tisdag 12 augusti 2014

I år blir det ridhus - bygglovsritningarna klara

Vi har pratat om det länge - att bygga ridhus, men placeringen har inte känts helt rätt. Det är ett stort hus som är svårt att bara gömma bort även om vi har drygt 8 hektar mark.

Vi har stegat och mätt, provat olika alternativ och plötsligt en dag nu i sommar kom vi på den optimala placeringen. Placeringen gör det möjligt att trolla bort lite av det avlånga huset som har en låg taklutning. Jag gillar inte låga taklutningar, men med en "farstubro" som bryter av mitt på ena långsidan kommer hela huset att upplevas kortare. När farstubron nu får en 40 graders brant taklutning upplevs hela huset få en högre taklutning än verklighetens 18 grader. I farstubron skall vi förvara hopphinder, fyrhjuling, harv m.m. Här kan man också sitta och titta på när någon annan rider.

Här är det!Entrén alá farstubron får en taklutning på 40 grader, precis som resten av gårdens byggnader, medan själva ridhuset har en takvinkel på 18 grader. Nu känns det som om ridhuset blir en del av gården.

Visst passar det bra till denna gård i New England stil?


Det åttakantiga fönstret på gaveln på ridhusets farstubro kommer igen på flera gavlar på husen - nedan visas det på TV-rummets gavel. Jag har ett sådant på mitt kontor också, samt ett på garagets gavel. 
Jag gillar att husen har något gemensamt drag och att det är en helhet.


Nu är bygglovshandlingarna utskrivna och klara - redo att skicka in till Stadsbyggnadskontoret:


Vi har varit i kontakt med flera leverantörer och byggare av ridhus och efter offertförfrågan väljer vi att ha vita stålbalkar framför limträbalkar. Visst är det vackert med limträ, men det kostade över en halv miljon extra så vi väljer stålbalk. Jag tycker nog vita, ljusa balkar blir rätt så snyggt det med!


Vårt ridhus kommer att vara 25 x 48 meter och ha en stängd kortsida (mot stora vägen) och en stängd långsida (mot vår egna väg i Norr). När jag skriver stängd menar jag att vi kommer att ha fönster åt dom hållen.

Åt syd och ost kommer vi ha öppet ridhus med vindduk som skydd för väder och vind.


Jag upplever många ridhus som mörka och instängda och det är en känsla som jag inte gillar. Vi önskar ett ljust och luftigt ridhus då vi har en vacker omgivning runtom att titta på. 
Därför har jag ritat det så öppet som möjligt. Där ridhuset har sina öppna ytor har vi våra skogsdungar så det blir både skydd för vind och en vacker utsikt. Fönstren kommer att vara på fasaderna mot vägen och dom stora fälten i Norr. Jag tänker att det blir ett bra skydd för vinden.Ja, nu är alltså bygglovsritningarna utskrivna.
I morgon lägger jag dom på brevlådan - så är det bara att vänta.
Hoppas vi kan både starta och avsluta bygget nu i höst!Spännande höst väntar!


8 kommentarer:

 1. Hej!

  Alltså snacka om dröm!! det skulle man haft i alla år man ridit i ur och skur :-)

  Lycka till! jag ser fram emot att följa bygget!

  Kram Nettan

  SvaraRadera
 2. Vackert!!
  Härligt att ni förverkligra era drömmar..

  SvaraRadera
 3. Helt, helt underbart!
  Vilken dröm att få till detta. Det ser ju ut som det alltid har legat där på bilderna.
  Lycka till!
  kram Monica

  SvaraRadera
 4. Amelie Ivarsson15 augusti 2014 00:36

  Vilket ridhus!!! Så vackert och väl genomtänkt. Är själv dressyrryttare och älskar det "rena" ljusa intrycket detta ger. Vilken inspiration att bara få rida i ett sånt här ridhus under dom kalla månaderna i Sverige. Kikar dagligen på din blogg och "hämtar" inspiration och ideèr till min egna gård;) Tänk om man en dag kan förverkligen en sådan dröm. Keep up the good work:) Kram Amelie

  SvaraRadera
 5. Anette Leijonwall18 augusti 2014 01:24

  Åh så snyggt! Kommer att bli toppen!
  Anette

  SvaraRadera
 6. Wow! Så otroligt snyggt! Ett riktigt drömridhus!

  SvaraRadera
 7. Riktigt snyggt!! Gillar verkligen idén med de öppna sidorna! Ljust och fräscht.

  SvaraRadera
 8. Vilken dröm att ha ett sånt ridhus, jättefint!!
  Ska bli kul att se bilder från när det är färdigt

  SvaraRadera