onsdag 10 augusti 2016

Ett eget hus på 45 kvadrat

Vi kommer att bygga ännu ett hus på gården - ett eget litet hus till vår äldsta dotter.
Huset har en byggyta på 45 kvadratmeter. Bygglovshandlingar lämnas in i veckan.


Man skulle ju tro att vi har tillräckligt stort hus, men saken är det att vår äldsta dotter är allergisk mot både hund, katt, damm och häst. Ja, hon är faktiskt allergisk mot allt utom mögel. Alltid något. 

Hon har inte så starka symptom även om blodprovet visar att hon är jätteallergisk. För att inte allergin skall utvecklas och bli värre har vi valt att göra ett allergifritt hus som hon kan sova i och vara i dom flesta timmar på dygnet. 
Vi gör huset så stort att vi alla kan komma vara där om kvällen och se på film och umgås om vi och hon vill. Hon kommer självklart vara i stora huset också, men vi vill försöka minska timmarna som hon utsätts för allt det hon är allergisk mot. 

Man kan välja olika vägar att lösa allergifrågan. Det ena är att vi gör oss av med alla djur, men vi ser faktiskt inte det som ett alternativ. Djur är en stor del av vårt liv och vår dotter som snart är 18 år kommer nog flytta från gården om några år och starta ett eget liv. Vi ser inte att vi skall ge upp allt det vi älskar och försöker därför hitta en alternativ metod genom att bygga mer. Vi kommer inte sälja av alla hästar och göra oss av med hundarna. Vi älskar ju livet här på gården.

Även vår dotter kommer fortsätta rida men då får alla hästkläder vara hos oss i det stora huset.
Hundarna får också hålla sig i stora huset. Gästhuset skall vara allergifritt.


Det nya huset har en byggyta på 45 kvadratmeter och skulle faktisk passa perfekt som ett fritidshus. Om man lägger till ett Attefallshus till detta där det bara finns sovrum skulle detta kunna bli det perfekta sommarstället. Jag kommer faktiskt rita till ett Attefallshus till detta lite längre fram. Kan tänka mig att flera kan vara intresserad av detta.


Huset har fått ett terrasstak med en vägg. Väggen är mot väst/nordväst där det mesta av vinden kommer ifrån. Genom denna lilla vägg med fönster kommer det bli ett vindstilla hörn.

Huset har en byggyta på 45 kvadratmeter utan terrasstaket med yttermåttet 5 x 9 meter. 
Boytan är på 36,6 kvadratmeter.
Nockhöjden är 6,1 m och byggnadshöjden är 3,9 m. Taklutningen är 40 grader.

Välkommen in på en virtuell rundvandring:På nedre våningen kommer man in i hallen där det finns plats med förvaring. Rakt fram hittar man badrummet som är tillgänglighetsanpassad och där det även finns en tvättmaskin.
I det stora rummet till vänster finns kök och vardagsrum.
Sovrummet finns en trappa upp på sovloftet.

Planlösningen i 3D - nedre plan:


Sovloftet:


När man kommer in igenom hallen och går till höger kommer man till kök och vardagsrum där det är full nockhöjd.


Vi väljer att ha liggande råspont (med blanka sidan utåt) som vägg. Det är både vackert och ekonomiskt. En reklambild från Artwood visar detta i verkligheten. Vad tycks?


Det blir nog en hel del Artwood möbler även i detta lilla gästhus.
Just sofforna på bilden ovan kan jag tänka mig. Även matsalstolarna blir fina till.
Matborden blir däremot inte rektangulärt. Vi vill ha ett litet runt.

Projektet har bara börjat. Inredningen får vänta. Först skall huset byggas!


Vardagsrummet upplevs större än det är då det finns så mycket rymd.


Balkarna i taket har ingen större funktion mera än att dom är väldig vackra. Jag skall försöka hitta gamla balkar från en nedriven lada. Det tror jag blir riktigt snyggt.


I ena hörnet passar det med en öppen spis eller kamin. Jag har inte helt bestämt mig vilken eldstad som passar bäst, men en eldstad blir det. Uppvärmningen är planerad att vara luftvärmepump. Då kan det vara skönt att ha en eldstad ifall strömmen skulle gå eller dom få dagarna det blir under minus 30 grader. Eldstad är ju också rätt mysigt, så det kan ju hända att man väljer att tända en mysbrasa på vintern.Köket är inte stort, men det räcker för att som behövs för ett litet hushåll. Här finns vask, spis med två plattor, ugn och bänkkylskåp. Förvaring får finnas i överskåpen.
Egentligen tänker jag byta ut bänkkylskåpet med en diskmaskin och lägga bänkkylskåpet under trappan där också en mikrovågsugn får plats.
Gillar själv inte att diska för hand så diskmaskin får högsta prioritet!Upp för den branta loft trappan som leder upp till loftet hittar man sovrummet.


Här finns plats med en dubbelsäng och förvaring på sidorna.


I badrummet på nedre plan finns dusch, toalett, handfat, tvättmaskin (tänker mig en kombimaskin som både erbjuder tvätt och tork), varmvattenbehållare samt förvaring.


Badrummet är tillgänglighetsanpassad även om det inte krävs för gästhus eller fritidshus. Jag tänker att det ändå kan vara bra med ett rymligt badrum. Det ju så att man aldrig vet vad livet har att erbjuda. Det kan ju hända att man får besök av någon som sitter i rullstol, man kan själv hamna i en eller ens närmaste. Har man plats och möjlighet ser jag inget som helst problem av att tänka till lite extra när det gäller tillgänglighet. Det kan hända att man behöver det förr eller senare.Jag håller på med bygglovshandlingarna på detta lilla fritidshus/gästhus i New England stil.
Om några dagar skickar jag in det till kommunen och hoppas det skall gå fort att få bygglov.
Drömmen är att få huset uppsatt och inflyttningsklart till strax efter nyår.


Jag återkommer med fler bilder under projektets gång.
Jag får flera förfrågningar på människor som önskar köpa arkitektritningar till mindre fritidshus. Jag kommer att göra ritningarna till detta hus så att man kan köpa dom. 
Först måste jag bara fixa detta hus klart för vår egen del. 

Vi har fortfarande semester och njuter av härliga dagar i SommarSverige och på gården!


Må bäst!

8 kommentarer:

 1. Vilken lyx.... trots allt! Men tur att ni har den möjligheten att bygga nytt till henne, det är väldigt få förunnat! Lycka till!
  Kram från Kate

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade tre val - göra oss av med djuren, skaffa lägenhet till henne eller bygga ett litet hus på tomten. Svaret var givet för oss. Vi får se det som en investering även för framtiden och kanske ett boende för fler av våra barn framöver. Man vet ju aldrig vad livet har att erbjuda!

   Må så gott!
   Heidi

   Radera
 2. Snyggt! Är ni i behov av kontrollansvarig kontakta Knutbybygg.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra! Skickar ett mail med förfrågan :-)
   Ha en trevlig helg!
   Heidi

   Radera
 3. Jättesnyggt men man saknar förvaring för tex kläder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, det är ju frågan hur mycket kläder man har. Det finns förvaring i hallen (b130 x d60x 240), i badrummet 60x60x240) samt uppe i sovloftet där det är 6 enheter b60Xd60xh70).
   Min dotter har inte fler kläder och huset är ritad för henne.

   Radera
 4. Otroligt fint litet hus!
  Älskar verkligen din stil, ditt hus är fantastiskt både utifrån och inne, inredningen, verandan, möblerna, allt! Du lever min dröm, verkligen, jag har alltid drömt om hästgård och ett vackert hus där man kan titta ut på sina egna hästar från verandan. Hade jag bara finansieringen så skulle jag köpa en stor tomt och anlita dig att rita hus, stall, gästhus och lada! Och även anlita dig som inredningsarkitekt!!!
  Min lilla dröm just nu är att försöka få ihop finansiering till ett av dina attefallshus med brutet tak och stora fönster. Önskar dig all lycka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du gillar min stil :-)
   Önskar dig stor lycka till med att få ihop finansieringen till ett Attefallshus.
   Må så gott och ha en riktig trevlig helg!
   Heidi

   Radera