torsdag 24 januari 2019

Hästarna mår bäst på lösdrift!

Det är så vackert, det är så vackert, det är så vackert!


Ett tunt lager med snö, dimma som gett frost på träden och grenarna, hästar i hagen. 
Det är så vackert!

Sitter och äter frukost och tittar ut över hagen och hästarna. Väntar bara på att mata ut och vara med djuren ett tag innan jag sätter mig vid datorn och jobbar.


Det var kallt i morse (minus 11 grader) så jag valde tjockaste jackan och överdragsbyxorna när jag gick ut för att mata hästarna som går på lösdrift. Dom är alltså ute i hagen året om. Deras stora hage är på ca 6 hektar. Dom har en ligghall som är torr och halmad där det finns gott om plats att ligga och vila. Här finns skydd för väder och vind. Vi har två uppvärmda vattenkoppar och en stor vattenhink (termobar) som står inne i lösdriften. 


För att få aktiva och glada hästar väljer vi mata ut två gånger per dag - en gång på morgonen och en gång på kvällen. På det sättet har vi extra koll på hästarna och vi matar ut så att matplatserna blir optimala för hästarna beroende på väder och vind. Vi försöker alltid att hitta lä för vinden.

Det är även viktigt att hästarna får röra sig mycket och att det alltid finns mat för alla. 8 till 10 olika högar på olika platser blir det varje gång. Hästarna får vandra mellan högarna i hela hagen och gå till lösdriften för att dricka vatten. Det blir många steg per dag. Vi borde sätta en stegmätare på en häst och kolla hur mycket den rör sig under dagen. Man ser iallafall på alla spår i snön att dom rör sig mycket och överallt.


Ibland äter dom själva, ibland två och två, ibland tre. Dom väljer att umgås med olika vänner beroende på hur dom känner. Just nu hänger dom två bruna quarterhästarna mycket ihop. 

Samma hästar, samma mathög - annan vinkel!
Soluppgång i hagen!


Två hästar som ofta hänger ihop är quarterhästarna Barbie och Fjolle.
Det är nog mest Barbie som vill umgås med Fjolle men hon är så otrolig behaglig att han inte verkar bry sig om att hon alltid är där. Dessa två är nog flockens absolut snällaste hästar.


Jag vill verkligen slå ett slag för att ha hästar på lösdrift. Man kan inte ha missat all forskning om att det är bäst för djuren. Det ger mindre skador och mera psykisk välbefinnande för hästen. Visst är det mindre jobb för oss människor att ha häst på lösdrift än i box, men det är framför allt bäst för hästarna att ha flera hästkompisar och stora hagar att röra sig i. Här får hästarna vara häst.

Det finns otaliga forskningsresultat att ta del av. Länk till en forskning från Strömsholm där man åter bekräftar att hästar mår bättre i lösdrift jämfört med box. Klicka HÄR för att läsa mer.


När jag kört runt i Mälardalen och förbi otaliga hästgårdar blir jag uppriktig ledsen när jag ser hästar står passiva i små hagar med täcken på både kropp och hals nästan året om när det är sol, regn, varmt och kallt.
Vad är det för djurliv?
Tänk att ha stänga in ett stort muskulöst flockdjur ensamt i ett litet rum på natten i över 12 timmar för sedan att ställa djuret i en liten hage där den inte kan springa omkring utan kompisar. Man rider max 1 timme per dag och just för denna timmen skal man klippa hästen för att den kan bli svettig och därefter tro att man kan justera hästens temperatur med hjälp av täcken. 
För mig är det så ologiskt att jag inte har ord för det.

Snälla, snälla, snälla - läs forskning, förstå hästens beteende och gör det som är bäst för djuret.
Sluta komma med ursäkter. Bryt gamla vanor. Lyssna på forskning.

Här  en liten videosnutt när hästarna springer som galna i hagen. Som vanligt kom jag ut med kameran precis i slutet och skulle önska jag hade hela sekvensen i rätt vinkel. Men med filmen förstår man värdet av att en häst får sträcka ut, springa och vara lite galen av egen fri vilja.


Ursäkter om att man har dyra hästar som kan bli skadade och att man har tävlingshästar duger inte som ursäkt. Hästar på lösdrift har mindre skador än hästar på box.
Det skal väl ändå inte vara så att en häst som kostar mera pengar skal ha ett sämre liv?


Låt hästarna få vara häst!


Låt hästarna få leka, springa, utvecklas och må bra!
Dom lär vara kraftfulla och respektingivande men dom är också så otrolig snälla som låter oss rida på dom, köra dom i hästtransporter, tävla och stallas upp i okända stall.
Dom förtjänar endast det bästa!
Det är ingen rättighet att ha häst - endast skyldighet att ta hand om hästen på bästa sätt.


Låt hästen vara häst! För hästens skull!
För din skull och faktiskt även för hagens skull. Ju större hage och ju mer man låter hästarna gå runt på olika ställen ju mindre sliter man på hagen.

Våra hästar går i samma hage året om. Den är stor och duger som både sommar och vinterhage.


Mitt tips om man väljer att ha hästar på lösdrift är faktiskt att mata ut på olika ställen istället för att köra ut en storbal och låta hästarna stå runt den och äta. Risken är att det blir bråk runt balen och att alla hästarna inte får sina behov tillgodosedda. Det blir bråk och stress om man inte får tillgång till mat. Med flera högar kan man välja var man äter och om en häst med hög rang jagar bort en så kan man gå till en annan hög och äta.
Har man en storbal är det också risk att det blir kladdigt och lerigt runt balen. Hästarna trampar på samma ställe och rör sig för lite.

Matar man ut på flera ställen kan man anpassa matplatsen till väder och vind och se till att det inte blir för högt tryck på olika ställen i hagen. Hästarna får röra på sig mera och får använda huvudet mera i letandet efter mat.


När man är runt i hagen för att fotografera får man alltid Diva efter sig. Hon hoppas såklart att hon skal få följa med i stallet för att få lite pellets och morötter. Det är i stallet godsakerna serveras.


Diva är min häst och är en American Paint horse. Hon rids mest ut i skog och mark, men om man väljer rida henne på banan ställer hon gärna upp. Hon är liksom bara glad hela tiden. Hoppa hinder gör hon också. Hon gör allt, men är inte bäst på något. Vår relation bygger på glädje.


Lilla Solo är vår linslus!
Han är så gullig och söt och det är alltid lätt att ta bild av honom.
Även Solo som är vår lilla Welsh Mountain ponny hänger gärna efter en när man är ute i hagen. Han satsar också på att det blir lite godsaker i stallet.


Visst är han för söt?
Det roliga är att en granntjej numera kommer någon gång i veckan och rider och pysslar om Solo. Nu har vi inte lika dåligt samvete för att han inte får lika mycket uppmärksamhet som dom andra.







När det var minus 17 grader här en natt fick våra hästar vintertäcke på sig, men när vi kände in under pälsen på Solo bestämde vi oss för att inte ta på honom täcke. Han har en otrolig tjock vinterpäls och det kan vara frost längst ut på pälsen, men där inne är det varmt. Snacka om att ha isolerande vinterpäls. Han ser lite extra rund ut nu om vintern.

Här matas hästarna ut efter en iskall natt. Här finns täcke på dom flesta, men detta togs av morgonen efter när jag matade ut.



Solo har så tjock päls att han slipper ha täcke på sig så ofta.


Visst längtar man till våren, men man får njuta av dom vackra vinterdagarna som serveras.
Just nu känns det som att leva i en tavla.
Ett winterwonderland!

Det blev lite många bilder idag. Jag kunde inte låta bli!


Som avslut på dagen blev det ett dopp i utomhusspaet med 40 graders värme.


Här ligger man med utsikt över hagen, frostbeklädda grenar och armeringsjärnsdekorationen lyser upp! Här blir man uppvärmd efter att varit ute i kylan.


Hoppas du också njuter av vinterdagarna som är så vackra!
Ta hand om dig - och hästen!




Må bäst!