måndag 11 april 2016

Plantering av träd runt ridhuset

Nu är äntligen våren här med alla projekt som bara väntar på att bli gjorda. Dom flesta projekt skall göras i sommar när vi är lediga, men några projekt såsom att plantera träd måste göras nu så tidigt som möjligt på våren. Det kan inte vänta!

Ridhus i all ära, men det är stort och även om jag själv har ritat det och har försökt göra det så snyggt som möjligt så tycker jag ändå det är ett väldigt stort och dominant hus. Jag tänker att det kanske "försvinner" lite om det får lite större träd planterade runtom. Det är svårt att få tag i stora träd men en av gårdarna bredvid hade några extra stora träd som dom inte behövde. 

Här är vi iväg för att gräva upp första träden. 
Hela 4 stycken stora kastanjer skall planteras runt ridhuset. 


I början trodde jag nästan att vi skulle få ge upp med att gräva upp träden. Det är både tungt och dom stod trångt. Men Gustav Larsson på Larsson Entreprenad som hjälper oss är duktig och visst klarade han det med bravur. Han fick upp en stor rotklump.


Här på vackra Wärnsta gård finns det många fina träd och dom har själva vackra alléer med ädelträn på många ställen.

Pappan till han som nu har gården planterade dessa träd från frö till planta för måååååånga år sedan. Många av träden blev använda till alléer runtom på gården. Några träd blev kvar.
Nu har dom växt sig riktigt stora och vi hoppas dom kommer att klara sig här hos oss. 
Tänk om han som planterade dessa träd fick se vad dom blev använda till. 
Jag hoppas han skulle bli glad då!


Ett träd på väg:


Två kastanjer skall stå framför entrén på ridhuset medan två kastanjer får stå på var sida om gaveln mot vägen.


Ett stort hål krävs. Gustav Larsson har även grävt ned ett dräneringsrör under rötterna så att man lättare kan vattna rotsystemet och även för luftning av rötterna. Dessa goda råd har han fått av en erfaren trädgårdsmästare och jag hoppas att dessa goda råd hjälper träden att överleva.


Nu står det uppe - vattnat och klart! Jag måste säga att detta med träneringsrör underlättade verkligen vattningen. Nu har träden fått tusen liter vatten. Det får räcka för idag!


Nu skall vi "bara" gräva upp och plantera 3 kastanjer till!


Medan vi jobbar njuter hästarna i vårsolen!


Vi håller även på med ett annat projekt och det är att sätta trästängsel runt hela hagen. I helgen sprayade jag var alla stolpar skall stå medan dottern fick lägga dit stolparna. Gustav får hjälpa oss att trycka ner dom i marken. Det blir för jobbigt att göra för hand och vi har endast fyrhjulingar som maskiner på gården. Även detta är ett projekt som behövs göras nu medan marken är lite blöt. I sommar blir det hårt som sten och då är det näst intill omöjligt att lyckas med.


Det fanns även tid till mys i helgen. Här är mellandottern med Thaihunden Patric. Patric kom till oss från Thailand i Augusti och han har verkligen anpassad sig till livet på gården. Han älskar att vara med när vi jobbar och när det vankas mys är han inte sen med att ligga bredvid eller på oss i soffan.
Vill du veta mer om hur lätt det är att adoptera en hund från Thailand - skriv ordet Thaihund i sökfältet här i bloggen. Mer om Patric hittar du även i ett inlägg HÄR.


Även ridning fanns det tid med under helgen.

Yngsta dottern rider sin welsh mountain ponny Solo. Visst börjar hon bli stor för honom, men än så länge fungerar det bra. Det kommer bli ledsamt när han bli för liten för henne. Hon gillar verkligen den lilla ponnyen och han gillar henne. Så jätteledsamt blir det dock inte. Solo kommer finnas kvar på gården och han är en toppen häst att köra vagn med.


Njut av våren! Det gör vi!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar