsterluckor. 
Först gjorde jag lite mindre verandor, men nu har vi gått in på linjen att göra verandorna stora så man båda duka långbord på verandan och kunna gå runt från entrén utan att behöva gå igenom huset. Med många barn i huset blir det även den perfekta lekytan ute.

Både groventrén och huvudentrén är på framsidan. Förhoppningsvis kommer groventrén att användas mer flitigt då. Tänk att få en stor entré att smutsa ned med overaller, leriga kängor, lite mossa och pinnar och annat som ungarna tar med sig. Det blir nog bra det här. Både snyggt och praktiskt.

Här är förslaget till groventré. Toalett finns i nära anslutning så man slipper trampa in i hela huset för att gå på toa. En bänk där under fönstret och det är bara att flytta in:Såhär ser huset ut nu:


Samma vy enligt tillbyggnadsförslaget. Det är groventrén som är närmast:


Som ni ser så är det ju ett helt nytt hus som byggs till. Kolla gärna min kunds blogg om ni vill se mera av inredningen och hur det utvecklas vidare. Sofias hem blev 2012 framröstad av Expressens läsare LEVA & Bo till Sveriges Charmigaste hem. 
Som Sofia själv säger - det var inte utsidan som fick priset. 

Nu skall dock utsidan få bli lika fin som insidan.
Min kund heter Sofia Leanders och är grafisk formgivare. Du hittar hennes blogg på http://bloggar.aftonbladet.se/knaada/.

Här är fasaden mot ost idag:


När tillbyggnaden är klar kommer den istället att se ut såhär:


Fasaden mot väst som var så tråkig så tråkig får nog den största förvandlingen:


Här öppnar vi upp från köket med en altandörr ut mot den nya verandan. Vi lägger till extra fönster i hörnet så hörnet blir ljust och trevligt även om man får ett verandatak utanför. Här kommer det nog bli trevligt att sitta långt ut på sommarkvällarna.


Själv fortsätter jag jobba med nya trevliga projekt som jag kommer att berätta om ganska så snart.
Vill du se flera av dom projekt jag jobbar med? Kolla då mitt företags hemsida: Dreams & Coffee AB

Ser dock fram emot helgen när vi skall bygga stolpar till vår nya grind.
Förre helgen gjorde vi gjutningen till stolpfundamentet. I helgen skall stolparna upp och grinden hakas på. Hoppas också på sol och några ridturer ut i skog och mark.

Må bäst!


5 kommentarer:

 1. Säger som jag brukar.....................du måste bara ha världens roligaste jobb!!!!!!!!
  Vilken fantastisk förvandling!
  Trodde inte man kunde göra sådana förändringar.
  Men.......................en fråga...........som jag förstår om du inte kan svara på här................men vad blir kostnaden egentligen för ett så här stort projekt ..................vore intressant att veta för framtida renovering av vårat fritidshus. Du kan ju kanske maila mig?

  Önskar dig en fin helg,
  Kram Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anneli!

   Ja, jag har nog världens roligaste jobb.

   När det gäller kostnaden för en sådan tillbyggnad beror det fullständigt på hur man bygger upp det, om man gör det själv eller har hjälp med allt, eller gör en kombination av båda. Det beror även på materialval m.m. Finns det kök med så kan ett kök variera med upp till en halv miljon beroende på köksleverantör. Fönstertyper är också avgörande. Så det är svårt att svara på.

   På nybyggen brukar man tänka att varje kvadratmeter kostar mellan 14 - 18 000 kronor nyckelfärdigt (material och arbete - allt klart). Även där kan man både få det under och över beroende på byggteknik och materialval. Men det är en bra riktlinje och min erfarenhet är att man brukar hamna där omkring även vid tillbyggnad. Dom första kvadratmetrarna är dyrast.

   Det är bara att räkna på och sök information om man tänker bygga ut. Mycket svar kan man få av andra som bygger på Byggahus.se http://www.byggahus.se/

   Lycka till med dina projekt framöver!

   Må bäst och ha en trevlig helg!

   Heidi

   Radera
  2. Kolla på länken från Byggahus.se, så får du mer svar på vad det kostar att bygga: http://www.byggahus.se/ekonomi/vad-kostar-det-att-bygga

   Heidi

   Radera
 2. Men nu blir jag ju såå sugen på att bygga nytt igen! Med dig bakom spakarna! Så roligt att följa dina projekt och höra hur ni tänker.

  Ha en fin helg!

  Kram Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju lite tur - jag får ju följa alla dessa roliga projekt från början till slut och mest sätta fokus på den kreativa delen. Snacka om tur!

   Det är ju en hel del som skall göras efter mitt jobb är slut. Det är då det energikrävande kommer för kund.

   Ha en underbar helg du med!

   Heidi

   Radera