söndag 22 april 2018

Springbreak - tävlingshelg

I helgen var det den stora tävlingshelgen för Håkan och två av våra hästar.
Spring Break i Axevalla.
Håkan tävlar i reining och denna gång tog han med Barbie och vår unghäst Luna som har själv har ridit in.


Inför en tävlingshelg är det en hel del fix. Sadlar skall rengöras, huvudlag likaså. Bootsen skall se snygga ut och skjortorna strykas.

Sedan får man ju inte glömma hästarna som skall tvättas och göras fina.


Som tur har vi haft sagolika vårdagar så det var skönt att vara ute och fixa hästarna.
Luna ser nästan svart ut när hon tvättas. Hon är en vacker och slank unghäst.

Barbie är också väldig vacker och vinner nog "längsta man" tävlingen om det nu finns en sådan. 


Manen tvättas, borstas och flätas för att inte tova sig.
Yngsta dottern får följa med och vara groom när Håkan tävlar.När allt är packat och klart är det bara att lasta in hästarna.
Dom är lätta att lasta, men hade dom vetat att dom skulle åka flera timmar och inte få stanna hemma över natten så hade dom nog inte gått in i det trånga släpet sådär lätt. Vilka otroligt snälla djur.

För hästarnas skull önskar jag att det hade funnits en tävlingsarena för reining i Mälardalen. Då hade man kunnat tävla över dagen och jag tror att både ryttare och hästar skulle må bättre. Det hade även varit bättre för både miljön och ekonomin. 
Men vem är jag som önskar - jag tävlar ju inte och kommer aldrig göra det.


Tidigt på fredagsmorgonen tävlade Håkan med unghästen Luna som han själv har ridit in med stöd från sin tränare Waldemar Wass.


Det var en mycket stolt Håkan som mottog förstapriset efter en ritt med en score på 70,5.
Detta var Lunas andra tävling och tredje gången hon lämnat gården och åkt hästtransport. Vilken prestation av en otrolig läcker häst som bara är 5 år. 
Tja - Håkan är rätt duktig han med!Håkan och Luna gjorde allt rätt på första ritten.
Stort grattis - förstapriset var välförtjänt. Det känns extra stort när man vet att Håkan har gjort allt jobb själv - ja, med lite coachning av Walle.


Luna är en otrolig cool individ. Hon har varit cool sedan hon kom till oss som 1-åring. Hon har en sådan självsäkerhet och är inte rädd för någon eller något. Hon har rätt psyke och talang.


Jag skulle så gärna ha sett vinnarritten, men fick nöja mig med att se på live-sändningen via datorn.
Luna är ett 5 årigt quartersto som egentligen heter Custom Ruf Style.


Barbie som är 10 år kom på tredjeplats i samma tävling. Det är så lustigt att hon på hemmaplan presterar långt över det hon presterar på tävlingsbanan. Egentligen är hon bättre än Luna. Hemma plussar hon på alla manövrar och det ser riktigt bra ut. När hon kommer på tävlingsbanan är det en helt annan häst. 
Hon gillar verkligen inte att tävla. Hon trivs inte i denna miljö.


Håkan berättar att hon blir som förbytt när hon kommer till tävlingsarenan. Hon gnäggar och ropar på sina kompisar. Hon beter sig nästan som en hingst. Hon blir orolig och svår att få kontakt med.
Det är så tråkigt, för här hemma är hon den mest fantastiska individ vi har. Hon är grundsnäll, trygg, stabil och riktig, riktig duktig. Sedan är hon ju grymt snygg med sin långa man och tjocka svans.Vi får väl acceptera att vissa individer inte är gjord för tävling.


Som det ser ut nu blir nog det här dom sista tävlingsbilderna av damen på ett tag.
Hon skall få vara hemma på gården och vara den fantastiska häst som hon är och hon köptes faktiskt inte för att vara tävlingshäst. Det var jag som köpte henne för att jag ville rida lite reining i ridhuset. Jag är inte alls så bra som Håkan att rida och när han red henne såg det så himla snyggt ut. 

Det var ju bara för att hon var så duktigt att Håkan kände att det skulle vara roligt att träna henne mera och prova tävla henne också.  
Nu har vi provat och vi vet att hon mår bättre hemma. 

Själv satt jag hemma och tittade på några av ritten på dator via direktlänk.
Här en bild från datorn. Barbie heter faktiskt Jacie Jo Jackpin, men vi bytte namn på henne då vi tyckte hon såg ut som en Barbiehäst.


Det var inte bara Barbie som gnäggade och ropade efter sina kompisar. Här hemma på gården ropade hästarna som var kvar på dom två som lämnat. Diva var klart värst - och ropade om och om igen och gick runt i hagen och letade.


Det var ett himla liv och den första dagen var dom andra lite oroliga i hagen och sprang runt och letade. 
Vi har en fin liten flock på 6 individer och det märks när någon lämnar.

Lyckan var stor när dom kom tillbaks och lugnet sänkte sig över flocken igen.


Stackars Barbie var helt slut. Hon har nog varit så stressad på tävlingen att hon inte har vilat tillräckligt. Hon hade inte legat i boxen under dom två nätterna dom var där. Här hemma har hon legat ned mycket och länge under hela söndagen. Hon har varit som en tonåring som varit på sin första fest.


Helt "död" men äntligen hemma!
Det var inte förrän på eftermiddagen som hon verkade återställd ..... en tonåring efter sin första fest ...


Medan Håkan har tävlat i Axevalla i helgen och haft yngsta dottern med som hjälpreda (groom som det heter bland hästfolket) så var jag och mellandottern hemma och njöt av vårsolen.

Vi har tränat hundarna i att acceptera våra nya höns som älskar att sprätta runt i trädgården.
Det enda tråkiga är att dom gillar tulpanerna som precis kommit upp lite. Men vad gör väl det när vi får ha fina höns i rabatterna istället.


Det har gått över förväntan. Vi kan inte helt lita på alla hundarna, men det har gått riktigt bra under helgen. Hönsen har fått varit ute i trädgården hela dagarna och jag måste erkänna att det är riktigt mysiga individer.  Jag har varit lite skeptisk över höns då jag inte haft något erfarenhet av fåglar och inte gillar djur i bur, men nu är jag bara kär i dom. Helt rätt beslut att skaffa höns och så får vi ju så goda ägg.

Det är endast på nätterna dom får vara i sin inburade hage. Dom går in dit när solen går ned. 
Det känns riktigt bra. 
Vi vill ha lyckliga djur här på gården.


För dom som varit iväg har det varit både en givande helg med egoboost samt även en viss frustration när det inte helt går som planerat. Håkan valde att åka hem en dag tidigare när han märkte att hästarna inte trivdes längre. 
Han fick visa vad Luna kunde och man skall ju sluta när flaggan är i topp.

För oss som varit hemma har det varit en riktig ljuvlig helg med sol och varmt.
Vi har både hunnit med en Stockholmstur och att vara hemma och njutit av solen.
Långa hundpromenader och slapp i utomhussofforna har det blivit.

Gammalt hö har krattats upp och storhagen är nu redo för vår och sommar.


Med grepen i högsta hugg får jag önska er en riktig härlig vår!

Nu är den äntligen här!

Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar