torsdag 13 augusti 2015

Vi välkomnar ännu en Thaihund till familjen

I söndags kom han - vår nya familjemedlem - en hund från Thailand. Patrick är en riktig beachund som har levt på att vara med turister som bor på olika resorter på stranden på Koh Lanta. Han hade även en Thailändare som tog hand om honom, men dom som ägde resorterna tyckte inte alls om hunden som valsade runt bland turisterna så de hotade skjuta honom. Hoten var att ta på allvar så snälla turister och goda Thailändare vädjade till Lanta Animal Welfare att rädda honom.Nu är han här hos oss!
En fantastisk hund som vi mötte i julas när vi var och turistade på Koh Lanta. Kemin stämde totalt, men vi hade ju redan två Thaihundar. Och det är ju helt klart jobbigare att gå med tre hundar än med två ..... eller?


Man kan ju inte ta hem alla hundar, så när vi lämnade Lanta i vintras hade vi bestämt oss att vi var nöjda med dom två Thaihundarna vi redan hade. Mer om dom andra hundarna och hur lätt det är att få hem en hund från Thailand kan du läsa HÄR.

I våras fick jag mail från Junie som är grundaren till Lanta Animal Welfare och hon visste om att vi hade fått en god relation med Patrick. Problemet var att Patrick inte alls gillade att vara på hundcentret. Han är ju en "människohund" som vill ha kontakt och kärlek. Att vara instängd med massor med andra hundar passade han inte alls och han blev ett problem där. Han blev riktig stressad av miljön i hundgården och var mest bara sur och jobbig.

Mitt hjärta blödde när jag fick höra det - och vi (läs: jag) sa att vi kunde ta hem honom.
Jag vet ju att det är lite jobbigt i början innan hunden lär sig var den bor och vem vi är, men jag visste med erfarenhet att det borde vi kunna hantera.

Det är en liten procedur att ta hem en hund från Thailand. Hunden måste vaccineras för Rabies och andra sjukdomar. Blodprov skall skickas till Europa för att värderas. En månad efter godkänt blodprov får hunden komma till Sverige utan karantän. Detta är inget problem om man har hjälp av Lanta Animal Welfare eller en annan djurorganisation som hjälper djur.

Intresserad av att ta med en hund från Thailand?

Gå in på jordbruksverkets hemsida för mera information: JORDBRUKSVERKET.
Information från Tullen om införsel av hund finNs via denna länk: TULLVERKET.http://www.tullverket.se/

Att ta hem ett djur från Thailand är lättare än man tror. Mycket lättare än man tror!

Här kom djuren på Arlanda flygplats där nya mattar och hussar hämtade dom:


Pia Laamanen - en fantastisk människa - som skulle hem från sin semesterresa ställde upp och tog 3 hundar och en katt med på sin resa. Det är ingen kostnad för henne och Lanta Animal Welfare hjälper till med allt pappersjobb. Det är otroligt trevligt med människor som Pia som hjälper till att djuren kommer till sina nya hem!

På Arlanda hämtade alla nya hussar och mattar djuren man har väntat så länge på.
Resan hade gått bra, men visst var djuren stressade. Vi kände det på doften på Patrick. Han doftade mycket hund. Nu när han varit här några dagar luktar han nästan inget alls. 

Vi har försökt ta det lugnt med honom - låtit honom vänja sig med oss. Jag tror det är väldigt viktigt att han lär känna sin omgivning och sina nya människor i lugn och ro.
Här sitter jag och läser med "nyhunden" i knät och "gammelhunden" vid fötterna:


Han är pigg och vaken den nya hunden - det verkar inte alls svårt för honom att byta strand och djungel mot skog och fält. Långa promenader verkar han gilla.


Här är Patrick för någon vecka sedan när han var på en av sina strandpromenader med Pia som tog hem honom till oss.


Det är otroligt spännande med ny familjemedlem.
Han är otrolig mysig, men alfahonan i familjen har en tendens att morra på honom mest hela tiden. Hoppas det går över. Hon är sådan mot dom flesta. Ibland får man säga till henne på skarpen och då skäms hon. Hon vet att hon inte får, men kan liksom inte hejda sig. Det tar lite tid att få ihop flocken så dom känner sig trygga med varandra.Idag morrade hon och viftade på svansen samtidigt. Kan man ana lek?
Pepsi är däremot lite mer positiv - hon är lite rädd för andra hundar, men hon tog första initiativet till lek idag.


Hoppas på mycket lek!
Under tiden blir det mycket gos!


Här är han - vår nya stjärna från Thailand!


Han är nyfiken på hästarna, men han tycker dom verkar jätteläskiga.
 

Hästarna märker att han är ny och dom är rätt så nyfikna på honom också.


Smart som han är har han förstått att det bästa är att hålla sig på rätt sida av staketet. Nog är hästarna snälla, men man vet aldrig. När hela flocken springer och fjantar sig som galningar är det nog säkrast att hålla sig på avstånd. Ett spark med en hov så har man en död hund eller mycket skadad hund - och det vill vi ju inte.


Vi har elstängsel runt hela gården, men det visste ju inte Patrick så när han ville gå under ett staket fick han en stöt och sprang ifrån gården. Gissa om vi hade hjärtat i halsen när vi körde runt och letade efter honom. Vi satte oss i bilen och körde efter. Blev oroliga när vi såg en motorcykel och två bilar som stod vi vägen. Tänk om han hade blivit påkörd! Som tur var hade dom bara stannat och samlat in honom precis när vi kom. Pust!

Även om vi gör allt för att han skall hålla sig på gården så är det ju alltid en risk att något sådant händer igen innan hunden har fattat reglerna här på gården. Dom andra hundarna vet att hålla sig innanför stängslen. Ser fram emot när Patrick också förstår var han bor och inte tar sig några promenader på egen hand. Just nu i början är han kopplad, men ibland släpper vi honom på tomten när vi är med. I morse gjorde jag det. Han kom på inkallande, men plötsligen smet han ut av staketet trots att han fick en stöt. Som tur är så kom han snabbt tillbaks. Jag sprang direkt till bilen för att köra efter honom, men när jag hade backat bilen var han tillbaks igen. Puh!
Jag vill absolut inte ha någon lösspringande hund, men olyckor händer innan allt sitter. 
Hoppas att han anpassar sig snabbt.


Det känns iallafall som om han är rätt så nöjd!

Alla goda ting är 3! 
Nu har vi 3 Thaihundar!
4 kommentarer:

 1. Hej
  Jag står i begrepp att adoptera en hund från Lanta.
  Skulle du möjligen kunna kontakta mig på jenny.axelsson@telia.com så jag skulle kunna ställa några frågor!
  Mvh Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jenny!

   Lanta Animal Welfare kan berätta allt om proceduren med att adoptera en hund från dom.

   Jag har själv inte rest med några av våra hundar då dom inte har varit klara för adoption när vi skulle resa hem. Jag har fått hjälp av volontärer och goda vänner som har tagit hem hundarna till Arlanda där jag sedan har varit och hämtat upp dom. Pappren har varit i ordning och allt har fungerat riktigt bra.

   Första tiden hemma är hundarna lite osäkra på sin nya miljö och det är viktigt att man är nära dom och även har dom kopplade så att dom inte sticker om dom blir rädda för något. När man märker att hunden känner sig trygg är det dags att utforska miljön mera och träna på det som behövs enligt hundens personlighet och dina önskemål.

   Våra hundar är gårdshundar och har en gigantisk gård att springa runt på. Dom följer oss när vi matar ut hästarna och gör sysslor på gården. Jag jobbar hemma och hundarna är här med mig hela tiden. Det är riktigt bra vakthundar.

   Varje dag går vi en långtur. Två av våra hundar går utan koppel medan den tredje är kopplad då han har ett riktigt jaktinstinkt och vi går i skogen där det är mycket djur. Hade jag dock haft honom ensam tror jag inte det har varit några problem att ha honom okopplad då han är mycket intelligent och lyhörd. När man har 3 hundar kan dom lätt trissa upp varandra och jaga i grupp. Det vill jag inte vara med om och därför har jag valt att ha den största jägaren kopplad.

   Alla våra hundar har varit rumsrena från början. Dom har alla vara lättlärda och är otroligt härliga hundar att ha nära sig.

   Lycka til med adoptionen.

   Bästa hälsningar
   Heidi

   Radera
 2. Hej Heidi, råkade komma in på din blogg när jag sökte inspiration på veranda :) och blev så så fascinerad av era Thai-hundar, så jag gick in o läste på LAW, och nu har jag donerat en peng till detta fantastiska ställe :) otroligt med människor som ställer upp volontärt att hjälpa dessa djur som ingen bryr sig om, ha en underbar sommar // Marica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får tacka så otroligt mycke för LAWs vägnar. Visst gör dom ett fantastiskt jobb? Jag beundrar också dom och ger gärna en slant lite nu och då. Jag vet att pengarna används väl och djuren får ett bättre liv. Kul att höra ifrån dig!
   Må bäst och fortsatt trevlig sommar!
   Heidi

   Radera