lördag 1 april 2017

Välborstad och klar för tävling

Igår, fredag, var det tävling i reining för min man Håkan på Axvalla. Det är en bit att köra, så även om han hade bestämt att bara tävla bara en dag så fick han åka kvällen innan för att hinna med veterinärbesiktningen kl 07:00 på morgonen innan tävligen.

Hästen skall vara fin och representabel när man tävlar. Även om våra hästar har lång vinterpäls då dom går på lösdrift tycker jag att dom ser riktigt fina ut även om pälsen glänser extra mycket om sommaren när dom bara har tunn sommarpäls.  Nu är våra hästar lite lurvigare men så bor ju vi i Sverige där vi har många månader vinter. Detta är ju inga Barbiehästar även om vi kallar just denna damen för Barbie.
När ni ser på den långa manen så förstår ni varför.


Det krävs faktiskt inte så mycket skötsel för att bibehålla den vackra manen. Det gäller bara att ha den flätat till vardags, så håller den sig fin och lång. Ju mer man borstar och fixar ju fler hårstrån slits av, så lösningen är Cowboymagic och flätor.  Alla hästar kan inte få sådan lång man - det är genetiskt.

Den här damen har rätt gener. Lite pyssel inför tävlingen.


Håkan säger sig inte vara så väldigt nervös, men man märker att hästen är det då hon gärna gnäggar rakt ut och ropar efter sina vänner nu när hon är borta. Hon verkar inte helt 100% kontaktbar på ridbanan hellre. 

Det är inte ofta vi tävlar med våra hästar, så dom är inte så vana med att vara borta från resten av gänget.


Trots att det är många equipage som värmer upp samtidigt inför tävling är det inget problem. Dessa quarterhästar visar ett otroligt lugn även om dom alla säkert är lite nervösa. Det är både ston, hingstar och valackar i klungan. Vissa skrittar, andra galopperar, några tränar spin medan andra gör slidestop. Det är faktiskt lite läckert att titta på.Det finns även annat att titta på om man inte bara vill titta på hästar.
Har man med sig plånboken kan man säkert minska saldot på kontot rejält om man önskar.


Här finns träns, chaps, boots, sadlar, hattar ..... you name it!
Varför inte en väska med lite fransar och bling bling?


Det enda tråkiga med tävlingen nu i slutet av mars är att det fortfarande är lite kallt i luften och man blir rätt så frusen när man bara tittar på. Jag skulle önska att det fanns en café med infravärme eller gasolvärme där man även kunde få sig ett glas vin eller en öl. Då hade det varit lite mer party-känsla över det hela och man kunde hålla sig varm. Ett varmt samlingsställe skulle nog säkert påverka stämningen bland dom tävlande också. Det hade varit trevligt att ha ett varmt samlingsställe där man kan utbyta erfarenheter, skratta och umgås mellan tävlingarna.

Önska kan man ju alltid.
Nu är ju inte jag den som springer på tävlingar stup i kvarten så egentligen har jag ju inget med det att göra.


Håkan tävlade i 3 tävlingar och även om det gick bättre på slutet av dagen var det långt ifrån så bra som det är på hemmaplan. Detta tror jag många upplever. Det är nog flera hästar och ryttare som är ovana att vara på tävlingsarenan och beter sig därmed annorlunda.Sista ritten gick faktiskt rätt så bra, så det är den känslan man får ta med sig hem. Det är bara att lära sig av erfarenheterna och ta nya tag. Som tur är gillar Håkan att träna och vara med hästarna. 
I slutändan är det vardagen och samspelet med djuret som är det viktigaste.


Själv måste jag jobba lite mera med fotograferingen och få klarhet i bilderna när det är dålig belysning och full fart. Jag är så nybörjare man kan vara. Fram med instruktionsboken bara - sen måste jag träna. Allt man vill bli bättre på måste man träna på. Man får inget gratis! 
Det viktigaste är dock att man har kul på vägen.


Efter en dags tävling stallade vi in hästen i Axevallas stallar.


Själva checkade vi in på ett hotel och fick ett hotellrum som passade mitt i prick när det gäller tema för helgen.


Visst var det här läckert?
Här på Karstorp Hotel o Konferensgård verkar alla rum vara olika och vi råkade få just detta med alla läckra detaljer. Tror att inredaren har haft riktigt roligt när hen hittade alla prylar.Det blev en riktig trevlig fredag med hästtävling, hotellvistelse och restaurangbesök på kvällen i Skövde.

Lördagsmorgonen startade med hotelfrukost och sedan inlastning av häst för hemfärd.
Väl hemma var det full jubel i hästhagen när vi kom hem med Barbie.


Dom är ju lite konstiga dessa hästar. Det är som om dom behöver springa ihop sig när någon ny kommer in i flocken. Nu har ju bara Barbie varit borta två nätter, men ändå beter dom sig som om det var världens nyhet.Det är inte jag som har smuts på kameralinsen. Det är lera som kastas upp i luften efter hovarna. Det var ett ordentligt regnväder igår, så nu är det blött i hagen.Efter tio minuter med galet spring i hela hagen är flocken lugn igen som om inget har hänt.
Borta bra men hemma bäst!

Äntligen får man vara smutsig och ful igen!

Må bäst!2 kommentarer:

 1. Så fina bilder!!jag har följt dina underbara blogg ett tag ..älskar hästar och får ny energi av dina vackra bilder..mvh Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna!
   Vad roligt att du får energi av bilderna. Skall göra mitt bästa för att fortsätta ge energi, Nu med vår och sommar lovar jag härliga gröna hästbilder. Må bäst och glad påsk!
   Heidi

   Radera