Satt och tittade på hästarna i morse när vi åt frukost. En och en rullade dom sig i leran - nästan lustigt att titta på. Och dom rullar sig på samma ställe. Måste vara något med att flocken vill lukta likadant.
Och det gör dom nog - dom luktar lera.
På vissa ställen i hagen är det rätt så lerigt. Nu är ju vår hage rätt så stor - drygt 4 hektar - så det finns stora torra ytor också. Men när dom rullar sig verkar dom vilja ha lite lera på sig. För urhästen hjälper det att ta bort ohyra. Urhästen verkar finnas kvar i våra hästar. Det ser inte så vackert ut när dom är leriga och rufsiga, men jag ser och märker att dom är nöjda.
Jag får ibland frågor om att ha häst på lösdrift. Tänker skriva lite kort om våra erfarenheter.
Jag kan ju börja med att skriva att det är något jag verkligen rekommenderar - både för djur och människa.
Att ha hästar på lösdrift innebär att hästarna bor i en stor hage och har endast ett vindskydd som skydd mot väder och vind. Hästarna går ute året om och väljer själv när dom skall stå inne. I vindskyddet finns det en halmbädd så att hästen kan ligga - också kallad ligghall. Det som är så läckert med halmbädden är att den är varm även om det är kallt ute. Det är flera lager med halm som ligger där och hästarna har kissat på halmen som ligger underst. Då "brinner" halmen och avger värme. Amoniaken i kisset märks inte så mycket i en lösdrift då ventilationen är total. Själv är jag väldig allergisk mot hästar och kan inte vistas i vanliga stall och ridhus, men med mina egna hästar känner jag ingen ting. Och vi har inga "allergihästar" - endast hästar som går på lösdrift. Våra hästar är American Quarter Horse, American Paint horse och en liten Welsch Mountain Ponny.
Just nu håller man på med en allergistudie där bl a våra hästar är med och forskarna vill kolla på vad är det som påverkar allergin. Det skall bli spännande att höra resultatet.
Tillbaks till lösdrift: Att ha hästar på lösdrift underlättar arbetet avsevärt. Inga tider att passa om man väljer som vi att ge dom närmast fri tillgång på foder. Är det så att man är är upptagen någon dag så är det bara att se till att hästarna har foder och vatten och så klarar dom sig själva. Mocka behövs också, men inte alls i samma grad som hos hästar i box. Vi mockar ungefär var 3e dag. Våra hästar bajsar mest ute i hagen. Vi ser till att halmbädden i lösdriften är torr och fin. Är det så att det har varit riktigt ruskigt väder under en lång tid och hästarna har "bott" i lösdriften får vi mocka varje dag.
Jag får ofta kommentaren om "Det måste vara jobbigt med så många hästar". Inte alls är svaret - jag tror vi ägnar oss åt hästskötsel ungefär 40 minuter varje dag. Då räknar jag inte med ridningen - bara att sköta hästarna med mockning, vatten och utfodring.
Man kan välja olika sätt att fodra ut hästarna när man har lösdrift. Antingen kan man köra ut en stor rundbal och låta hästarna äta fritt därifrån. Gör man det på det sättet minskar skötseltiden ännu mera. Detta kräver ju en traktor, och det har inte vi.
Vi väljer att mata hästarna 2 gånger per dag. Då kör vi ut maten med fyrhjuling och släp. Fördelen med detta är att vi matar på olika ställen beroende på mat och vind, sedan lär hästarna sig "leta" efter maten och blir på det sättet aktiva och får använda hjärnan. Dom får vandra runt lite och se vart vi har lagt högarna med mat. Jag lägger ungefär 6 olika högar runtom i hagen - så får dom vandra mellan högarna. Det är också bra för hästarna att vandra mellan mat och vatten. Det är mycket muskler på en häst - den behöver röra sig.
Tidigare provade vi med att fodra hästarna i fasta foderkrubbor, men vi märkte att det blev mera spill och hästarna blev mera passiva.
Vi väljer att mata hästarna så dom får stå i lä för vinden. Då trivs dom bäst. När det är sommar däremot tänker vi ibland tvärtom då flugor och myggor inte uppskattar vind så mycket.
Är det riktigt ruskigt väder händer det att vi matar hästarna i lösdriften och under deras verandatak. Det är inte optimalt, men så gäller det ju bara få dagar om året.
Våra hästar har en väldig stor hage med några trädungar. Detta gör att dom kan vandra mycket - och även springa som galningar när energin spritter. Det som är bra med trädungen är att där finns det grenar att gnaga på och mera vindskydd beroende på hur vinden blåser. Att ha stor hage gör att dom inte trampar sönder sin hage så mycket under den kladdiga säsongen. Våra hästar står inte i lera som så många andra stackare gör. Vi har mycket hårdgjord yta (med grus) utanför lösdriften och då vi matar på olika ställen varje dag trampar dom inte ned sig där dom matas. Att mata ut på olika ställen gör också så att hästen aktiveras och söker sin egna mat. Att ha hästar på lösdrift erbjuder hästen att vara häst. Man har inte problem med varken krubb-bitning, passivitet eller andra stressrelaterade beteenden. All forskning visar att lösdrift är det bästa för hästen.
Vår ligghall är anpassad för 8 hästar. Stallet har 6 boxar. Stallet använder vi mest för att sköta hästarna när vi skall rida. På den tiden vi har haft stallet har hästarna endast stått inne 2 nätter och en eftermiddag. Det var när någon av stormarna Sven, Emil och Ivar härjade.
Ligghall för hästar på lösdrift |
Hästarna i ligghallen |
Vi har täcken på våra hästar när det är riktigt kallt eller när det regnar mycket. I övrigt låter vi våra hästar utveckla vinterpäls. Om dom blir svettiga när vi rider ut om vintern låter vi dom torka genom att sätta på dom fliestäcken. När dom är torra tar vi av dom. Dom flesta rider ju max 1 timme per dag - känns som onödigt att klippa en häst och ha massor med täcken på den i 23 timmar bara för att man skall använda den i 1.
Nu har vi ju det lite extra enkelt då hästarna bara bor några meter från ytterdörren. Det går fort att ta av hästarna när dom har torkat upp eller solen börjar skina. Ser man att det blåser upp och börjar ösregna och man hör att det kommer att regna hela natten, ja då får hela familjen gå ut och klä på hästarna täcken. Är man många går det fort.
Vi har haft hästarna här på lösdrift i snart 3 år och har inte haft några skador. Hästarna mår riktigt bra och visar på bra flockbeteende. Dom gillar att vara nära varandra och söker skydd i varandra. Dom leker t o m. Många säger att ston inte leker. Det är inte fallet i vår flock. Här är det full fart. Vi blandar ston och vallackar och det är mycket lek i hagen.
Jag upplever att hästarna är mera harmoniska i hagen när dom får vara i flock. Om man är rädd att hästen skall bli förvillad och inte ty sig till människor så behöver man inte vara rädd för det. Våra hästar är lugna och harmoniska. Även om dom är flera hundra meter bort ropar jag bara på dom och så kommer dom i full galopp mot mig. Nu vet dom ju att det är jag som oftast ger dom mat och godsaker, men ändå. Jag måste filma dom när dom kommer - det är så häftigt!
Jag rekommenderar verkligen lösdrift - både för ryttare, ägare och häst. Lyckligare djur och mindre jobb. Kan det bli bättre?
Med sex hästar på lösdrift lägger vi ned max 1 timme per dag, och räknar jag med att vi fodrar ut 2 gånger per dag och mockar i lösdriften. En granne här som har 9 hästar i stall lägger över 6 timmar per dag på skötseln av sina hästar. Hon måste passa tiderna hela tiden för hästarna skall skötas med mockning, foder, täcken m.m hela tiden. Förra året när vi hade 8 hästar på lösdrift lade vi fortfarande endast 1 timme per dag. Och vilka hästar tror du mår bäst? För att inte snacka om vi människor.
Idag fick hästarna nya skor också.
Hovslagare Palmqvist med dotter skor våra hästar. Jätteduktiga är dom.
Dom stora hästarna är duktiga på att stå och bli skodd. Lilla Solo har varit rädd för sitt ena bakben, men efter Palmqvist började sko honom har det inte varit något problem. Är lillponnyen nöjd - är jag nöjd!
Men herregud vad lerig hästen är! Detta är vår tävlingshäst - fina quarter och reininghästen Wass a smart Colonel. När han kom till oss hade han nog aldrig varit lerig i hela sitt liv. Han var van med täcke mest hela tiden. Nu ser han ut som en islandsponny med sin långa rufsiga vinterpäls. Och jag tror minsann han är den hästen som rullar sig mest. Verkar som han tar igen för gammal ost.
Palmqvist varmskor och har hela verkstaden med i sin bil. Inte bara att dom gör ett gott jobb - dom är även trevliga och sedan tycker jag det är rätt skönt att dom är två. Vi tar bara in hästarna som skall skos, så sköter dom resten. Jag tackar!
Och så går nu dagarna!
Är så himla glad över att det var lite sol idag och varje morgon nu ser jag flyttfåglar som flyger över fälten. Nu är det vår!
Må bäst!