söndag 20 oktober 2019

5H - Helg, Höst, Häst, Höns & Hund

Helgen blev bättre än väntad. Nog hade man sagt att det skulle bli uppehåll enligt väderrapporten, men lördagen blev ju sagolik.
Morgonen bjöd på en stor sol och vi var snabbt ute och njöt.


Jag fodrade ut hästarna i höstsolen och dom njöt av att tugga.
Som vanligt lade sig Fjolle mitt i maten efter att ha ätit en stund.
Lite lustigt är det att lägga sig i sin mat .... eller?


Han ser iallafall ut att njuta.

Våra hästar går på lösdrift året om och nu har vi börjat mata ut dom en gång per dag. Det är fortfarande en hel del gräs kvar i hagen och vi märker att dom gärna byter lite mellan att äta hö och färsk mat. Om vintern blir det matning två gånger per dag.


Vi matar ut i många högar så att hästarna kan vandra mellan maten och välja att umgås eller äta själva. Det byts friskt mellan vem som äter tillsammans.


Jag ser en hel del som har hästar på lösdrift där man väljer att bara ha en bal som står på samma ställe. Det är absolut inget jag kan rekommendera då det ger passiva hästar som inte rör sig tillräckligt och det är även risk att hästar med låg rang inte får lika stor tillgång till mat vilket ökar deras stresspåslag. Sedan blir det ofta väldigt upptrampat och geggigt runt den ena balen. Det är inte önskvärt att hästar står i lera hela dagen.

Min rekommendation är att mata ut med olika högar lågt ifrån varandra så att hästarna kan vandra mellan maten och så att dom som vill äta ensamma ett tag har möjlighet till det.
När man studerar hästar i en riktig stor hage märker man hur dom naturligt rör sig jättemycket under en dag. Det är denna naturliga formen man borde eftersträva när man har hästar. Det är viktigt att dom rör på sig mycket och en timmes ridtur kan aldrig ersätta en häst dagsbehov av rörelse.


Hos oss har hästarna 7 hektar mark som dom vandrar runt i och en ligghall med gott om plats. Det finns några skogsdungar som ger extra skydd mot vind och när vi matar ut kollar vi rätt noga hur det blåser. Hästarna vill gärna stå i lä för vinden.

Matar man ut på olika ställen varje gång blir inte hellre marken nedtrampad och lerig.


Just nu är det riktigt vått i skog och mark då det har regnat en hel del, men hagen är fortfarande riktig fräsch och i lösdriften är det helt torrt.

Här står Håkan och mockar.
Lite bajs blir det när man har 6 hästar, men det är inte ens hälften av det jobb som med häst på box.
Vi mockar max två gånger i veckan och det är bara lite i lösdriften. Oftast bajsar dom ute i hagen och detta bajs sprider vi ut så att det självgödslar hagen.
Ni fattar hur lite jobb det är!


Som tur är har vi ridhus, för vår ridbana är totalt mättat av vatten just nu och nästintill helt omöjlig att rida på. Det har ju regnat jättemycket denna oktober.


Här tränar Håkan vår quartervallack Vics Jesse James som har varit dotterns häst och som är en riktig stabil skogsmulle. Han är stor som ett hus och otrolig nog är han riktig snabb. Det är mycket muskler och kanske även en hel del fett på den grabben. Han äter mest hela tiden.

Han har ett coolt huvud och det visar sig att han är en rätt så bra reiningtalang. Det krävs dock många timmar, veckor, månader, år med träning tills han blir en riktig toppreininghäst men det ser bra ut hittills. Han kan alla manövrar såsom spin, slidestop, galoppombyten, tempoväxlingar och rollback. Vem vet - han kanske dyker upp på någon tävling framöver.


Thaihunden Patrick följer gärna med och tittar när Håkan rider.
Han följer gärna med oavsett vad man gör.
Han är med mig överallt och alltid.


Patrick kommer från Thailand och är en riktig beach hund. Han kom till oss för drygt 4 år sedan. Mer om detta hittar du i ett gammalt inlägg om du är intresserad. Klicka HÄR för att komma dit.
Han är en helt unik individ och min absoluta favorit.

 Det är mycket Thai Ridgeback i honom och om man söker Thai Ridgebacks personlighet är det som att läsa om Patrick. Han är dock inte renrasig, men man anar "ridgen" på ryggen. Han är väldig lojal och en riktigt vakthund. Han har även en hel del jakt i sig. Han har faktiskt tagit en kråka en gång som inte helt förstod att Patrick inte var rädd för den när den dök ned på honom för att jaga bort honom. Patrick hoppade upp och tog kråkan istället för att ducka. Synd för kråkan.
Det är en tuff krabat.


Trots att det är mycket jakt i hunden förstod han direkt att han inte fick jaga hönsen när vi skaffade dessa. Det är nästan som han inte ser hönsen, men kråkor är han vansinnigt arg på.

Det är inte bara hästarna och hundarna som går fritt på gården.
Även hönsen har ett fritt uteliv året om.


När det är vinter eller ruskväder är dom mycket på verandan eller i carporten, men så snabbt det är uppehållsväder är dom ute och går i trädgården och även lite i skogsdungen.

I helgen fick vi två nya tillskott i hönsgänget.
Visst är dom tjusiga dessa två Leghorn-damerna?
Det är ungfåglar så dom kommer börja lägga ägg när som helst ..... hoppas jag.



Våra höns har lagt ägg året om, men denna höst vet jag inte vad.
En tokmaja har börjat äta upp sina egna ägg och en ville börja ruva nu på hösten.
En har haft kycklingar under sommaren och har inte börjat värpa förrän denna vecka. 
En höna har varit sjuk men början nu piggna till sig igen.
Ja, och så har vi många unghöns ala typen DESIGN och jag vet inte alls vad dom har att erbjuda annat än riktigt roliga uppsyn. Eller vad säger ni om denna tuppen av rasen Holländsk vithätta?


Här har vi dom - Coco och Chanel. 
Visst ser dom helt galna ut?
Och en egen Instagram har dom också fått.
Dom heter Tuppelurisarna på Insta.
Det är dottern som ansvarar för den och dom.


Vår lilla silkeshöna som vi kallar Gullefjun ser ut som en varelse. Hon är så otrolig söt.
Hon är också en unghöna och börjar nog lägga ägg snart. 
Nu är ju detta en dvärghöna så äggen blir inte så stora.


Jag vet inte vad som hände med vår lilla flock som lade ägg året om.
Vi började med 5 och nu har vi 11 .... och inga ägg denna oktober!

Vår hönstokiga dotter har fått tagit ansvar för gänget och lät en höna ruva fram två kycklingar. Nu har dom blivit ganska stora och vi undrar om det är hönor eller tuppar. Hoppas verkligen på hönor, men så mycket tur kan man väl ändå inte ha?
Vi har slagit vad i familjen vad det är och jag hoppas jag vinner; inte för att jag får pengar, men jag röstade på två hönor. Vi kan ju inte ha mer än två tuppar i flocken ... eller så kan vi det.


Det är kul med djur, men nu hoppas jag verkligen att äggproduktionen kommer igång snart igen.
Saknar ägget till frukosten och det var ju därför vi skaffade höns.

Många undrar hur vi undviker besök av räven och det görs genom att vi har många låga eltrådar runt hela gården för att hålla rävar och andra rovdjur borta samtidigt som våra hundar skall hålla sig på gården och inte springa till skogs och jaga rådjur och harar som finns på andra sidan av staketet.
Det fungerar hur bra som helst.

När räven en gång försökte komma på besök blev han alldeles skräckslagen när han mötte elstängslet och skrek så mycket och blev helt paralyserad. Vi har inte sett till honom/henne efter det, men vet ju såklart att den finns därute. Vi ser ju rävbajs runt ägorna när vi går våra hundpromenader.

Rovfåglar har vi också runt oss, men vi har haft turen och inte fått besök av någon.
Hoppas turen håller i sig.
Det är helt OK om något rovdjur tar en höna, men vi vill absolut inte ha besök av någon massmördare som rensar rent och bara dödar. Det måste vara fruktansvärt för dom djurägare som blir drabbade av något sådant. 


Det har som sagt regnat en hel del denna oktober och igår lekte jag med en vattenpöl som finns på vägen.
Den är inte stor, men bidrog till bilden ovan.
Vattenpölen hittar ni till vänster i bilden nedan.
Det skal inte mycket till för att få en spännande fotoeffekt.


Hoppas ni också haft en trevlig helg och fått njutit av höstens vackra färger.


Må bäst!