onsdag 18 april 2018

Det var en gång - del 3 - Vardagsrummet

Bilder från vårt tidigare hem var med i tidningen Drömhem & Trädgård våren 2011 där vackra bilder från vårt hem visades upp. Ibland när man ser reportage i tidningen tänker man att "såhär vill jag ha det" och man tänker liksom att hemmet man ser alltid har sett så ut. 
Det har det sällan. Iallafall inte vårt gamla hem.

Här var vårt vardagsrum på drygt 20 kvm med innermåttet 4,5 x 4,5 meter.Vårt förra hem var verkligen ett drömhem ..... när det var klart.
När vi köpte huset 1995 var det nergånget och inte alls särskilt charmigt.
När ungarna tittar på bilderna av huset innan dom var födda skakar dom på huvudet och undrar hur det står till i vår skalle.

Det pappspända taket var upprivet och allt såg mörkt och murrigt ut.
Ber om ursäkt för den otroligt dåliga fotokvaliteten. 


Håkan och jag såg däremot bortom allt bråte och tänkte att vi skulle skaffa oss ett drömhem av detta skal av ett charmigt litet Nationalromantiskt hus från 1917.

En bild från hallen till vardagsrummet - år 1995:


Samma vy efter renovering när plastmattorna var borttagna, golvet slipat, väggarna spacklade och målade, nya listverk, nya elementskydd ...... mycket arbete:


När vi köpte huset var jag lite förtvivlad över att kakelugnen hade kakel med båtar på, men när vi flyttade in visade sig att båtarna endast var klistermärken.
Glad blev jag att det nu var  en vacker kakelugn som fungerade:


Samma kakelugn efter renoveringen:


Bakom den dolda dörren i hallen fanns den minsta toalett man kan tänka sig. Det var faktiskt den enda toalett som fanns i huset när vi flyttade in. Med målarfärg och extra arbete blev den charmig. Det fanns dock inte plats med handfat så man fick tvätta händerna i köket.

Ingen tillgänglighetsanpassning här inte:Vi köpte en gammal pardörr från Gysinge byggnadsvård som jag renoverade och satte in i dörröppningen mellan hallen och vardagsrummet. Ambitionsnivån var på topp.
Vi lärde oss mycket om byggnadsvård, pappspända tak och väggar, färg, måleritekniker, listverk, profiler m.m. 

Kom ihåg alla som anser att ni inte kan någonting - det gjorde inte vi hellre. Ingen är född med en målarpensel eller hammare i handen. Det finns däremot jättemånga människor som har skaffat sig kunskapen och gärna delar med sig av den. Numera finns även massor av information på nätet. 
Läs på och ta det lugn så blir det bra till slut. 
Det går bra att misslyckas också - det mesta kan man göra om.

Här jobbar jag med att ta bort färg från den gamla dubbeldörren som också var rutten på delar av träet. Även det lagades så att dörrarna blev vackra smycken i huset.


Som ni ser på bilden ovan var det inte en så värst vacker trädgård. Nu är bilden tagen på våren, så grönskan syns inte, men tro mig - rabatterna var fyllda av ogräs. Det fanns ingen växt att bevara.

Samma vy några år efter när friggeboden var byggd och trädgården fixat:


I nästa inlägg skall jag visa hur det såg ut på sovrummen på ovanvåningen och hur vi gjorde om där.
Visst blir man sugen att se vad som finns uppe i denna trappa?


Efter oändligt många timmar blev det bra. Trappan blev slipad trären, väggarna fick renoveringsgips för det var faktiskt inte särskilt vackert eller funktionsdugligt med pappspända väggar.

Planlösningen på ovanplan var speciell. Det var ett genomgångsrum med öppen spis och ett sovrum. I "skåpet" i sovrummet hade man ställt ett handfat och ett badkar.


Planlösningen i huset var inte en lösning som passade oss. Golvet i badrummet som var av asfalt (ja, det var någon svart hård sörja) bilades upp innan vi kunde lägga nytt golv och ändra på planlösningen så som vi ville ha det.
Det enda badrummet i huset var detta krypin (handfat och badkar) samt den lilla toaletten utan handfat i hallen på entréplan.


För att få en planlösning som skulle passa en familj valde vi att vrida trappan så att det blev en hall på ovanvåningen och två separata sovrum. Halva trappan revs alltså och en kopia byggdes på.

Planlösningen nedre plan:


Planlösningen övre plan:

Tyvärr har jag inte så många bilder på processen och innan vi blev klara, men såhär såg slutresultatet ut på ovanvåningen.


Här kommer trappan upp från nedervåningen.
Den lilla vindstrappan leder upp till vinden som vi sedan renoverade. Återkommer i nästa inlägg om vindens utveckling.


Vi gjorde en hall längs ena sidan så vi fick plats med två sovrum bredvid varandra.
I snedtaket gjorde vi platsbyggda garderober.

Det var lite jobb innan vi kom dit:I slutet på hallen byggde vi ett nytt badrum med dusch, handfat och toalett.


Vi satte dit ett takfönster för att få in lite ljus. Det var ju mycket snedtak och som ni ser så var det inte världens största badrum:Vi levde utan badrum i 2,5 år! När vi flyttade in sa vi att det var det första vi skulle göra, men som ni sett så fanns det många rum att ta tag i och renoveringsarbetet var omfattande. 

Toaletten på nedre plan fanns ju och i källaren fick vi duscha i det stora betongkaret som vi sedan gjorde om till minipool så att ungarna kunde bada där när vi var i tvättstugan.


Under tiden vi bodde i huset och renoverade var vi båda karriärister och jobbade mycket på våra vanliga jobb. På kvällar och helger renoverade vi. Vi gjorde allt själva förutom att bygga den nya trappan och allt V/A-arbete där vi tog in erfarna hantverkare.

Det kanske låter jobbigt, men jag kommer ihåg tiden som rolig! 
Av någon anledning lyckades vi både jobba, renovera, resa och umgås med vänner. 
Det var kanske därför det tog så pass lång tid att bli helt klar. Vi gjorde allt i vår takt.
Vi renoverade ett rum i taget och firade varje lilla steg.

Det var när jag blev gravid med första barnet som vi gjorde sista rycket och gjorde klart badrummet.
Jag lärde mig kakla, något som jag faktiskt varken hade gjort innan eller efter. Resultatet blev bra efter att ha läst på hur man skall göra. Jag är noggrann, nitisk och har tålamod.


Håkan lade golvvärme i badrummet innan flytspackel och kakling.


Hörs snart igen - jag måste ju visa sovrummen!

Må bäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar