fredag 20 december 2013

Bygglovshandlingar klara - New England hus

 Åh, vad härligt! Jag hann göra klart ett av mina stora uppdrag precis nu inför jul. Bygglovshandlingarna är klara, utskrivna i A3 förmat och skickade till kund. 

Vald husleverantör för detta projektet blir Rörvikshus - samma husleverantör som levererade vårt hus.
Bygglovshandlingarna är även skickade till Rörvikshus
Nu får dom ta över och göra konstruktionsritningar, el, ventilation, avlopp, energiberäkningar och allt annat som krävs senare i bygglovsskedet. 

I mitt jobb som arkitekt är det otroligt viktigt att kunden är nöjd. Kunden är nöjd! Denna gången är även jag riktigt nöjd. Visst blir det här ett snyggt hus?


Jag tänkte dela med mig lite kort av projektet - från inspirationsbilder från kund till slutligt resultat.

Det hela började med att kunden kontaktade mig för att dom önskade att jag skulle rita deras drömhus. Kunden önskade ett New Englandhus med en viss känsla. Som tur var fick jag tillskickad en hel del inspirationsbilder som visade den känslan som kunden önskade i sitt hus.

Dessa bilder är från ett hus i Atlanta. Detta är ett himla läckert hus, men något New Englandhus är det inte. Materialvalen är sagolika. Efter diskussion med kund kom vi fram till att det är känslan med mycket fönster och högt i tak som är det viktiga.
Jag ritade flera förslag och efter att ha förkastad idéer, förstärkt andra, provat och ritat mera blev det slutligen såhär:


Högt i tak och mycket fönster! 3D bilderna är från mitt arkitektritningsprogram som jag jobbar med; Chief Architect. Gissa om jag är nöjd med programmet? Otroligt trevligt att kunna presentera lösningarna med sådana 3D bilder.


Visst blir det en läcker känsla i detta huset också? Här kan man ju bo!


För kunden var det viktigt att ha en trappa mitt i huset. Det var en skön känsla som dom ville ha. Det fick dom. Här är en inspirationsbild.


Jag har inlett ett samarbete med Rörvikshus och tagit fram detaljer och en standard för New England Hus så att det skall vara lättare för kunden att få ett New Englandhus med rätt känsla. Vi har tillsammans valt olika lister, golv, kök, badrum, dekorer runt fönster, pelare och fönsterluckor.

Nästa steg är att rita flera hustyper som Rörvikshus kan ha i sitt standardsortiment. Tyvärr har jag inte haft tid att göra det än då jag har haft så många egna kunder som vill ha en specifik kundritning, men under nästa år kommer jag att sätta av tid för att göra några riktigt snygga New England hus.
Dessa skal också kunna anpassas till kundens behov, men vara en mera färdig idé så det underlättar för kunden att välja.

Detta New Englandhus kommer att ha Rörvikshus nya standard för New Englandhus. Detta är dock inte ett kataloghus för Rörvikshus - det är en specialritad kundritning där jag är arkitekten. Mitt företag heter Dreams & Coffee AB.

Boytan på plan 1 är 193 kvm och på plan 2 är den 136 kvm. Delar av vinden är också inredd. Detta är ett stort hus som har en byggnadsarea på 281 kvadratmeter. 
Det är inte många tomter som har en sådan generös byggrätt. Sedan kostar det ju en hel del att bygga ett så stort hus - men det tar jag inte upp här. 


KÖKET

Jag fick även inspirationsbilder från köket. Här är känslan som kunden önskade:Såhär blir köket .... nästan. Luckorna är inte precis likadana, men fördelningen av skåp är på rätt ställe:


En köksleverantör som Rörvikshus nu samarbetar med är Nisseby Snickeri. Dom gör jättesnygga specialanpassade kök till ett bättre pris än konkurrenterna Kvänum och Lidhult och kvaliteten är minst lika bra. Flexibiliteten är total - dom gör precis det du vill ha. Riktigt snygga kök. 
Besök gärna deras hemsida: Nisseby Snickeri.
Det är Nisseby som kommer att leverera köket till detta hus.


En annan inspirationsbild jag fick var denna läckra dörren:Jag har lyckats placera en liknande dörr här i sovrummet - mellan walk-in closet och hall och sovrum. 
Nu gäller det bara att hitta en sådan läcker gammal dörr som kan pynta upp väggen samtidigt som den har en funktion. En sådan dörr skulle jag velat ha här i mitt kontor. Dörren är oftast öppen och då är det ju läckert när det är som ett smycke som hänger på väggen.På norrgaveln till denna New England Hus finns några spännande fönster:Bakom fönstren befinner sig Allrummet / TV-rummet på ovanvåningen. Visst blir det ett läckert rum?
Har kan man både umgås och ha sitt hemmakontor med utsikt över vardagsrummet nedan.Några exteriöra inspirationsbilder som jag fick ta del av innan jag startade upp projektet var från dessa tvåvåningshus. Även mitt hus var som inspiration.
RESULTATET

Och huset blev såhär - ett tvåvåningshus i New England stil med veranda typ American Porch. 
Byggnadsdelen som man ser närmast - den mindre byggnaden med mycket fönster innehåller en inomhuspool med bastu och plats för att lata sig. Det är vikdörrar i hörnet så att om sommaren kan man öppna upp hörnet och poolen blir nästan som en utomhuspool.


Bygglov är som sagt inskickat. Vald husleverantör är Rörvikshus. Arkitekten är jag - Heidi Mikalsen via mitt företag Dreams & Coffee AB.

Ser fram emot samarbetet med Rörvikshus. Rörvikshus var ju samma husleverantör som vi valde och jag vet att det är ett företag som gör ett riktigt bra jobb. Det känns skönt att kunna rekommendera ett företag som jag vet gör ett bra resultat.Om allt går som planerad kan familjen fira jul i sitt nya hus. Undrar på om dom kommer att dekorera det såhär?


Nu tar jag helg! Julhelg! Långhelg!
Ledigt! Sovmorgon! 

Alla julklapparna är inköpta. Nu skall vi i lugn och ro planera för maten, städa och bara njuta.

Jag kanske jobbar en liten snutt på måndag också. Har ett arkitektuppdrag till som skall skrivas ut, men allt är klart för det så det är bara att trycka på knappen, skriva ut, vika papper och lägga på brevlådan.

Lätt som en plätt!

Ha en skön helg!